Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Νάξος: το 2014 είναι η χρονιά της!

Επιμέλεια: Μαριάννα Κουρκούνη
Την επισκέπτονται οικογένειες, ζευγάρια, παρέες νεαρών κατασκηνωτών αλλά και λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και των χαλαρών οδικών διαδρομών. Η Νάξος είναι κυριολεκτικά ένας τόπος για όλους, ο οποίος διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ συγκριτικά με τους πιο... μοδάτους γείτονές του και προτιμά να δηλώνει «ζεν».....

Παρ' όλα αυτά, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων θα ακουστεί πολύ φέτος: πρόσφατα ψηφίστηκε από τους αναγνώστες της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας, του TripAdvisor, μέσα στην εξάδα των κορυφαίων νησιωτικών προορισμών παγκοσμίως, Όμως εκτός από την τιμητική διάκριση στα «TripAdvisor Travelers' Choice Awards», τη Νάξο αναδεικνύουν και οι New York Times με ένα εκτενές αφιέρωμα-ύμνο στην αυθεντικότητά της.

Όσοι προτιμούν τις πιο ήσυχες βουτιές επιλέγουν να κινούνται νότια προς τις παραλίες Καστράκι, Αλυκό και Αγιασσό.
Όσο για τις παραλίες της, οι δυτικές αχανείς αμμουδιές είναι μακράν οι πιο δημοφιλείς και κοσμικές, με τα beach bars, τις ταβέρνες και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής να ζωντανεύουν το όμορφο σκηνικό. Στις πολυσύχναστες Αγία Άννα και Άγιο Προκόπιο θα συναντήσετε πλήθος νεαρών που εξορμούν από το κοντινό κάμπινγκ, ενώ στην ευθεία τους η Μικρή Βίγλα και η Πλάκα ενδείκνυνται για θαλάσσια σπορ και άλλες δραστηριότητες στο κύμα. Όσοι, πάλι, προτιμούν τις πιο ήσυχες βουτιές επιλέγουν να κινούνται νότια προς τις παραλίες Καστράκι, Αλυκό και Αγιασσό.
SHUTTERSTOCK
Βρείτε χρόνο ανάμεσα στις βουτιές για να γράψετε χιλιόμετρα στο κοντέρ του αυτοκινήτου εξερευνώντας την ενδοχώρα. Και αν το σήμα κατατεθέν της είναι η εντυπωσιακή Πορτάρα που σε καλωσορίζει στο λιμάνι της, μάθετε ότι στη Νάξο θα συναντήσετε διάσπαρτους ενετικούς πύργους, μνημεία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον και μουσεία που αξίζουν την προσοχή σας. Για να γνωρίσετε καλύτερα τον τόπο εντάξτε στο πρόγραμμά σας επισκέψεις στο Ιερό του Θεού Διονύσου στα Ύρια και το Αρχαιολογικό, Λαογραφικό και Γεωλογικό Μουσείο της Απείρανθου, το Αρχαίο Υδραγωγείο Μελάνων, το Ιερό της Δήμητρας στον Γύρουλα, τον Πύργο της Αγιάς κοντά στον Απόλλωνα και το Κάστρο στην πόλη της Νάξου. Το Χαλκί, ο Απόλλωνας και η Απείρανθος είναι, επίσης, τρία χωριά ιδιαίτερης ομορφιάς για να ψάξετε στο χάρτη.
SHUTTERSTOCK
Όπως το συνηθίζει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Νάξος αναμένεται να εμπλουτίσει την πολιτιστική ατζέντα του καλοκαιριού με πολλές εκδηλώσεις, πολλές από τις οποίες στεγάζει ο Πύργος Ντελα Ρόκα-Μπαρότσι στο Κάστρο. Το ετήσιο Φεστιβάλ Νάξου με έδρα κυρίως τον Πύργο Μπαζαίου στην Αγιασσό δίνει σταθερά το «παρών» με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις γνωστών δημιουργών ενώ ήδη από τον Μάρτη και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη που έχουν ανακηρύξει το 2014 η Νάξος μαζί με τις Μικρές Κυκλάδες, το νησί φιλοξενεί αντικείμενα του σπουδαίου ακαδημαϊκού και θεατρικού συγγραφέα.
Ως ιδανικό θαλάσσιο ορμητήριο, το μεγάλο Κυκλαδονήσι ενδείκνυται για island hopping και εκδρομές στα πέριξ: Στη γειτονική και σταθερή επιλογή της νεολαίας τα τελευταία χρόνια, την Αμοργό, θα ταξιδέψετε με την Blue Star Ferries και μια φορά την εβδομάδα με δρομολόγιο της Nel Lines. Επίσης, τσεκάρετε τα συχνά δρομολόγια των Blue Star και εκείνα του πλοίου-θρύλου της άγονης γραμμής Εξπρές Σκοπελίτη και εξερευνήστε τις γνωστές-άγνωστες ομορφιές των Μικρών Κυκλάδων: Δονούσα, Κουφονήσι, Ηρακλειά και Σχοινούσα.
Η μετάβαση στη Νάξο γίνεται ακτοπλοϊκά από το λιμάνι του Πειραιά, τη Ραφήνα, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και μόλις από πέρυσι με το Ηράκλειο Κρήτης (Hellenic Seaways). Το νησί διαθέτει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα.
SHUTTERSTOCK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου