Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

«Α’ Εθνική να σε ξαναδώ και να τρελαθώ»!

«Α’ Εθνική να σε ξαναδώ και να τρελαθώ»!
ΚΑΙ ΜΕ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΡΥΑ ΕΛΑΦΡΑ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ!
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ
Ο Απόλλων Σμύρνης έχει βάλει πρόσω ολοταχώς για την επιστροφή του στα «μεγάλα σαλόνια» και τίποτα δεν δείχνει ικανό να του ανακόψει την πορεία. Μια πορεία που ξεκίνησε χωρίς τυμπανοκρουσίες, με χαμηλά τον πήχη και το κεφάλι, ωστόσο, πάντα με τον κρυφό πόθο της επιστροφής στην πρώτη τη τάξει κατηγορία να «σιγοβράζει»
Ο κρυφός αυτός πόθος έγινε πλέον φανερός γιατί πολύ απλά δεν κρύβετα......
Η ομάδα του Αλέκου Βοσνιάδη προελαύνει στο πρωτάθλημα της Football League στο οποίο είναι πρωτοπόρος, ενώ συνεχίζει και στο Κύπελλο Ελλάδας με τελευταίο «θύμα» της στον δρόμο για τους «16» του θεσμού, τον ΟΦΗ.
Οι μαύρες μέρες που το 2000 έφεραν τον υποβιβασμό στην Β' Εθνική, πέντε χρόνια αργότερα στην Γ' Εθνική και δυο χρόνια μετέπειτα στην Δ' Εθνική, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.Από την ημέρα της έλευσης του Σταμάτη Βελλή, που έχει ρίξει ένα... καράβι λεφτά στην ομάδα, η «ελαφρά ταξιαρχία» ψηλώνει μέρα με τη μέρα και είναι έτοιμη να επιστρέψει εκεί που την μάθαμε και της αρμόζει. Στην πάλαι ποτέ Α' Εθνική, όπου μετρά 37 παρουσίες.
Σήμερα ο Απόλλωνας είναι πρώτος στον πίνακα με 27 βαθμούς έπειτα από 13 ματ, βιώνει μια νέα περίοδο ακμής και το 2012 που μας αποχαιρέτησε χθες αφήνει μόνο ευχάριστες αναμνήσεις στην «ελαφρά ταξιαρχία».
Κι αυτό γιατί στο πρώτο μισό πανηγυρίστηκε το πρωτάθλημα στην FL2, ενώ στο τέλος του 2012 ο Απόλλωνας πατάει γερά στην κορυφή της FL και προκρίθηκε στους «16» του Κυπέλλου!
Η ομάδα αποπνέει υγεία, λειτουργεί σε άκρως επαγγελματικά πρότυπα, που θα τα ζήλευαν ακόμα κι ομάδες της πρώτης κατηγορίας κι αποτελεί ιδανικό περιβάλλον εργασίας για παίκτες και προπονητή, κάνοντας υπερήφανους τους οπαδούς της.
Το «άρρωστο» αφεντικό!
Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας είναι «άρρωστος» Απολλωνιστής. Ο Σταμάτης Βελλής είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η αναγέννηση του Απόλλωνα από τις στάχτες του. Το καλοκαίρι του 2008 κι έπειτα από προτροπή του τότε προπονητή της ομάδας και φίλου του, Νίκου Καρούλια αποφασίζει να εμπλακεί στα κοινά της ομάδας με σκοπό να την εξυγιάνει καταρχήν, να την βγάλει από το τέλμα και να εκπονήσει πλάνο για να την ξαναδεί στην πρώτη κατηγορία.
Το σχέδιο λοιπόν έχει πάρει για τα καλά σάρκα και οστά. Ο Σταμάτης Βελλής είναι σύζυγος της Νινέτας Περατικού, της γνωστής οικογενείας που δραστηριοποιείται στις ελληνικές θάλασσες κι όχι μόνο. Ο Βελλής έχει ρίξει πολλά λεφτά στον Απόλλωνα και δεν το κάνει για πρεστίζ και προσωπική προβολή, αλλά γιατί θεωρεί την ομάδα οικογένειά του. Αλλωστε, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων στην καθημερινότητά του και μόνο στο γήπεδο δεν κρατάει χαμηλούς τόνους, καθώς είναι παθιασμένος με την ομάδα.
Από πιτσιρικάς θυμάται τον εαυτό του, όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει, στα τσιμέντα του «Γεώργιος Καμάρας». Ακόμα και τώρα που είναι μεγαλομέτοχος, αποτελεί μέλος των οργανωμένων οπαδών και ζει όπως όλοι οι ομοϊδεάτες του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τα ματς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο περσινός αγώνας με τον ΠΑΟ Ρουφ, όπου έφτασε στο σημείο να σκαρφαλώσει στα κάγκελα για να πανηγυρίσει το διπλό μαζί με τους ποδοσφαιριστές!
Ο «αρχιτέκτονας»
Ο Αλέκος Βοσνιάδης όντας ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε επί σειρά ετών στον Αχιλλέα Τριανδρίας, από τον οποίο ξεκίνησε και την προπονητική του καριέρα. Πανηγύρισε την άνοδο στην Δ' Εθνική και το 2000 ανέλαβε τον Ορφέα Σουρωτής, στον οποίο έμεινε τρία χρόνια.
Επόμενος σταθμός της καριέρας του το Πολύκαστρο, το οποίο μέσα σε δυο σεζόν το ανέβασε στην Γ' Εθνική, όμως τα οικονομικά προβλήματα τον ανάγκασαν να παραιτηθεί για να πάει το επόμενο καλοκαίρι στον Θερμαϊκό Θέρμης.
Εκεί έμεινε δύο σεζόν, όμως τον Σεπτέμβρη του 2008 τα «έσπασε» με την διοίκηση και παραιτήθηκε. Επόμενη στάση ο Εορδαϊκός κι ακολούθως η Αναγέννηση Επανομής, την οποία προβίβασε τη σεζόν 2010-11 στη Football League. Επειτα από τρία χρόνια στους «πράσινους» αποχώρησε και έπιασε δουλειά στον Απόλλωνα Σμύρνης αντικαθιστώντας τον Μπλένταρ Κόλα.
Ο Βοσνιάδης είναι ένας προπονητής που έχει μάθει να δουλεύει με λίγα και να αποδίδει τα μέγιστα. Το ρόστερ του Απόλλωνα δεν είναι κατά κοινή ομολογία και το καλύτερο της κατηγορίας, ωστόσο, ξέρει να διαχειρίζεται άψογα το υλικό που έχει στα χέρια του, έχει χρησιμοποιήσει ήδη πάνω από 20 παίκτες στις υποχρεώσεις της «ελαφράς ταξιαρχίας» και ξέρει να διαχειρίζεται τα αποδυτήρια.
Συν τοις άλλοις έχει ιδανικές συνθήκες για να δουλέψει, ελέω διοίκησης και των Γιώργου και Μπάμπη Αγγελετόπουλου που τρέχουν όλα τα θέματα και το αποτέλεσμα βγαίνει στο γήπεδο με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.
Η γρανιτένια άμυνα κι ο... Σόλσκιερ!
Όπως προαναφέραμε ο Απόλλωνας είναι μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και δεν βασίζεται σε πρόσωπα. Αμιγώς ελληνική ομάδα με μόλις έναν ξένο, τον Καμαρά από την Σιέρα Λεόνε, η «ελαφρά ταξιαρχία» βρίσκεται εκεί που βρίσκεται κατά κύριο λόγο, λόγω της αμυντικής της λειτουργίας.
Με παθητικό μόλις έξι γκολ γίνεται εύκολα κατανοητό ότι για να βάλεις γκολ στον Δημήτρη Κοτταρά, που είναι ο βασικός γκολκίπερ, θα πρέπει να ματώσεις. Με ψηλά και αθλητικά κορμιά σε κάθε γραμμή, όπως για παράδειγμα αυτά των Δεληζήση, Κυργιά και Ιασωνίδη στα μπακ, του Καμαρά στον άξονα και του Στάθη Καραμαλίκη στην επίθεση ο Απόλλωνας δύσκολα δίνει στον αντίπαλο την δυνατότητα να τον νικήσει στη δύναμη και μόνο από εξεζητημένες ενέργειες μπορεί να κινδυνέψει.
Τα άκρα του είναι γρήγορα και με καλή διείσδυση, Κατσίκης, Καραμαλίκης είναι έμπειροι στην κατηγορία και δεν χρειάζονται συστάσεις, ενώ έχει και τον δικό του... Σόλσκιερ, που όποτε μπαίνει αλλαγή, κάνει γκολ, όπως έκανε κι ο μεγάλος στράικερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Ο λόγος για τον Μιχάλη Μανιά. Ο 22χρονος γεννημένος στη Ρόδο άσος του Απόλλωνα είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας με 6 γκολ (4 πρωτάθλημα, 2 Κύπελλο) βγάζει συνεχώς τα κάστανα από την φωτιά κι αν και δεν ξεκινάει συχνά βασικός βρίσκεται σε περίοδο δαιμονιώδους φόρμας. Ισως ο Βοσνιάδης να μην θέλει να χαλάσει και τα γούρια του γι αυτό δεν τον ξεκινάει και τον βάζει ως αλλαγή για να… βγάζει το φίδι απ' την τρύπα!
Λαμπάδες, ηλιόσποροι, ίδια ρούχα κι Άγιος ο Θεός!
Αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του, προγενέστερης και σύγχρονης, είναι οι οπαδοί του. Όπως λέει και το σύνθημα «είμαστε λίγοι μα δεν μασάμε, Απολλωνάρα μου πολύ σε αγαπάμε» οι Απολλωνιστές είναι άρρωστοι με την «ελαφρά ταξιαρχία» και την ακολουθούν παντού με χιόνια και με κρύα! Όπως αλιεύσαμε μάλιστα κι από το φόρουμ των οπαδών (apollonistis) οι Απολλωνιστές, όπως και η πλειονότητα των Ελλήνων φιλάθλων είναι προληπτικοί!
Για παράδειγμα ο «George Best» ανάβει κάθε Σάββατο βράδυ και Τρίτη αν έχει Κύπελλο το μεγάλο μπλε-άσπρο κερί του και καίει μισό πόντο! Ο «Ελαφρά Ταξιαρχία» ψηφίζει στο φόρουμ πάντα ήττα του Απόλλωνα, αγοράζει πάντα τσιγάρα πριν από τον αγώνα από συγκεκριμένο περίπτερο και φοράει πάντα τα ίδια ρούχα, ενώ έχει ως μεγαλύτερο γούρι του το γιο του Χρήστο.
Ο «Μάικ» φοράει πάντα τη φανέλα που γράφει «Μάικ», αγοράζει πάντα πριν από τον αγώνα και από συγκεκριμένη κάβα ηλιόσπορους χωρίς αλάτι, τους οποίους τρώει μόνο στη διάρκεια του αγώνα. Εχει κι άλλα ο «μπαξές», αλλά αυτά αρκούν για να πάρετε μια δόση!
Τα φετινά του αποτελέσματα
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Απόλλων-Θρασύβουλος 1-0
Νίκη Βόλου-Απόλλων 1-1
Εργοτέλης-Απόλλων 1-0
Απόλλων-Ηρακλής Ψαχνών 0-0
Απόλλων-Δόξα Δράμας 2-0
Πιερικός-Απόλλων 0-1
Απόλλων-Ηρακλής 1-1
Καλλονή-Απόλλων 0-2
Απόλλων-Καβάλα 1-0
Βύζας-Απόλλων 0-1
Απόλλων-Φωκικός 2-0
ΑΕΛ-Απόλλων 2-1
Απόλλων-Καλλιθέα 3-1
ΚΥΠΕΛΛΟ
Κόρινθος-Απόλλων 0-0 (3-4 πεν.)
ΟΦΗ-Απόλλων 1-0
Απόλλων-ΟΦΗ 2-0
Tips για τον Απόλλωνα
1891: Ιδρύθηκε το 1891 στη Σμύρνη και προέρχεται από τον Ορφέα Σμύρνης. που ιδρύθηκε το 1890.
1910: Με την επιρροή της αγγλικής κοινότητας της Σμύρνης δημιουργείται το ποδοσφαιρικό τμήμα του Απόλλωνα.
1919: Γίνεται η ανασυγκρότηση της ομάδας στην Αθήνα, με προσωρινή έδρα στους στύλους του Ολυμπίου Διός.
1924: Οι «κυανόλευκοι» πανηγυρίζουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην ΕΠΣ Αθηνών. Ο πρώτος τους τίτλος. Ακολούθησαν τρεις ακόμα τίτλοι (1938, 1948, 1958).
1948: Ο Απόλλωνας μετακομίζει στην Ριζούπολη.
2007: Υποβιβάζεται για πρώτη φορά στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
2012: Κατακτά το πρωτάθλημα στον 1ο όμιλο της Football League 2 κι επιστρέφει στη Football League έπειτα από 12 χρόνια.
>> Ο Απόλλων μετρά 37 συμμετοχές στην Α' Εθνική, εννιά στη Β' (1967, 1972, 1974, 1986, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004), δύο στη Γ' (2005, 2006) και τρεις στη Δ' (2007, 2008, 2009).
>> Στις 8 Αυγούστου του 1995 έδωσε το πρώτο του ευρωπαϊκό ματς όταν κέρδισε στη Ριζούπολη στα πλαίσια του UEFA 1-0 την Ολίμπια Λιουμπλιάνας, χάρη σε γκολ του Μπλένταρ Κόλα (41'). Στις 22 του ίδιου μήνα ηττήθηκε 3-1 στη ρεβάνς της Σλοβενίας.
>> Τη σεζόν 1995-96 έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου και ηττήθηκε 7-1 από την ΑΕΚ.
>> Το 1938 ο Απόλλων έβγαζε μάτια κι έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Αθήνας. Παράλληλα στους κινηματογράφους προβαλλόταν η ταινία «Η επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας». Οπως λεγόταν τότε χαρακτηριστικά, «η επέλαση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Απόλλωνα ήταν τόσο ορμητική όσο και η επέλαση του ιππικού στην ομώνυμη ταινία» με αποτέλεσμα να της δοθεί το προσωνύμιο «ελαφρά ταξιαρχία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου