Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Οι μετοχές των ξενιτεμένων

 Έλληνες του εξωτερικού μετά το πρώτο εξάμηνο της φετινής σεζόν.......
Το 2014 κλείνει και μαζί του ολοκληρώνεται και το πρώτο μισό της φετινής σεζόν. Υπάρχει, επομένως, καλύτερη χρονική στιγμή για να κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση για τους Έλληνες που αγωνίζονται στο εξωτερικό;
Για κάποιους αυτό το πρώτο μισό της φετινής σεζόν ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αφού δεν είχαν δοκιμάσει έως τώρα την τύχη τους εκτός συνόρων. Για άλλους μπορεί να ήταν απλώς η συντήρηση των κεκτημένων. Πώς, όμως, κινήθηκαν οι μετοχές τους στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο;

Κατακόρυφη άνοδος

Δεν θα μπορούσε να ξεκινά η συγκεκριμένη κατηγορία με κάποιον άλλον πλην του Κώστα Μανωλά. Η προσαρμογή του σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι εντυπωσιακή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που συμπεριλήφθηκε στη λίστα της «Equipe» με τους 100 καλύτερους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές. Δίπλα του χρήζει ειδικής μνείας και ο Φάνης Γκέκας, ο οποίος βομβαρδίζει στην Τουρκία τα αντίπαλα δίχτυα και φιγουράρει στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της τουρκικής Σούπερ Λιγκ.
Πολύ καλή χρονιά κάνει και ο Ορέστης Καρνέζης, ο οποίος άφησε πίσω του τον περσινό εφιάλτη της Γρανάδα. Μπορεί ο Σιμόνε Σκουφέτ να θεωρείται πολύ μεγάλο ταλέντο, όμως ο Καρνέζης κέρδισε την εμπιστοσύνη του Αντρέα Στραματσόνι και είναι από τους πιο σταθερούς παίκτες της Ουντινέζε. Εξίσου καλά πηγαίνει και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στην Μίντλεσμπρο, η οποία διεκδικεί την άνοδό της στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ανεβασμένοι

Δεν είναι εύκολο να πηγαίνεις σε ομάδα της Τσάμπιονσιπ και να παίρνεις τη φανέλα του βασικού σπίτι σου. Ο Κώστας Σταφυλίδης, όμως, τα έχει καταφέρει και δεν βγαίνει από την ενδεκάδα της Φούλαμ παίρνοντας σημαντικές παραστάσεις μετά από μια χρονιά κατά την οποία είχε ελάχιστα λεπτά συμμετοχής με την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Θετικό είναι το πρόσημο και για τον Χοσέ Χολέμπας, ο οποίος αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις της Ρόμα και δείχνει βελτιωμένος τον τελευταίο καιρό.
Ακόμη, πολύ καλή σεζόν κάνει ο Παναγιώτης Ταχτσίδης. Ο 23χρονος μέσος δεν έκρυβε πως ανέκαθεν ήθελε κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ελλάς Βερόνα, την οποία θεωρούσε σπίτι του στην Ιταλία. Αυτό έγινε και ο ίδιος φροντίζει να δείχνει ότι είναι καλά με τις εμφανίσεις του. Καλά, πλέον, είναι και ένας ακόμη μέσος. Ο λόγος για τον Ανδρέα Σάμαρη, ο οποίος, μετά τις δυσκολίες του πρώτου καιρού και τη μεγάλη αμφισβήτηση, βρήκε τα πατήματά του και είναι πλέον βασικός σε μια ομάδα με πολύ μεγάλη ιστορία όπως η Μπενφίκα. Τέλος, στη συγκεκριμένη κατηγορία πλην του Κώστα Λάμπρου, ο οποίος αποτελεί το βασικό τερματοφύλακα της Βίλεμ, μπαίνει τόσο ο Στέργος Μαρίνος, ο οποίος έχει πάρει πλέον θέση βασικού στη Σαρλερουά, όσο και ο Μάριος Οικονόμου. Ο τελευταίος στην Κάλιαρι δεν πήρε ευκαιρίες, αλλά με την Μπολόνια στη δεύτερη κατηγορία πραγματοποιεί πολύ καλή σεζόν και η μεταγραφή δεν θα αργήσει να έρθει...

Σταθεροί

Σαν το κρασί είναι ο Βαγγέλης Μόρας, ο οποίος, όσο μεγαλώνει, γίνεται και καλύτερος. Για άλλη μία σεζόν είναι ο στυλοβάτης της άμυνας της Βερόνα έχοντας κάθε εβδομάδα μια θέση στο αρχικό σχήμα. Ο συμπαίκτης του Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έμεινε πίσω λόγω ενός τραυματισμού, αλλά στα τελευταία παιχνίδια είναι σταθερά βασικός και με καλές εμφανίσεις, έχοντας και τα εντυπωσιακά παιχνίδια κόντρα σε Ίντερ και Ουντινέζε.
Η απόλυτη έννοια της σταθερότητας βρίσκεται στους Νίκο Καράμπελα και Λουκά Βύντρα. Συμπεριλαμβάνονται πάντα στο αρχικό σχήμα της Λεβάντε και φροντίζουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους χωρίς να εντυπωσιάζουν ή να απογοητεύουν. Το ίδιο και για τον Γιώργο Γκαλίτσιο, όπως και για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, τον οποίο απλώς έχει πάρει η μπάλα λόγω της κακής φετινής σεζόν της Ντόρτμουντ.

Απογοητεύσεις

Στον Ολυμπιακό δεν μπορούσε να κερδίσει θέση βασικού κι ας έκανε 20 συμμετοχές στην περσινή Σούπερ Λίγκα. Έψαξε την τύχη του στο εξωτερικό, έκανε κάποια καλά ματς με την Τραμπζονσπόρ, αλλά, έχοντας μόλις 10 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος δεν βρίσκεται στα καλύτερά του. Γι' αυτό, άλλωστε, και επιθυμεί να αποχωρήσει λόγω και των σχέσεών του με τον προπονητή της ομάδας.
Παρεμφερής και η κατάσταση του Απόστολου Βέλλιου. Δεν έπαιζε καθόλου στην Έβερτον αλλά και στη Λιρς δεν έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Το ίδιο ισχύει και για τον Νίκο Ιωαννίδη, ο οποίος δεν μπορεί να συμπεριληφθεί ούτε στην αποστολή της Τσβόλε. Όσο για το συμπαίκτη του Θανάση Καραγκούνη, δεν μπορεί να κριθεί λόγω του σοβαρού τραυματισμού του. Κλείνοντας, μάλλον εδώ θα έπρεπε να βάλουμε και τον Παναγιώτη Κονέ. Η περσινή σεζόν του στην Μπολόνια ήταν εντυπωσιακή, αλλά στην Ουντινέζε δεν έχει πιάσει έως τώρα έχοντας αρκετά σκαμπανεβάσματα.

Βαρομετρικό χαμηλό

Όλα στραβά έχουν πάει έως τώρα στον Γιάννη Φετφατζίδη. Τα προβλήματα στη βουβωνική χώρα τον άφησαν για μεγάλο διάστημα εκτός δράσης, με αποτέλεσμα να μην έχει βρει τα πατήματά του και να μετρά μόλις 30 λεπτά συμμετοχής έως τώρα στο πρωτάθλημα. Ακόμη πιο άτυχος ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν μπορεί να απαλλαχθεί από τους τραυματισμούς.
Ο Γιώργος Σαμαράς πληρώνει την κακή επιλογή που έκανε το καλοκαίρι, δεδομένων των λύσεων που έχει στην επίθεση η Γουέστ Μπρομ, κι έτσι τα παιχνίδια που έχει πάρει είναι λίγα. Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση οι Χάρης Μαυρίας και Στέφανος Καπίνο. Κανείς εκ των δύο δεν έχει παίξει έως τώρα, αφού δεν βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των προπονητών τους. Ο πρώτος αναμένεται να πάει κάπου δανεικός, αλλά για τον δεύτερο δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι έως το τέλος της σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου