Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η αθλιότητα σε όλο της το μεγαλείο δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο στην Πάρο

Μια στάνη με δεκάδες ζώα, σκυλιά, κατσίκια, γαϊδούρια, μουλάρια, που όλα ζουν εκτεθειμένα στον ήλιο κάτω από...
απαράδεκτες συνθήκες στην Πάρο εντόπισε το zoosos.gr μετά από ανώνυμη καταγγελία.

Και όλα αυτά μόλις μερικά μέτρα από την Μυκηναϊκή Ακρόπολη στην περιοχή Κουκουναριές κοντά στις διάσημες Κολυμπήθρες του νησιού.

Τα σκυλιά αλυσοδεμένα σε παλιοσίδερα και σε χαλάσματα δεν είχαν ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε μια στάλα σκιά. Εντοπίσαμε...
πέντε με μια πρώτη ματιά. Τα περισσότερα κυνηγόσκυλα, το παρατσούκλι του ιδιοκτήτη τους αποδεικνύει, ότι μάλλον είναι και κυνηγός...

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση για τη φροντίδα και τις «εγκαταστάσεις» εκτροφής ζώων βλέποντας αυτό το βίντεο και φυσικά τις φωτογραφίες.

Ο «Μπεκάτσας»

Δεν τολμήσαμε να φτάσουμε παρακάτω καθώς η έκταση της στάνης είναι μεγάλη, το σημείο εξαιρετικό ερημικό και ο ιδιοκτήτης της περιοχής, γνωστός με το παρατσούκλι «Μπεκάτσας» υποδέχεται τους ανεπιθύμητους κρατώντας την καραμπίνα του.

Και όλο αυτό το αίσχος μόλις μερικά μέτρα από την Μυκηναϊκή Ακρόπολη. Από την περιοχή που έδωσε στους αρχαιολόγους στοιχεία για τον τρόπο ζωής των κατοίκων των Κυκλάδων την Εποχή του Σιδήρου (1100 – 700 π.Χ.).

Εκεί δηλαδή που μπορεί να φτάσει κάθε «ψαγμένος» τουρίστας, αρκεί να έχει διάθεση για περπάτημα.

Στο σημείο – που μας υπέδειξαν ως τόπο μαρτυρίου για τα ζώα – φτάσαμε μαζί με μέλη της ομάδας «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» για λόγους αλληλεγγύης και ασφάλειας.

Συγκλονισμένοι αντικρίσαμε τον απέραντο σκουπιδότοπο. Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα – κυρίως με ξένες πινακίδες – παλιοσίδερα, μπάζα, ξαπλώστρες, ομπρέλες, μια κανονική χωματερή και γύρω της διάσπαρτα δύστυχα ζώα, να αναζητούν μάταια σκιά.

Καταγγελία έγινε από το zoosos.gr στο Α.Τ. Νάουσας χθες το πρωί και μάλιστα παραδόθηκε και φωτογραφικό υλικό, που αποδεικνύει, ότι όχι μόνο δεν τηρείται κανένας κανόνας ευζωίας ζώων συντροφιάς αλλά η στάνη είναι ολοκληρωτικά ακατάλληλη για την εκτροφή οποιονδήποτε ζώου.

Σήμερα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον αξιωματικό υπηρεσίας, Νίκο Κουνή, μας ενημέρωσε ότι περιπολικό έφτασε το σημείο και αναζητείται ο ιδιοκτήτης του χώρου.

Ευρήματα πολιτισμού και στοιχεία για απολίτιστους

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Κουκουναριές – που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου – θεωρούνται πολύ σημαντικά για την πρώιμη ιστορία των Κυκλάδων, το δε μυκηναϊκό ανάκτορο, που ανάγεται στις αρχές του 12ου π.Χ. αιώνα είναι το σημαντικότερο στις Κυκλάδες.

Η Δημοτική Αστυνομία Πάρου ή άλλη υπηρεσία της δημοτικής αρχής θα επιδιώξει να βάλει ένα τέλος σε αυτό το αίσχος; Η καταγγελία για την κατάσταση των ζώων έγινε, όμως αυτά τα σκυλιά, αν κατασχεθούν, που θα πάνε;

Πως επιτρέπει ο Δήμος Πάρου ένας ιδιώτης να δημιουργεί μια μικρή χωματερή δίπλα από έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο;

Η συσσώρευση άχρηστων οχημάτων, μηχανημάτων και άλλων υλικών δεν επιβαρύνει και αισθητικά το άγριο κάλος της περιοχής;

Για ποιον πολιτισμό μιλάμε; Τι είδους τουρισμό επιδιώκουμε να έχουμε; Πως γίνεται αυτές οι πληροφορίες να φτάνουν στους δημοσιογράφους και να μην τις γνωρίζουν οι αρμόδιοι;

Ο Δήμος Πάρου θα ζητήσει από την Κτηνιατρική Υπηρεσία να ελέγξει τον χώρο;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου