Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Το Παριανό εμπόριο καταρρέει...


Από 30 έως 45% κάτω ο τζίρος στις εκπτώσεις
S.O.S. εκπέµπει το Παριανό εµπόριο

Το τέλος των χειµερινών εκπτώσεων στις 28 Φεβρουαρίου (είχαν ξεκινήσει στις 16/1) απέδειξε ότι το λιανικό εµπόριο στο νησί µας κινείται σε επίπεδα φτώχειας.
Η εικόνα που παρουσιάζει το εµπόριο στην Πάρο είναι πλέον πολύ απογοητευτική και το µέλλον του προδιαγράφεται αβέβαιο. Σύµφωνα µε πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Εµπορίου και Υπηρεσιών, για την ΕΣΕΕ (Εθνική Συνοµοσπονδία...
Ελληνικού Εµπορίου), η πτώση του τζίρου στα καταστήµατα Πάρου και Αντιπάρου κυµάνθηκε από 30-45%.

Η µείωση πωλήσεων σε όλη τη χώρα κατά τους µήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2012 για τα µεγάλα καταστήµατα τροφίµων ήταν 3,8%, για τα πολυκαταστήµατα 10%, για τα πρατήρια καυσίµων και λιπαντικών 29%, για τα καταστήµατα τροφίµων, ποτών και καπνού 17%, για τα καταστήµατα φαρµακευτικών – καλλυντικών 23%, για τα καταστήµατα ένδυσης – υπόδησης 38%, για τα καταστήµατα επίπλων – ηλεκτρικών ειδών – οικιακού εξοπλισµού 31% και για τα καταστήµατα βιβλίων – χαρτικών 15%.
Είναι σαφές από τα παραπάνω στοιχεία ότι τα καταστήµατα τροφίµων έχουν τη µικρότερη πτώση, καθώς τα προϊόντα που πωλούν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Ακόµα, µικρότερη πτώση (σε σχέση µε άλλα καταστήµατα) έχουν αυτά που πωλούν σχολικά είδη. Εκεί όµως, που πραγµατικά η πτώση τζίρου αγγίζει απογοητευτικά νούµερα είναι στα καταστήµατα που πωλούν προϊόντα που έχουν σχέση µε το ντύσιµο ή την επίπλωση του σπιτιού. Με λίγα λόγια, όλοι την «βγάζουν» µε ό,τι υπάρχει και προσπαθούν να αγοράζουν τα απαραίτητα που έχουν να κάνουν µε την καθηµερινή διατροφή και το σχολείο των παιδιών. Χαρακτηριστικό είναι ακόµα ότι ο ένας στους τρεις έχει κόψει και τις µετακινήσεις µε το αυτοκίνητο, όπως δείχνει η µείωση στα πρατήρια καυσίµων.

Οι διαπιστώσεις

Η έρευνα της ΕΣΕΕ έγινε σε 100 πόλεις της χώρας και κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις και συµπεράσµατα:
1) Όλοι οι έµποροι θεωρούν ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης και ΦΠΑ καθώς και η µείωση εισοδηµάτων είναι οι κύριες αιτίες που συρρίκνωσαν την κατανάλωση τον τελευταίο χρόνο κατά 1/3 και καταδίκασαν την αγορά.
2) 9 στους 10 εµπόρους δήλωσαν µείωση των πωλήσεών τους κατά 40% στη διάρκεια των χειµερινών εκπτώσεων αλλά και κατά το πρώτο δίµηνο του 2012.
3) 8 στους 10 εµπόρους χρησιµοποιούν ιδιωτικές καταθέσεις, οικογενειακές οικονοµίες και δανεικά για να διατηρήσουν ανοικτά τα καταστήµατά τους.
4) 7 στους 10 εµπόρους δεν µπορούν να πληρώσουν τους ανοικτούς λογαριασµούς  στους προµηθευτές τους για εµπορεύµατα που αγόρασαν πέρυσι, ενώ λόγω έλλειψης πίστωσης και εκκρεµών οφειλών δυσκολεύονται να δώσουν νέες παραγγελίες.
5) 6 στους 10 εµπόρους  αντιµετωπίζουν δυσκολίες µε τις τράπεζες, τα πλαφόν, τις σφραγισµένες επιταγές τρίτων, ενώ έχουν ληξιπρόθεσµες δόσεις δανείων.
6) 5 στους 10 καθυστερούν την πληρωµή ενοικίων, λογαριασµών ΔΕΚΟ, ενώ πληρώνουν τους εργαζόµενούς τους µε έναντι καταβολή του µισθού.
7) 4 στους 10 εµπόρους έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές σε εφορία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και περιµένουν τις ευνοϊκές ρυθµίσεις για να µπορέσουν να τις τακτοποιήσουν.
8) 3 στους 10 χρωστούν µισθούς ακόµα και τριών µηνών και δεν µπορούν να απολύσουν εργαζόµενους γιατί δεν έχουν τα χρήµατα της αποζηµίωσης.
9) 2 στις 10 εµπορικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν έστω και οριακά κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες καταγράφουν από µικρές έως µεγάλες ζηµιές.
10) Ένας στους 10 εµπόρους µόνο πιστεύει ότι η αγορά θα συνέλθει πριν το 2013, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν θα µπορέσουν να αντέξουν για πολύ ακόµα τα µέτρα λιτότητας του παλαιού και νέου µνηµονίου.
«Πρωταθλήτρια» πόλη στη µείωση τζίρου στα εµπορικά καταστήµατα στη διάρκεια των χειµερινών εκπτώσεων ήταν τα Γρεβενά µε 80% και ακολουθούν το Λουτράκι και η Πρέβεζα µε 70%.
Μικρότερη πτώση τζίρου παρουσίασαν στις χειµερινές εκπτώσεις πόλεις της Κρήτης (Σητεία 10%, Ηράκλειο 10-20%, Λασίθι 20%, Ρέθυµνο 20%, µόνο τα Χανιά φθάνουν στο 30%) και η Βέροια 5-25%.

Στις Κυκλάδες

Τα στοιχεία της έρευνας από τις Κυκλάδες περιέχουν νούµερα από τα νησιά Σύρο, Θήρα, Μήλο και Πάρο – Αντίπαρο.
Τα υπόλοιπα νησιά λοιπόν (Σύρος, Θήρα, Μήλος) παρουσίασαν πτώση από 20-30% κατά την περίοδο των χειµερινών εκπτώσεων. Δηλαδή, εκεί που τελειώνει το υψηλό ποσοστό πτώσης του τζίρου τους (30%) αρχίζει το χαµηλό πτώσης της Πάρου και Αντιπάρου.
Είναι σαφές ότι το νησί µας δεν έχει τις «αντιστάσεις» των άλλων νησιών, καθώς η Σύρος και η Μήλος έχουν αναπτύξει και άλλους τοµείς εργασιών εκτός του τουρισµού, ενώ η Σαντορίνη τα πάει καλύτερα τουριστικά από εµάς. Έτσι, η Πάρος έχει πολύ µεγαλύτερο πρόβληµα από τα υπόλοιπα νησιά.

Η πτώση είναι µεγαλύτερη τώρα!

Ο πρόεδρος του εµπορικού συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου κ. Απ. Αλιπράντης σε δηλώσεις του στην εφηµερίδα µας αποκάλυψε ότι η πτώση µετά τις εκπτώσεις είναι πολύ µεγαλύτερη.
Ο κ. Αλιπράντης δήλωσε: «Το εµπόριο της Πάρου και συγκεκριµένα οι επαγγελµατίες του νησιού βιώνουν την οικονοµική κρίση όπως όλοι οι εργαζόµενοι και συνταξιούχοι της Ελλάδας.
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είχε ως αποτέλεσµα ακόµη και το δίµηνο των χειµερινών εκπτώσεων να σηµειώσει το εµπόριο µεγάλη πτώση, σε ποσοστό, 45% στα εµπορικά καταστήµατα και 30% στα τρόφιµα. Το µέλλον αυτών των καταστηµάτων είναι αβέβαιο. Δεν γνωρίζουν εάν θα καταφέρουν να αντέξουν µέχρι την καλοκαιρινή σεζόν. Να σηµειωθεί ότι η εβδοµάδα µετά τις χειµερινές εκπτώσεις σηµειώνει ακόµη µεγαλύτερη πτώση στα εµπορικά καταστήµατα και αυτή µπορεί να αγγίζει ακόµη και το 70%.
Η λάθος πολιτική του µνηµονίου έχει φέρει και τους επαγγελµατίες των νησιών µας στην οικονοµική εξαθλίωση».

Η πραγµατικότητα

Μία βόλτα στην αγορά φθάνει για να διαπιστώσει κανείς την έκταση του προβλήµατος. Στις δύο µεγαλύτερες πιάτσες εµπορικών καταστηµάτων της Πάρου (Περιφερειακός Παροικιάς, Παλιά Αγορά) τα ξενοίκιαστα καταστήµατα σε µερικά τετράγωνα είναι περισσότερα από τα εν λειτουργία.
Κοινό µυστικό ακόµα, είναι οι πολλές ακάλυπτες επιταγές καταστηµαταρχών, τα απλήρωτα ενοίκια και τα χρέη προς τους προµηθευτές. Επίσης, είναι γνωστή και η έλλειψη από πολλά καταστήµατα (ειδικά τροφίµων) συγκεκριµένων ειδών. Αυτό, δεν γίνεται γιατί υπάρχει έλλειψη στα συγκεκριµένα προϊόντα, αλλά γιατί οι προµηθευτές λόγω χρεών των καταστηµάτων, δεν παραδίδουν εµπόρευµα. Τα προβλήµατα είναι δεκάδες και θα µπορούσε κανείς να γεµίζει σελίδες επί σελίδων καταγράφοντας την κατάσταση. Η έλλειψη ρευστότητας είναι πλέον ορατή σε όλους τους τοµείς εµπορίου του νησιού µας. Οι αντοχές της αγοράς µετά την ύφεση των τριών τελευταίων ετών δείχνουν να έχουν τελειώσει. Η µέθοδος των πολλών προσφορών και των σχετικά καλών τιµών στο νησί µας δεν φαίνεται να βάζει φρένο στα λουκέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου