Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Μείωση των αποζημιώσεων ζητεί η τρόικα- “Οχι τώρα” λέει ο Βρούτσης


Μείωση των αποζημιώσεων ζητεί η τρόικα- “Οχι τώρα” λέει ο ΒρούτσηςΤο θέμα της μείωσης του ύψους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, έθεσαν οι τροϊκάνοι στον υπουργό Εργασίας.
Ζητήματα αλλαγών διαρθρωτικού χαρακτήρα στην αγορά εργασίας τέθηκαν στη συνάντηση τρόικας- υπ. Εργασίας ενώ συζητήθηκε επίσης η ετοιμότητα του υπουργείου, να προχωρήσει με ταχύτητα στη νομοθέτηση των κοινωνικών μέτρων, που θα συμφωνήσουν ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί και το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα.
Ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε την τρόικα ότι έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Εργασίας «ετοιμοπόλεμη ομάδα» που μπορεί να αναλάβει τη νομοθέτηση των μέτρων και δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει σύντομα τα σχετικά χρονοδιαγράμματα...

Κατά τη σημερινή συνάντηση η τρόικα έθεσε στη διαπραγμάτευση το αίτημα της μείωσης του ύψους της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, επαναφέροντας ουσιαστικά το e-mail που είχει στείλει πριν απο περίπου ένα μήνα, ζητώντας ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας το θέμα τίθεται κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με το newsit.gr
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σε παλαιότερες δηλώσεις του, έχει αναφέρει ότι το κόστος των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την αντίθεσή του στο αίτημα των δανειστών, λέγοντας πώς μια τέτοια συζήτηση στην παρούσα φάση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.
Αναφέρει επίσης, ότι ήδη έχει συντελεστεί σημαντική μείωση του κόστους των αποζημιώσεων με το νόμο 3863/2010, με τον οποίο έχει μειωθεί από 6 μήνες σε 2 ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση, ενώ έχει αυξηθεί από 2 μήνες σε 1 έτος, ο χρόνος της δοκιμαστικής πρόσληψης. Θα πρέπει επίσης, τονίζει η πλευρά του υπουργείου να συνυπολογίζεται η μείωση στο ύψος των αποζημιώσεων που έχει επέλθει ήδη λόγω της συνεχούς υποχώρησης του ύψους των μισθών.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η συζήτηση περιορίστηκε σε απλή καταγραφή αντεπιχειρημάτων και οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επαναφέρουν το θέμα, χωρίς όμως να το θεωρούν προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας.
Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα στο ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας όπου υπήρξε σύμπτωση απόψεων στα περισσότερα σημεία, που αποτελούν άλλωστε δεσμεύσεις του 2ου μνημονίου.
Υπουργείο Εργασίας και τρόικα, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένας νέος μηχανισμός για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού. Το υπουργείο Εργασίας, δεσμεύτηκε ότι θα νομοθετήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.
Η τρόικα αποδέχθηκε επίσης το σχεδιασμό του υπουργείου, για την αναβάθμιση και τη θωράκιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας ο νέος νόμος θα κατατεθεί μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ΣΕΠΕ από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. (ILO). Πρόσφατα και για το θέμα αυτό, ο κ. Βρούτσης είχε συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια όπου αποφασίστηκαν τρόποι συνεργασίας των Επιθεωρητών Εργασίας με την Οικονομική Αστυνομία.
Η τρόικα αντιμετώπισε θετικά και την σχεδιαζόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5%, που σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα επιδράσει θετικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.
Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή η κατάργηση των εισφορών των εργοδοτών 1,1% υπέρ των οργανισμών Εστίας και Κατοικίας που έχουν καταργηθεί, εκκρεμεί όμως το υπόλοιπο 3,9% που θα πρέπει να προέλθει από μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η τρόικα ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ποσοτικοποιημένη πρόταση και πρόβλεψη δημοσιονομικού ισοδύναμου, ώστε να αναπληρωθεί η αναμενόμενη απώλεια εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τρόπους όπως η αξιοποίηση αδρανών πόρων, και η διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης, μέσω της επέκτασης του εργόσημου, εκεί όπου εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας.
Στους σχεδιασμούς του κ. Βρούτση, για την αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος, περιλαμβάνεται η συγκρότηση ενός ενιαίου εισπρακτικού φορέα που θα βασίζεται στο μηχανισμό του ΙΚΑ και θα περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα Ταμεία (ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, και ΟΑΕΕ) με τη μακροχρόνια πρόβλεψη οι οφειλές να καταλήγουν στις οικονομικές εφορίες.
Τέλος, κατά τη σημερινή συνάντηση εξετάσθηκαν και οι ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Σε πρώτη φάση πρόκειται να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα που αφορά 80.000 νέους ανέργους σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός τομέας και η καινοτομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου