Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Πολλές «μαύρες» βίλες στα νησιά των Κυκλάδων

vilesΙλιγγιώδη ποσά κρύβουν από την Εφορία ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων σε κοσμοπολίτικα νησιά. Το ΣΔΟΕ εντόπισε τουλάχιστον 500 περιπτώσεις επαύλεων με συμφωνημένο ενοίκιο μέχρι και 10.000 ευρώ την ημέρα που έχει παραλειφθεί από τις φετινές δηλώσεις εισοδήματος.
"Κόλπο γκρόσο" με πολυτελείς βίλες που ενοικιάζονται μέχρι και 10.000 ευρώ την ημέρα, χωρίς να δηλώνεται ούτε ένα ευρώ στην Εφορία, έχει στηθεί στα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά, με τη φοροδιαφυγή να ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όπως προκύπτει από τα ευρήματα των ελέγχων που διενεργεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος..........

Όπως αναφέρει "Το Έθνος", από το Ιούνιο του 2012 που ξεκίνησε η έρευνα έως σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 3.000 ενοικιάσεις πολυτελών εξοχικών κατοικιών και έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 500 περιπτώσεις παράνομων εκμισθώσεων, κυρίως από ξένους ιδιοκτήτες.
Σε 130 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι η βίλα δεν έχει δηλωθεί στο Ε9 και δεν περιλαμβάνεται στα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζει ο ιδιοκτήτης της στην εφορία.
Οι έρευνες του ΣΔΟΕ ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2012 και συνεχίζονται.
Οι "μαύρες" βίλες έχουν εντοπιστεί κυρίως σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Πάτμο και Κεφαλλονιά
Οι πολυτελείς κατοικίες επιφάνειας έως και 600 τ.μ. ενοικιάζονται σε ξένους και Έλληνες από 300 έως 10.000 ευρώ την ημέρα. "Μιλάμε για εισοδήματα που είναι "μαύρα" και αφορολόγητα", δηλώνει στέλεχος του ΣΔΟΕ.
Οι τουρίστες κυρίως μέσω διαδικτύου βλέπουν και νοικιάζουν το σπίτι και πολλές φορές έχουν τη δυνατότητα να έχουν και υπηρετικό προσωπικό, για το οποίο επίσης δε δηλώνεται καμία εργασία.
Η προκαταβολή συνήθως κατατίθεται σε λογαριασμό του εξωτερικού και η εξόφληση γίνεται με μετρητά χωρίς απόδειξη.
Η φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Τα διαφυγόντα κέρδη για το δημόσιο υπολογίζονται στο ένα δισεκατομμύριο.
Το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών για να εντοπίσουν τις αδήλωτες συναλλαγές.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα, η βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τσαμπίκα Ιατρίδη, είχε καταθέσει ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι "το φαινόμενο είναι έντονο στα Δωδεκάνησα, κυρίως στη Ρόδο, με πολλές κατοικίες οι οποίες αγοράζονται από ξένους και στη συνέχεια νοικιάζονται με πολύ υψηλά μισθώματα στους τουρίστες".
Η βουλευτής επικαλείται "καταγγελίες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος αλλά και επισημάνσεις της ΤτΕ, σύμφωνα με τις οποίες τα διαφυγόντα έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το ελληνικό δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως, κυμαίνονται από 500 εκατομμύρια έως και 1 δισ. ευρώ".
Στην απάντηση του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, αναφέρει ότι, σε 181 ελέγχους που διενεργήθηκαν και ολοκληρώθηκαν σχετικά με τις εκμισθώσεις εξοχικών κατοικιών και καταλυμάτων, διαπιστώθηκαν 160 παραβάτες και τα σχετικά στοιχεία ή εκθέσεις ελέγχου, ανάλογα με την περίπτωση, απεστάλησαν στις ΔΟΥ, προκειμένου να επιβληθούν σε βάρος των υπόχρεων οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.
Ο κ. Μαυραγάνης σημειώνει ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται, καθώς εκκρεμεί και Εισαγγελική Παραγγελία για τη διερεύνηση από το ΣΔΟΕ των όσων καταγγέλλονται για την παράνομη εκμίσθωση καταλυμάτων, αλλοδαπών κυρίως ιδιοκτητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου