Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Η ώρα της τελικής αναμέτρησης στη ΝΔ Οι γαλάζιοι ψηφοφόροι αποφασίζουν για τον νέο αρχηγό τους

Η ώρα της τελικής αναμέτρησης στη ΝΔ -Οι γαλάζιοι ψηφοφόροι αποφασίζουν για τον νέο αρχηγό τους
ΣΤΙΣ 07:00 ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος στη ΝΔ καθώς στις 7:00 το πρωί ανοίγουν οι εσωκομματικές κάλπες για να αναδείξουν πρόεδρο έναν εκ των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη......

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7:00 το βράδυ εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή και η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής.
Στην διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «... Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».
Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Πάντως δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.
Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%. Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του. Ο κ. Τζιτζικώστας, πάλι, συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση, κλείνοντας, όμως, το μάτι στον κ. Μητσοτάκη. 

Μέσω twitter, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε ότι από τη Δευτέρα δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι: «Το 28% μαζί θα το κάνουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα φέρει τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα και θα την κάνει κυβέρνηση…Η Ν.Δ. είναι μία. Είναι κόμμα δημοκρατικό, κεντροδεξιό, σύγχρονο, φιλελεύθερο» ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ζήτησε την ψήφο των πολιτών με μήνυμά του, στο οποίο υπάρχει ο τίτλος «ψηφίζουμε Πρωθυπουργό». «Ζητώ την ψήφο σου για να κάνουμε πάλι τη Ν.Δ. μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη». Πάντως και ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε να υπηρετεί τις “παρακαταθήκες" του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Ναι είμαι χρήσιμος στη χώρα μου για να διαφυλάξω την ευρωπαϊκή της πορεία».
Τα... τελευταία μηνύματα των υποψηφίων
«Δεν θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής θα είναι η ΝΔ. Και όλοι μαζί θα πειθαρχήσουμε στη βούληση των ψηφοφόρων», είπε στη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά, για την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Ολοι μαζί, ενωμένοι, θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την οργανωτική και ιδεολογική ανασυγκρότηση της παράταξής μας» και «θα δώσουμε τη μάχη στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, κοντά στους πολίτες, για να ανατρέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί νέα αδιέξοδα».
Ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «και στον δεύτερο γύρο οι φίλοι της ΝΔ θα επιβεβαιώσουν κατά πλειοψηφία την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ «θα πρέπει να μπορεί να συνθέτει απόψεις και προτάσεις», «να προχωρήσει στην εκ βάθρων ανανέωση της παράταξης, σε ιδέες και πρόσωπα, με αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες», και «να διαθέτει τις οργανωτικές γνώσεις για να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες αλλαγές στην ανασυγκρότηση του κόμματος».
Σημειώνει ακόμα ότι εφόσον την Κυριακή το βράδυ είναι ο νικητής, θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές σε δύο άξονες. Σε θεσμικό επίπεδο, σημειώνει, «θα προχωρήσουμε άμεσα στην αναδιοργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να ασκήσουμε άμεσα με δυναμικό και αξιόπιστο τρόπο τον θεσμικό μας ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση». Σε κομματικό επίπεδο, συμπληρώνει, «θα ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την οργανωτική ανασυγκρότηση και τη διεξαγωγή του συνεδρίου μας», μέσα από το οποίο η βάση της ΝΔ θα αποφασίσει «πώς θα προχωρήσουμε την ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, ώστε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία».
Τονίζει, επίσης, ότι η ΝΔ ήταν έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 και διαβεβαιώνει πως «είμαστε και τώρα έτοιμοι, όποτε χρειαστεί, να δώσουμε με επιτυχία τη μάχη των εκλογών και να κυβερνήσουμε».
Τέλος, αναφέρει ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσουμε περικοπές συντάξεων και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως αποφασίσαμε πρόσφατα στην ΚΟ», διότι εμείς πιστεύουμε σε ένα άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής, που δημιουργεί ανάπτυξη», ενώ αναφερόμενος στην ανάγκη συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, στην οποία είχε αναφερθεί ο ίδιος, σημείωσε πως ο τρόπος συνεννόησης και συνεργασίας των κομμάτων προσδιορίζεται σε θεσμικό επίπεδο από το Σύνταγμα, ενώ σε κομματικό επίπεδο η ΝΔ απόδειξε το πώς αντιλαμβάνεται τη συνεργασία, το καλοκαίρι, «όταν βάλαμε πλάτη για να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας».
Μητσοτάκης: Αν κερδίσω θα έχω ισχυρή εντολή να ανανεώσω τη ΝΔ
«Το κόμμα είναι σε κώμα. Αν καταφέρω να κερδίσω θα έχω ισχυρή εντολή να ανανεώσω τη ΝΔ. Το δίλημμα είναι στασιμότητα ή δημιουργική ανανέωση», είπε μιλώντας στο Mega, ενώ πρόσθεσε: «Η ΝΔ έχει μια σειρά από στελέχη που ποτέ δεν κατάλαβα τι κάνουν, θα αξιοποιηθούν.  Δεν έχω την υποχρέωση να συνεργαστώ με όλους».
Απαντώντας στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αναφορικά με το γεγονός ότι δεν είχε πολιτευτεί αρκετά νωρίς και δεν έχει δώσει μεγάλο αγώνα για τη Νέα Δημοκρατία, σημείωσε:
«Αν ήθελα αξιοποιώντας και το πλεονέκτημα του ονόματός μου να είχα πολιτευτεί θα το είχα κάνει και νωρίτερα από τα 36 μου. Θα γυρίσω τούμπα το σκεπτικό του κ. Μεϊμαράκη και θα πω ότι για μένα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα ότι εγώ για 10 χρόνια δούλεψα. Κι όταν θα προχωρήσω αύριο σε μια ανανέωση και έναν εμπλουτισμό των ψηφοδελτίων το πρώτο πράγμα που θα κοιτάω αν κάποιος θέλει να υπηρετήσει τη ΝΔ θα είναι αν έχει κολλήσει ένσημα κι αν είναι γειωμένος στην κοινωνία».
Ακόμη, προανήγγειλε τη διενέργεια συνεδρίου - ενδεχομένως και έκτακτου - σε μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο θα επιλέξει και νέο γραμματέα του κόμματος.


Πηγή: Η ώρα της τελικής αναμέτρησης στη ΝΔ -Οι γαλάζιοι ψηφοφόροι αποφασίζουν για τον νέο αρχηγό τους | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/244746/i-ora-tis-telikis-anametrisis-sti-nd-oi-galazioi-psifoforoi-apofasizoyn-gia-ton-neo#ixzz3wn0cSiu1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου