Τη λύση στο αδιέξοδο…θα δώσουν οι λέξεις. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr μεταβιβάστηκε πρόταση από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Ελληνα πρωθυπουργό, με την οποία συμφωνεί και η Γερμανία, στην οποία αντικαταστάθηκε η φράση «extend of loan agreement» που ζητούσε η Ελλάδα με την παράταση του«master financial assistance facility of Greece»....
Αυτός είναι και ο επίσημος τίτλος της ελληνικής δανειακής σύμβασης και η επιλογή αυτή θεωρείται συμβιβασμός μεταξύ του «Loan Agreement» που επιθυμεί η ελληνική πλευρά και του «extension of current program» που υπήρχε σε όλα τα κείμενα του Eurogroup που παρουσιάστηκαν έως σήμερα.
Στην πρόταση αυτή, την οποία η ΕΕ επιθυμεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα ως βάση για να ζητήσει την παράταση (κάτι που θα γίνει αύριο) φαίνεται πως υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας. Στην πρόταση δεν αναφέρεται ο χρόνος της επέκτασης, κάτι για το οποίο θα υπάρξει διαπραγμάτευση, καθώς και το conditionality (όροι) που θα συνοδεύουν το αίτημα.
Αναφέρονται όμως μέσα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι λέξεις «bridge» και «humanitarian crisis», κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Επιπλέον στο κείμενο αντικαθίσταται η έκφραση «new deal» για την μετά την παράταση εποχή με την φράση «new arrangement».
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι, ανάλογα με την ανταπόκριση της ελληνικής πλευράς, η οποία θα επιφέρει τις δικές της παρατηρήσεις, θα κριθούν οι εξελίξεις και το κατά πόσο μπορεί να κλείσει η συμφωνία. Να σημειωθεί τέλος ότι στην εν λόγω πρόταση υπάρχει και η «flexibility» την οποία επιθυμεί η Αθήνα και η οποία αντικαταστάθηκε την προηγούμενη Δευτέρα με την φράση «some flexibility».
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι αν όλα πάνε καλά και η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές που θα ανοίξουν νέο κύκλο διαβουλεύσεων είναι πιθανό για την έγκριση να μην απαιτηθεί Eurogroup, αλλά απλά μια τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου