«Λουκέτο» σε 127 ΔΟΥ σε όλη τη χώρα βάζει μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων του, της ελαχιστοποίησης της φοροδιαφυγής και της αύξησης των εσόδων μέσω της βελτίωσης του ελεγκτικού μηχανισμού. Έτσι τουλάχιστον στοχεύει να πετύχει.
Ανάμεσα στις ΔΟΥ που θα βάλουν λουκέτο, πολλές εξ αυτών είναι στο νομό Κυκλάδων, όπου σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, θα παραμείνουν σε λειτουργία μόλις...
δύο εφορίες (κατά πάσα πιθανότητα της Σύρου και της Νάξου). Όλες οι υπόλοιπες θα κλείσουν και οι κάτοικοι αυτών των νησιών θα διεκπεραιώνων τις υποθέσεις τους μέσα από Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών που θα στεγαστούν σε ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Ενοποιήσεων ΔΟΥ σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 114 εφορίες. Ειδικότερα:
Στην Αττική παραμένουν 41 ΔΟΥ (καταργούνται 28).
Στη Θεσσαλονίκη παραμένουν 11 ΔΟΥ (καταργούνται 6).
Σε 13 Νομούς παραμένουν από 2 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 35), ήτοι: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Βοιωτίας, Δωδεκάνησα, Έβρος, Ηράκλειο, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Χαλκιδικής.
Σε 36 Νομούς παραμένει 1 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 58).
Οι εφορίες που παραμένουν επιλέχθηκαν με οικονομικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα και ο αριθμός συναλλασσομένων (φυσικά και νομικά πρόσωπα). Επιπλέον, σύμφωνα με τεχνικά κριτήρια, όπως η επάρκεια των κτιρίων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, επιλέχθηκαν τα κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις ενοποιημένες ΔΟΥ.
Επίσης λήφθηκαν υπόψη και κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, όπως η δυσκολία πρόσβασης, ο νησιωτικός και ορεινός χαρακτήρας, καθώς και οι ακριτικές - παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό, όπου καταργούνται ΔΟΥ, να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών. Τα Γραφεία αυτά θα στεγαστούν στα υφιστάμενα κτίρια των ΟΤΑ ή των ΚΕΠ, με σκοπό τόσο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ενιαίους χώρους, όσο και την επίτευξη συνεργιών μείωσης του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου