Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

"Kαυτό" φθινόπωρο εξελίξεων...

Της Αγγελικής Σπανού
Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ. Μέχρι να εγκριθούν από το ελληνικό κοινοβούλιο δεν εκταμιεύεται η επόμενη δόση των περίπου 30 δισ. ευρώ, και αν δεν δοθεί η χρηματοδότηση, έρχεται η χρεοκοπία και τελειώνει το παιχνίδι. Πλειοψηφική πολιτική απόφαση των εταίρων για ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, όμως είναι...
αταλάντευτη απόφαση ότι πρώτα θα εκπληρωθούν οι συμβατικές δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς και μετά θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση επί....
της ουσίας: για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (με συμμετοχή της ΕΚΤ), για χαλάρωση των όρων δανεισμού (καθυστέρηση ωριμάνσεων, μείωση επιτοκίων), για νέο πακέτο οικονομικής στήριξης, για αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής (παράταση ή ό,τι άλλο), για σοβαρή αναπτυξιακή βοήθεια. 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο Βερολίνο απλώς...
επιβεβαίωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει αποφασίσει ακόμη να πατήσει το κουμπί, αλλά και δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τη γραμμή κατά την οποία πρώτα θα ψηφιστούν τα μέτρα και θα παρουσιαστεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας και μετά θα εξεταστούν όποιες άλλες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα. Έτσι κι αλλιώς, οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου προσφέρουν μια ανάσα στην κυβέρνηση Σαμαρά, αφού το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα θα ήταν ένα ελληνικό ναυάγιο, τα απόνερα του οποίου θα έφταναν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο φόβος των διαρροών 

Μέχρι τώρα δεν έχει αποφασιστεί πότε και πώς θα περάσουν από τη διαδικασία της κοινοβουλευτικής κύρωσης τα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι οδυνηρά και θα περιλαμβάνουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, περικοπές προνοιακών επιδομάτων και άλλες ρυθμίσεις επιβαρυντικές για μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχει η σκέψη να περάσουν μαζί με τον προϋπολογισμό του 2013 τον Οκτώβριο, με τη λογική ότι θα γίνει μεγαλύτερο το βάρος για τους βουλευτές που σκέφτονται να καταψηφίσουν, αφού έτσι, αν πουν όχι, θα είναι σαν να αίρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση. Αλλά ούτε ως προς αυτό έχει ριφθεί ο κύβος, αφού θα πρέπει να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης το νωρίτερο δυνατό, προκειμένου να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να πάρει το κράτος για να δώσει τα πολλά δισ. που χρωστάει στους ιδιώτες, να εξυπηρετηθούν οι εσωτερικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου. 

Ήδη είναι γνωστό ότι δύο βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς τείνουν να καταψηφίσουν το πακέτο (μάλιστα ο ένας φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η εικόνα είναι θολή και ως δυνάμει αντάρτες εμφανίζονται τουλάχιστον έξι βουλευτές. Χωρίς να αποκλείεται και κάποιο κρούσμα γαλάζιας ανυπακοής, γίνεται φανερό ότι μπορεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να είναι δεδομένη (εκτός εξαιρετικά μεγάλου απροόπτου), αλλά ο πολιτικός αντίκτυπος τυχόν μαζικών διαρροών θα είναι βαρύς και, πιθανότατα, ασήκωτος. 

Διεργασίες στην κεντροαριστερά 

Η κατάσταση περιπλέκεται λόγω των υπόγειων ρευμάτων που κινούνται σε όλο το χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Θέμα χρόνου θεωρείται η ανοιχτή σύγκρουση του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά αναβάλλει το συνέδριό της, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ένας διάλογος μεταξύ στελεχών με αναφορά στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, ο οποίος θα μπορούσε να καταλήξει είτε στην ανανέωση/διεύρυνση του υπάρχοντος κόμματος του Φώτη Κουβέλη είτε σε έναν νέο πολιτικό φορέα. 

Ο διάλογος που επαγγέλλεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι επί της ουσίας ανύπαρκτος, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ενθαρρύνεται από διάφορες κατευθύνσεις να ηγηθεί ενός μεταρρυθμιστικού σχήματος που θα μπορούσε να εκφράσει την ελληνική σοσιαλδημοκρατία. 

Οι εσωκομματικές αγωνίες επηρεάζουν τη στάση των πολιτικών αρχηγών, αν λάβει κανείς υπόψη την τακτική «και μέσα και έξω» που ακολουθεί ο Ευ. Βενιζέλος, ο θεωρητικός της επιμήκυνσης, και τις «εφεδρειακές» αγωνίες του Φ. Κουβέλη. 

Κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση 

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έχουν τεθεί υπόψη των κομματικών επιτελείων δείχνουν ότι πέφτουν όλοι και ότι πλειοψηφεί εντυπωσιακά η αδιευκρίνιστη ψήφος. Δείχνουν επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θέματα ασφάλειας και μεταναστευτικού απασχολούν όλο και περισσότερο όλο και περισσότερους, ενώ αναπτύσσονται ραγδαία υπερσυντηρητικές και επικίνδυνες αντιλήψεις, όπως η επαναφορά της θανατικής ποινής. Ο συνδυασμός οικονομικής δυσπραγίας, κοινωνικής αδικίας, δύσκολης καθημερινότητας, απουσίας προοπτικής, ξέφρενης εγκληματικότητας και προσλήψεων συγγενών Πολύδωρα-Τραγάκη δημιουργεί τις συνθήκες για ακραία κοινωνικά φαινόμενα, που μπορεί να ξεπερνούν την έτσι κι αλλιώς περιορισμένη φαντασία της κυρίαρχης πολιτικής τάξης.

Από:  citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου