Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Μία ομάδα, μία οικογένεια, ένα νησί…

Το volleynews.gr δημοσίευσε ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα στην γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Πανναξιακού ΑΟΝ για την μέχρι τώρα εκπληκτική πορεία της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το αναδημοσιεύουμε ολόκληρο στη σελίδα μας για τους φίλους της ομάδας μας....

Για τις ομάδες των νησιών όλα είναι πιο δύσκολα. Εκτός από τα μποφόρ και τις θαλασσοταραχές, οι αθλητές-τριες έχουν να αντιμετωπίσουν το θέμα της συνεχούς μετακίνησης, κάτι που φέρνει διπλάσια έξοδα από της ομάδες της ηπειρωτικής Ελλάδος. Η αγάπη και το μεράκι κάποιων ανθρώπων για τον αθλητισμό ωστόσο, δίνουν δύναμη, όχι μόνο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, αλλά και να φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο που πολλές φορές είναι πάνω από τις προσδοκίες. Μία ομάδα που συνδυάζει άριστα αυτή την αγάπη, το μεράκι και τη σκληρή δουλειά, είναι ο Πανναξιακός, ο οποίος χωρίς αμφιβολία διανύει καταπληκτική χρονιά στα σαλόνια της Α1 Γυναικών.
Η Σταχτοπούτα τους … έβγαλε τα γυαλιά!
Η πρώτη χρονιά του Πανναξιακού στην Α1 ήρθε το 2013 όταν τερμάτισε πρώτος στον πρώτο όμιλο της Α2 Γυναικών. Τα δόντια του κι ότι δεν χωρά στην Α2 τα έδειξε εξαρχής, αφού ολοκλήρωσε τη χρονιά με 43 βαθμούς, 15 νίκες και μόλις 1 ήττα και απείχε 4 βαθμούς από τον δεύτερο Ηλυσιακό. Στον πάγκο της ομάδας τότε ήταν ο Γιώργος Δερμάτης, ενώ από εκείνη την ομάδα έχει μείνει σήμερα μόνο η Εμμανουηλίδου. Η … βασίλισσα των Κυκλάδων, όπως την αποκαλούσαν τότε, γιόρτασε την άνοδο της στο παιχνίδι με τη Λαμία.
Τον Αύγουστο του 2013 ο Πανναξιακός ανακοίνωσε την πρόσληψη του Κόβασιτς. Εκείνος δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεργασθώ με τον Πανναξιακό. Μια ομάδα με δυναμική παρουσία στο χώρο του βόλεϊ. Είναι πρόκληση και τιμή να την οδηγήσω στο πρωτάθλημα της Α1 γυναικών. Θέλουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε καλό βόλεϊ και την καλή δουλειά που γίνεται στο νησί. Το μέλλον μας ανήκει». Πράγματι, το μέλλον τους άνηκε και τους ανήκει, αν σκεφτεί κανείς πόσα έχουν καταφέρει ως τώρα…
Μαζί του ο Κόβασιτς πήρε την Κρισίνα Τσέσλιαρ με την οποία είχε συνεργαστεί στην Σπαρτάκ Σουμπόνοτσα, ενώ το καράβι ακολούθησε η Αλίκη Κωνσταντινίδου, αλλά και η Μίλιτσα Ράντοβιτς η οποία εξελίχθηκε σε μία από τις πρωταγωνίστριες της χρονιάς.
Η αγωνιστική χρονιά ξεκίνησε με συμμετοχή σε τουρνουά και όπως είθισται σε δυνατά φιλικά παιχνίδια. Για μία ομάδα που συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α1, το έργο ήταν δύσκολο. Για μία ομάδα που το θέλει όμως, δεν είναι ακατόρθωτο. Όπως είχε πει ο Κόβασιτς, το μέλλον τους ανήκει, κι αυτό το έδειξαν όταν τερμάτισαν στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος με 43 βαθμούς, 13 νίκες και 9 ήττες, ενώ κατάφεραν να σταθούν πολύ καλά απέναντι στις ισχυρές Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ.
Η επιτυχία δεν σταμάτησε εκεί, αφού η Τσέσλιαρ ψηφίζεται από τους προπονητές ως καλύτερη πασαδόρος της κανονικής περιόδου, ενώ η Εμμανουηλίδου ως μία από τις καλύτερες κεντρικούς.
Πρώτη πρόκριση και τελικός σε Κύπελλο
Στο Κύπελλο κληρώθηκε με τον Αστέρα Αγίου Δημητρίου από τον οποίο πέρασε εύκολα με 3-0. Στη συνέχεια νικά τον ΟΠΕΡ με 3-2 σε ένα παιχνίδι ιστορικής σημασίας αφού όποια περνούσε στους «4» θα ήταν για πρώτη φορά. Στο final 4 Κυπέλλου αντιμετωπίζει τον Ηρακλή και τον νικά 3-0. Η ώρα του τελικού είχε φτάσει. Εκεί αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, τον έμπειρο Ολυμπιακό που δεν σταματά να παίρνει τίτλους. Παρά την ήττα με 3-0, η ομάδα της Νάξου ήταν δυναμική και είχε ήδη κατακτήσει πολλά. Εμπειρία,δόξα, επιτυχία αλλά και μία σελίδα στην ιστορία.
Η ομάδα το 2013-14: Μαριάννα Τρίβουνιτς, Ελένη Φάρκωνα, Μένια Μόρφα, Ξένια Κακουράτου, Αλίκη Κωνσταντινίδου, Κριστίνα Τσέσλιαρ, Μίλιτσα Ράντοβιτς, Άννα Καρπουζά, Στέλλα Λαγουδάκη, Δώρα Γκολφινοπούλου, Μελίνα Εμμανουηλίδου.
Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει χωρίς την επιμονή και τη σκληρή δουλειά του Ζόραν Κόβασιτς, του δημιουργού αυτής της επιτυχίας.
Ο δεύτερος γύρος στην Α1
Πολλές είναι οι παίκτριες που εγκαταλείπουν το νησί για να αγωνιστούν σε άλλες ομάδες. Τις θέσεις τους παίρνουν άλλες, οι οποίες έχουν καταφέρει ως τώρα πάρα πολλά. Η Εμμανουηλίδου παραμένει, Καρπουζά, Ράντοβιτς Κακουράτου και Κωνσταντινίδου φεύγουν, ενώ Σαλούστρου, Τοτσίδου, Λαδένη, Κελεσίδου, Τσβετάνοβα και Διώτη έρχονται. Σταθερά «δημιουργός» παραμένει ο Κόβασιτς ο οποίος με τη σκληρή δουλειά του έχει καταφέρει να κερδίσει μία θέση και στις υποδομές της ομάδας, εκτός από τις καρδιές των παικτριών και των φίλων.
Η Νάξος δεν μας έδειξε μόνο τις ικανότητες της στον αθλητισμό, αλλά και τις ομορφιές του νησιού. Το Σεπτέμβριο το όμορφο νησί των Κυκλάδων φιλοξένησε όλη την Α1 για την κλήρωση του πρωταθλήματος. Μία βραδιά όμορφη και καλά οργανωμένη, από ανθρώπους που ξέρουν πώς να χειριστούν καταστάσεις.
«Στόχος η τετράδα, όνειρο μου η πρωτιά» δήλωσε στην αρχή της σεζόν ο Ζόραν. Πριν καλά – καλά ξεκινήσει το πρωτάθλημα η Νάξος χάνει τη Λαδένη που μπήκε χειρουργείο για χιαστούς. Ο στόχος ως τώρα στο πρωτάθλημα έχει επιτευχθεί αφού η ομάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με 24 βαθμούς, όσους ο Ολυμπιακός, με 7 νίκες και 2 ήττες. Αξιοσημείωτο είναι πως οι μόνες ήττες προέρχονται από τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Πρωταγωνίστριες λίγο πολύ όλες οι παίκτριες, με τις Τσβετάνοβα και τη Διώτη να ξεχωρίσουν επιθετικά και την Εμμανουηλίδου να μπλοκάρει.
Παρά την παραίτηση του Γιάννη Βαλληνδρά, όλα πηγαίνουν καλά, με την ομάδα να είναι εντάξει στις πληρωμές της και από τις ελάχιστες που δεν έχουν οικονομικές εκκρεμότητες. Ο μόνος που απέμεινε από το διοικητικό γκρουπ που ξεκίνησε τη μεγάλη προσπάθεια καταξίωσης της ομάδας είναι ο Νίκος Βαφίας, που πρόσφατα πέρασε μια περιπέτεια υγείας, την ξεπέρασε και του ευχόμαστε περαστικά!
Το ευρωπαϊκό όνειρο
Η επιτυχία σε Α1 και Κύπελλο δεν έφταναν. Τα Βριλήσσια πέφτουν κατηγορία και οι Αξιώτισσες καλούνται να βγάλουν διαβατήρια. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις στην Ευρώπη ξεκινούν με την Μιντσάνκα Μινσκ από την Λευκορωσία. Στο πρώτο παιχνίδι έρχεται η ήττα με 3-1 (25-22, 24-26, 25-16, 25-18) αλλά ο Πανναξιακός είχε τα αποθέματα και στο παιχνίδι στην έδρα του νίκησε 3-0 και πήρε το χρυσό σετ (25-19, 25-20, 25-17 Χρυσό σετ: 15-10) με την Τσβετάνοβα να πετυχαίνει 31 πόντους και την Εμμανουηλίδου να μπλοκάρει.
Ο Πανναξιακός περνά στους« 32 » και συναντά τη Νοσατέλ την οποία νικά στη Νάξο 3-0 (25-23, 25-13, 26-24) με τις παίκτριες να είναι σε μεγάλη μέρα και τις Τσβετάνοβα και Διώτη να… κάνουν τα δικά τους. Στις 16 Δεκεμβρίου ταξιδεύει στην Ελβετία για το δεύτερο παιχνίδι με τη Νοσατέλ, και χάνει με 3-2 με τις γνωστές πλέον Διώτη και Τσβετάνοβα (22 πόντους έκαστη). Ωστόσο η ομάδα παίρνει το εισιτήριο για την πρόκριση με τον κόσμο να μη σταματά να τραγουδά υπέρ της και άλλη μία σελίδα να γράφεται με χρυσά γράμματα.
Επόμενος στόχος στους «16» η γαλλική Λε Κανέτ. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στις 14 Ιανουαρίου στη Νάξο και η ρεβάνς στις 21 στις Κάννες. Η Λε Κανέτ είναι μία δύσκολη ομάδα με 6 ξένες, η οποία αποκλείστηκε από το Cev Cup από την Γαλατασαράι.
Η σημερινή ομάδα: Άννα Σαλούστρου, Σουλτάνα Κιουτσιούκη, Ελένη Φάρκωνα, Μίλιτσα Γιόβιτς, Παναγιώτα Διώτη, Ειρήνη Κελεσίδου, Αφροδίτη Λαδένη, Κωνσταντίνα Πασσιά, Κριστίνα Τσέσλιαρ, Ελεάννα Πολίτη, Σία Τοτσίδου, Μελίνα Εμμανουηλίδου, Γκαμπριέλα Τσβετάνοβα.
Τι λένε τα κορίτσια
Η Κωνσταντίνα Πασσιά πήγε στον Πανναξιακό από την ΑΕΚ:
«Δεν υπάρχουν μυστικά για να επιτύχεις σε ένα άθλημα όπως είναι το βόλεϊ. Είτε θα χάσεις είτε θα νικήσεις . Η σωστή και σκληρή δουλειά είναι αυτή που φέρνει τα αποτελέσματα. Αν η ομάδα συνεχίσει να προπονείται δυνατά ,όσο υπάρχει θέληση ,πίστη ,επιμονή και πάθος για το καλύτερο θα φτάσει μακριά ..τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα! Θα είναι μεγάλη χαρά για την ομάδα όπως και το νησί να φτάσει σε έναν τελικό πρωταθλήματος διότι αν και δεύτερη χρονιά στα μεγάλα σαλόνια έχει παίξει ήδη έναν τελικό στο Κύπελλο. Αγωνιζόμαστε για το καλύτερο δυνατό .
Είναι πολύ όμορφο για τον αθλητισμό ο κόσμος να ακολουθεί κάθε ομάδα. Εδώ στη Νάξο είναι αρκετοί αυτοί που την στηρίζουν σε κάθε σταθμό είτε σωματικά είτε ψυχικά.
Ο Κόβατσιτς είναι ένας λόγος που αρκετές αθλήτριες ήρθαν στην ομάδα ,η προπόνηση ,οι γνώσεις ,και οι επιτυχίες που έχει στον χώρο τον κάνουν έναν καταξιωμένο προπονητή.
Όσον αφορά τη διοίκηση ,απαρτίζεται από άτομα με αγάπη τόσο για τις αθλήτριες όσο και για το τμήμα. Είναι ένα υγιές σωματείο, μια οικογένεια και αυτό στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό. Να συνεργάζεσαι με καθαρούς ανθρώπους αθλητικά και προσωπικά.
Είναι η δεύτερη χρονιά μου στην πρώτη κατηγορία ,πέρυσι αγωνιζόμουν με την ΑΕΚ με την οποία επίσης παίξαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ,όμως δεν μπορέσαμε να προκριθούμε. Είναι πολύ σημαντικό για μια αθλήτρια να απορροφά γνώσεις και να συλλέγει στο βιβλίο εμπειριών ομάδες με μεγάλο όνομα με βαριά και όχι τόσο φανέλα ,ομάδες με διακρίσεις ,ομάδες με μέλλον»!
Η Άννα Σαλούστρου μετά τον ΟΠΕΡ, αγωνίστηκε μία χρονιά στον ΓΣ Χαλανδρίου και εφέτος την συναντάμε στη Νάξο να ζει κι εκείνη το όνειρο:
«Είναι βασικό το ότι όλα τα κορίτσια μένουμε μαζί άρα οι ζωές μας είναι κοινές. Όταν ξέρεις ότι με τη συμπαίκτρια σου είσαι όλη τη μέρα μαζί και στο γήπεδο έχεις ένα σκληρό πρόγραμμα, όλη μας η ζωή είναι αυτό το πράγμα και προσπαθούμε να το κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται. Μέσα από τη σκληρή δουλειά που κάνει ο προπονητής μας και τη συμπαράσταση της διοίκησης και του κόσμου της Νάξου βγαίνει το αποτέλεσμα.
Μέχρι εδώ που έχουμε φτάσει στην Ευρώπη είναι ένα τεράστιο βήμα για το νησί, για εμάς και την Ελλάδα. Η επόμενη αντίπαλος μας είναι μία πολύ καλή ομάδα και είναι πολύ δύσκολο να περάσουμε. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας. Αν υπάρχουν έστω και λίγες πιθανότητες, μέσα από σκληρή δουλειά που έχουμε ξεκινήσει εδώ και τρεις ημέρες, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Το πρόγραμμα μας στη συνέχεια είναι πολύ δύσκολο. Βάζουμε στόχο όσο γίνεται πιο υψηλό, ό,τι και να σημαίνει αυτό. Μακάρι να καταφέρουμε να φτάσουμε σε έναν τελικό Πρωταθλήματος. Δεν ξέρω ποια θα είναι η υπέρβαση γιατί αυτό που έχουμε καταλάβει από την αρχή της χρονιάς είναι πως δεν υπάρχει ταβάνι, ούτε όρια. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Σαν προσωπικός μου στόχος είναι να είμαστε υγιείς, γιατί αν είμαστε μπορεί να γίνει οποιαδήποτε υπέρβαση.
Οι ώρες ξεκούρασης είναι λίγες και προσπαθούμε να τις διαχειριστούμε όσο γίνεται καλύτερα. Όταν είμαστε έξω ο κόσμος μας δείχνει πόσο ζεστός είναι μαζί μας, μας ζητούν να πάμε τον Πανναξιακό όσο πιο ψηλά γίνεται και δείχνουν πόσο σημαντικό είναι για ένα νησί να αναπτύξει τον αθλητισμό του και να έχει επιτυχίες. Έρχεται στο γήπεδο κι είναι πολύ ενθαρρυντικό που δεν έρχεται απλά σαν θεατής, αλλά σαν φίλαθλος. Προσπαθεί να δώσει ρυθμό και παλμό στην ομάδα και να υποστηρίξει.
Ο Κόβασιτς είναι ένας άνθρωπος που ξέρει πάρα πολλά κιλά βόλεϊ κι αυτό δε θα σταματήσω να το λέω. Είναι πολύ οργανωτικός, απαιτητικός και σκληρός αλλά ξέρει πολύ καλά τη δουλειά του».
Η Παναγιώτα Διώτη, μέλος της Εθνικής ομάδας και πρώην μέλος του Ηρακλή Κηφισιάς, ήρθε να πρωταγωνιστήσει:
«Η σκληρή δουλειά και οι αρκετές ώρες προπόνησης κάποια στιγμή ανταμείβονται. Ακόμη δεν έχουμε κάνει κάτι, δεν έχει τελειώσει τίποτα, είμαστε ακόμη στα μέσα της χρονιάς.
Όσον αφορά το κύπελλο, είναι θέμα δουλειάς αλλά και τύχης. Με ποιον θα κληρωθείς και να είναι νοκ άουτ παιχνίδι, πρέπει να είσαι σε καλή μέρα για να καταφέρεις να προχωρήσεις. Στο πρωτάθλημα με βάση τη δουλειά που κάνουμε, θέτουμε υψηλούς στόχους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε αυτό που αξίζουμε.
Όταν ξεκινάς τη χρονιά δεν έχεις θέσει από την αρχή τους στόχους. Στην πορεία όταν βλέπεις τις δυνατότητες της ομάδας αρχίζεις και πιστεύεις στο τι μπορείς να κάνεις. Έχουμε δουλέψει αρκετά και άξια είμαστε σε αυτή τη θέση.
Τα παιχνίδια στην Ευρώπη ήταν δύσκολα γιατί και οι δύο ομάδες που έχουμε περάσει είναι καλές και με μεγάλα μπάτζετ. Κάθε φορά που παίζουμε στην Ευρώπη δίνουμε το 100%. Είναι δύσκολη η ομάδα που θα αντιμετωπίσουμε τώρα αλλά θα κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα μας, το νησί και το ελληνικό βόλεϊ.
Η ζωή στο νησί είναι ωραία. Είναι όμορφα να ξυπνάς και να βλέπεις τη θάλασσα. Δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά στο ρεπό μας περνάμε καλά.
Οι περισσότεροι στο νησί μας ξέρουν και μας χαιρετούν στο δρόμο. Μπορεί να μην ξέρουμε κάποιους αλλά εκείνοι είναι πολύ φιλικοί μαζί μας και μας υποστηρίζουν πολύ. Μας δίνουν ώθηση για τη συνέχεια. Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν είναι φανταστική, έρχονται σε κάθε παιχνίδι και μας βοηθούν να φτάσουμε στη νίκη.
Ο Κόβασιτς είναι μεγάλος γνώστης του αντικειμένου, ξέρει ακριβώς τι κάνει στο γήπεδο και του έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Τον ακολουθούμε τυφλά. Είναι πολύ καλός προπονητής σε όλους τους τομείς. Η διοίκηση είναι πάντα κοντά μας. Μας υποστηρίζει και μας παρέχει ό,τι χρειαζόμαστε εντός και εκτός γηπέδου.
Είναι πολύ όμορφη εμπειρία και η τετράδα και την μέχρι τώρα ευρωπαϊκή πορεία. Πέρα από την Εθνική ομάδα δεν έχω ζήσει ξανά κάτι τέτοιο κι ελπίζω να συνεχίσουμε.
Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία, πολλά χαμόγελα και όλοι στα γήπεδα του βόλεϊ να υποστηρίζουν τις ομάδες».
Η Βουλγάρα Γκαμπριέλα Τσβετάνοβα έχει γίνει η πρωταγωνίστρια του πρωταθλήματος:
«Δουλεύουμε σκληρά και στηρίζουμε η μία την άλλη εντός στο παιχνίδι. Βασικός μας στόχος είναι μία καλή πορεία στην Ελλάδα, αλλά θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό και στην Ευρώπη και θα προσπαθήσουμε να παίξουμε καλά και να απολαύσουμε τα παιχνίδια.
Έχουμε ήδη κάνει μία επιτυχημένη πορεία στην Ευρώπη και δεν νομίζω να πίστευε κανένας ότι θα φτάναμε ως εδώ. Χαίρομαι για αυτό. Στο πρωτάθλημα υπάρχει ο δεύτερος γύρος για να τα πάμε ακόμη καλύτερα και είμαι σίγουρη ότι με τον τρόπο που δουλεύουμε και με τη σχέση που έχουμε, θα έχουμε καλά αποτελέσματα.
Δεν έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο να βγούμε έξω, αλλά είναι καλά. Οι άνθρωποι μας χαιρετούν και μας συγχαίρουν. Είναι πολύ ευγενικοί. Το κλίμα στην ομάδα είναι καταπληκτικό και η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο κόσμος, εξίσου. Όλα είναι καλά εδώ. Εύχομαι όλοι να είμαστε υγιείς, αυτό είναι το σημαντικότερο για μένα».
Η 18χρονη Ελεάννα Πολίτη από τον ΖΑΟΝ και την Α2:
«Ο Κόβασιτς είναι πολύ καλός προπονητής. Οι προπονήσεις είναι δύσκολες αλλά βγαίνουν σε καλό όλα αυτά, φαίνεται και στους αγώνες.
Ελπίζουμε να κερδίσουμε τη Λε Κανέτ, μακάρι να φτάσουμε πιο ψηλά. Η θέληση και η σκληρή δουλειά μας έφτασαν στους 16.
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι δύσκολοι αντίπαλοι. Θέλουμε πολύ να φτάσουμε σε έναν τελικό κυπέλλου και τελικό πρωταθλήματος. Με σκληρή δουλειά μπορούμε να το καταφέρουμε, αλλά θέλει μεγάλη προσπάθεια.
Είναι όλοι πολύ κοντά μας και είναι εκεί να μας υποστηρίξουν. Μας βοηθούν στην ψυχολογία μας. Μας εμψυχώνουν συνέχεια και μας στηρίζουν.
Η ζωή μας είναι προπόνηση, ξεκούραση και ξανά προπόνηση. Έχουμε έναν στόχο και θέλουμε να φτάσουμε όσο γίνεται πιο ψηλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου