Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Θα μπορούσε να σκάσει απροειδοποίητα το ηφαίστειο της Σαντορίνης όπως αυτό στην Ιαπωνία;

Ύπουλα, χωρίς προειδοποίηση έσκασε το ηφαίστειο Οντάκε της Ιαπωνίας. Θα μπορούσε να συμβεί και στη Σαντορίνη;...

Το δεύτερο μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ιαπωνίας, το Οντάκε, έσκασε το μεσημέρι του Σαββάτου, χωρίς καμία προειδοποίηση, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 31 ορειβατών και δημιουργώντας απορία και πανικό στους επιστήμονες που θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις έως τώρα πρακτικές τους.....



Παρά τα προηγμένα συστήματα τεχνολογίας που διαθέτει η Ιαπωνία, οι αρχές δεν ειδοποίησαν έγκαιρα τους κατοίκους κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν διακεκριμένοι ηφαιστειολόγοι στην βρετανική εφημερίδα Telegraph, δεν υπήρξε έντονη σεισμική δραστηριότητα ή κάποια άλλη ύποπτη κίνηση πριν σημειωθεί η έκρηξη.

Κατεγράφη απλά μία μικρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, επισημαίνει ο Ντέιβινβτ Τόθερι, καθηγητής Γεωφυσικής στο Open University. «Είναι ένα ηφαίστειο υπό παρακολούθηση και σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν υπήρξε κάτι ύποπτο που να δείχνει ότι θα προκληθεί μία τεράστια έκρηξη. Για εμάς, τους ειδικούς ήταν έκπληξη καθώς δεν εντοπίστηκε ύποπτη κίνηση στο υπέδαφος», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Ρεμπέκα Γουίλιαμς, λέκτορας Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Hull, υπογραμμίζει ότι, από τις εικόνες και τα σημάδια που άφησε η έκρηξη, πρόκειται για πολυκρουστική ροή, κατά την οποία, νερό από το υπέδαφος εισχώρησε στην λεκάνη του ηφαιστείου και θερμάνθηκε από τη λάβα.

Τι είναι η πυροκλαστική ροή

Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, που δημοσιεύει το koolnews.gr, η έκρηξη του ηφαιστείου προκλήθηκε από ένα υπερκινητικό θερμό μείγμα αερίων, γνωστό και ως πυροκλαστική ροή.

«Στην πυροκλαστική ροή,το υλικό που σχηματίζεται από τις ηφαιστειακές εκρήξεις, εξέρχεται με βίαιο τρόπο από τον ηφαιστειακό κώνο. Συνήθως παρουσιάζεται ως πυροκλαστικό ρεύμα,δηλαδή ένα ρευστοποιημένο μίγμα από στερεά υλικά και από θερμά αέρια που κατέρχεται την πλαγιά ενός ηφαιστειακού οικοδομήματος. Αυτά τα τρομακτικά νέφη είναι φοβερά καυτά, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες», εξηγεί στην βρετανική εφημερίδα και προσθέτει: «Τα νέφη αυτά είναι βαρύτερα από τον αέρα, περιέχουν τοξικά αέρια και κινούνται με ταχύτητες που συχνά ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι τα πιο καταστροφικά από όλα τα ηφαιστειακά φαινόμενα».

Οι διασώστες εντόπισαν σήμερα το πρωί πέντε ορειβάτες νεκρούς, "σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής" κοντά στην κορυφή του ηφαιστείου που βρίσκεται στην κεντρική Ιαπωνία.

«Βρήκαμε πέντε ακόμη άτομα σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής στο βουνό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ναγκάνο όπου βρίσκεται το ηφαίστειο. Χθες, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος τεσσάρων ατόμων, όλοι τους άνδρες, ενώ, 22 ακόμη ορειβάτες πιστεύεται ότι είναι νεκροί. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Το ηφαίστειο Οντάκε είναι το δεύτερο ψηλότερο ηφαίστειο στην Ιαπωνία με ύψος 3.067 μέτρων. Βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ναγκόγια. Ήταν ανενεργό μέχρι το 1979, όταν ξέσπασε μια σειρά από εκρήξεις. Το ηφαίστειο έχει πέντε λίμνες κρατήρα. Σε υψόμετρο 2.905 μέτρων στο Οντάκε βρίσκεται η ψηλότερη λίμνη στην Ιαπωνία.

Η ελληνική πραγματικότητα

Η περίπτωση της Ιαπωνίας φέρνει στην επικαιρότητα την περίπτωση του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ενός από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια του κόσμου, για το οποίο αρκετοί επιστήμονες έχουν εκφράσει φόβους ότι βρίσκεται σε συνεχή δραστηριότητα προσπαθώντας παράλληλα να διερευνήσουν τις πιθανότητες να προκαλέσει μια μικρή ή και μεγάλη έκρηξη.

Πριν από περίπου δύο χρόνια είχε προκληθεί μεγάλη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα όταν ο καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλιανάτος είχε τονίσει μεταξύ άλλων, παρομοιάζοντας το ηφαίστειο με ένα κέικ, το οποίο έχει παραμορφωθεί φουσκώνοντας: «Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει ... το κέικ της Σαντορίνης».

Μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως

Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης αποτελεί παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο ηφαιστείου με καλντέρα. Το μισοφέγγαρο που ονομάζουμε Σαντορίνη, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι σχηματίζουν έναν νοητό κύκλο, στην μέση του οποίου βρίσκεται η καλντέρα της Σαντορίνης, η μεγαλύτερη στο κόσμο.

Το ηφαίστειο αφυπνίστηκε για πρώτη φορά πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνέχισε την δραστηριότητα του μέχρι και σήμερα. Σε αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα έχουν συμβεί 12 εξαιρετικά μεγάλες εκρήξεις.

Η Νέα Καμμένη και η Παλαιά Καμμένη σχηματίστηκαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις και αποτελούν το πιο πρόσφατα κομμάτια γης της Μεσογείου. Ο σχηματισμός της Νέας Καμμένης άρχισε μόλις πριν 440 χρόνια με τα τελευταία κομμάτια ηφαιστειακής λάβας πετρώνουν πάνω της μόλις εδώ και 50 χρόνια.

Η τελευταία έκρηξη έγινε το 1950. Οι κάτοικοι την έζησαν δίνουν τρομακτικές περιγραφές: «Οι φλόγες ξεπηδούσαν από την θάλασσα», «Η λάβρα εκτινασσόταν», «Κάπνα ξετυλιγόταν», «Πυρακτωμένο μάγμα ανέβλυζε», «Η θάλασσα κόχλαζε» «Οι δυνατοί σεισμοί και οι εκτινάξεις ηφαιστειακής τέφρας μας ταλαιπώρησε». Πρόκειται για μερικές μόνο από τις μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου