Η Ενωση Ελβετικών Τραπεζών απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Βουλής των Ελλήνων να δώσει ονόματα Ελλήνων πολιτικών που έχουν καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες. Η αρνητική επιστολή δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, βρισκόταν όμως στα συρτάρια του προέδρου του Κοινοβουλίου επί έξι μήνες.
Το θέμα ξεκίνησε όταν τον περασμένο Ιανουάριο ο ελληνικής καταγωγής Ελβετός βουλευτής Ιωσήφ Ζησιάδης ανέφερε σε δηλώσεις του στο MEGA ότι η Ελλάδα πρέπει να ψάξει για καταθέσεις πολιτικών στην Ελβετία...
Ακολούθησε σάλος στη Βουλή και στην ελληνική κοινή γνώμη για τους πλούσιους βουλευτές που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία και άρχισαν να διακινούνται ονόματα. Μπροστά στην κατακραυγή ο τότε πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλινος ζήτησε «εδώ και τώρα έλεγχο» για τις φημολογούμενες καταθέσεις Eλλήνων βουλευτών στην Ελβετία. Ξεκίνησε μάλιστα μια διαδικασία συλλογής υπογραφών των εν ενεργεία βουλευτών με σκοπό να πιεστούν οι ελβετικές αρχές και να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα πολιτικών.
«Εμείς οι βουλευτές να αναλάβουμε πρωτοβουλία να εξουσιοδοτήσουμε Επιτροπή Ελέγχου Οικονομικών Βουλευτών και Κομμάτων, για να απευθυνθεί άμεσα στις αρμόδιες ελβετικές αρχές και τράπεζες για να υπάρξει πλήρες φως σε ό,τι αφορά αυτές τι περιπτώσεις» είχε δηλώσει τότε ο κ. Πετσάλνικος και συμπλήρωσε:
«Και δηλώνω πως πρώτος εγώ θα δώσω εξουσιοδότηση. Να κινηθούμε άμεσα για να μην υπάρχουν σκιές, από υποθέσεις, φήμες και μισόλογα. Είναι θέμα τιμής, διαφάνειας που δεν αφορά μόνο εμάς αλλά είναι θέμα της ίδια της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».
Σάλος στη Γερμανία
Σάλος προκλήθηκε και στη Γερμανία όταν έγινε γνωστό ότι οι δανειστές δίνουν πακέτα βοήθειας στην Ελλάδα και οι Ελληνες πολιτικοί βγάζουν τα χρήματά τους στην Ελβετία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung Γερμανοί βουλευτές είχαν αναστατωθεί με την είδηση περί διαφυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό από Έλληνες βουλευτές. Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ έστειλε επιστολή στον κ. Πετσάλνικο και ζητούσε εξηγήσεις για το θέμα !
Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα, ο κ. Λάμερτ σημείωνε στην επιστολή του ότι η χώρα του συμμετέχει στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, γεγονός το οποίο, όπως επεσήμανε, αντικρούει την εντύπωση ότι η Γερμανία δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη.
Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ τόνιζε ότι οι Γερμανοί βουλευτές έχουν αναστατωθεί με την είδηση περί διαφυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό από Έλληνες βουλευτές και παρακαλούσε τον κ. Πετσάλνικο να υποδείξει τρόπους εξάλειψης των αντιδράσεων οι οποίες εκφράστηκαν από μέλη του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε τότε πως οι εξουσιοδοτήσεις των βουλευτών προς τα ελβετικά τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να γίνει έλεγχος για τυχόν καταθέσεις μελών του ελληνικού κοινοβουλίου στην Ελβετία, απεστάλησαν διά της διπλωματικής οδού. Αυτό αποτελεί μία πρώτη απάντηση στη συλλήβδην στόχευση του πολιτικού συστήματος του κοινοβουλίου και των μελών του από διάφορους κύκλους, ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος (δες επιστολή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου