Από τις 6 Μαΐου έως σήμερα, πάνω απο 10 δισ.ευρώ έφυγαν από τις Ελληνικές Τράπεζες.
Γράφαμε στις αρχές της εβδομάδας ότι από τις εκλογές του Μαΐου μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο οι Έλληνες πολίτες σήκωσαν από τις τράπεζες 5 δισ. ευρώ ή και περισσότερα, φοβούμενοι μια μετεκλογική κατάρρευση της χώρας ή την έξοδο από το ευρώ.
Υπό το φως του πανικού που προέκυψε, τις τελευταίες εβδομάδες και κορυφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, οι Έλληνες σήκωσαν άλλα τόσα. Μόνο την τρέχουσα εβδομάδα από τα καταστήματα των τραπεζών οι Έλληνες πήραν άλλα περίπου 3 δισ. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν τραπεζικές πηγές, που όσο κι αν μπορεί να «φουσκώνουν» τα νούμερα, δεν παύουν να καταγράφουν μια τρομακτική τάση. Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να πούμε ότι από τη μια εκλογική αναμέτρηση στην άλλη οι Έλληνες σήκωσαν περίπου 10 δισ. ευρώ, και τα κρατάνε πάνω τους!...
Και βέβαια, όσοι επισκέφθηκαν τραπεζικά καταστήματα τις ημέρες αυτές, μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τον τραπεζικό πανικό βλέποντας τους πελάτες που σχημάτιζαν ουρές, να γεμίζουν τσάντες και φακέλους και να φεύγουν με προσοχή για την ασφάλεια τους, ενώ οι ταμίες δεν σταματούσαν να μετρούν στα μηχανάκια χαρτονομίσματα των 50, αλλά κυρίως τα σπανιότερα των 100 και 200 ευρώ που τελευταία κατέκλυσαν τη χώρα.
Στην πραγματικότητα η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες βίωσε το bank run, δηλαδή τις μαζικές αναλήψεις από πανικόβλητους πολίτες. Κι όμως το τραπεζικό σύστημα άντεξε.
Ο λόγος που άντεξε βέβαια (και μάλιστα ο μόνος), είναι το γεγονός ότι βρίσκεται διασυνδεδεμένο με την ευρωζώνη και οι τράπεζες έχουν, με την άδεια της ΕΚΤ πρόσβαση στα κεφάλαια του έκτακτου μηχανισμού ενίσχυσης ρευστότητας, του ELA. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση οι τράπεζες, αλλά και ολόκληρη η χώρα θα είχε καταρρεύσει και στους δρόμους θα επικρατούσαν σκηνές από ταινίες γουέστερν.
Αυτό θα πρέπει να το συγκρατήσουν στο μυαλό τους οι Έλληνες που πήγαν δύο και τρεις φορές στην τράπεζα, για να ζητήσουν ξανά και ξανά χρήματα. Και τα πήραν. Εκτός ευρώ, αυτό απλά δεν θα συνέβαινε. Γιατί η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας, για την κάλυψη της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε, η Ευρωζώνη έστειλε αεροπορικώς αρκετά φορτία χαρτονομισμάτων ώστε να καλύψει τις τράπεζες. Γι αυτό και τις τελευταίες ημέρες όσοι έκαναν αναλήψεις (από ΑΤΜ ή τα γκισέ) έβλεπαν πολύ συχνά, κολλαριστά 100ευρα.
Η άλλη αλήθεια είναι ότι η ευρωζώνη δεν μας έκανε το χατίρι. Η κάλυψη των αναλήψεων είναι μια πρόβλεψη που υπάρχει εντός του ενιαίου νομίσματος. Την ίδια ώρα, όμως το γεγονός ότι οι καταθέτες πήραν τα λεφτά τους, αποτελεί την καλύτερη –και έμπρακτη- εγγύηση (ή απόδειξη της λειτουργικής αξιοπιστίας) του ευρωσυστήματος, απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες.
Μπορεί λοιπόν πολλοί Έλληνες πολίτες (και πολιτικοί μεταξύ αυτών) να αρέσκονται να μιλούν (στις κουβέντες βέβαια…) για τα …«θετικά» που θα είχε μια έξοδος από το ευρώ και το γύρισμα σε κάποιο άλλο νόμισμα, αλλά η αλήθεια είναι μετά από μια τραπεζική εβδομάδα σαν και αυτή που τελειώνει, δεν θα υπήρχαν παρά άδεια ταμεία. Και κυρίως χάος.
Η λογική λέει ότι εφόσον από τη Δευτέρα οι πολιτικές εξελίξεις ευνοήσουν την αποκατάσταση της σταθερότητας και την επιβεβαίωση της ελληνικής πορείας εντός του ευρώ, τα «τούβλα» με τα χιλιάδες ευρώ, θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις τράπεζες. Εκτός κι αν οι πολίτες αποφασίσουν να τα κρατήσουν ως… συνάλλαγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου