Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ζητά το ΔΝΤ

Την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ζητά το ΔΝΤΝέες πιέσεις προς την Ελλάδα για κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ώστε να εναρμονιστούν με αυτόν της υπόλοιπης χώρας ασκεί το ΔΝΤ.
Στην έκθεσή του για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης το απόγευμα της Τρίτης, το ΔΝΤ ζητά εξορθολογισμό και κατάργηση ορισμένων από τους χαμηλούς συντελεστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.......

Το ΔΝΤ ζητά την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά (30% χαμηλότεροι σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα) αλλά και του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% που ισχύει στις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων, τα βιβλία, τα δημόσια θεάματα κα
Όσον αφορά το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ μελετάται να είναι στα 25.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι μια από τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παρουσιάζει εντός του καλοκαιριού ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ΦΠΑ, να το νομοθετήσει έως τον Οκτώβριο και να το θέσει σε ισχύ από την 1-1-2015.
Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει ζητήσει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, όμως η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση η οποία θα τίναζε στον αέρα τις τοπικές νησιωτικές οικονομίες.
Παρά την αρνητική στάση της κυβέρνησης, το ΔΝΤ επανέρχεται συνεχώς και ζητά επίμονα να γίνει πράξη η πρότασή του. Είναι ένα ζήτημα που μέσα στο καλοκαίρι θα απασχολήσει τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας η οποία θα κληθεί να το διαχειριστεί και να πάρει αποφάσεις, με τις ισορροπίες πάντως να είναι πολύ λεπτές και τις οικονομίες των νησιών να μην αντέχουν κανένα επιπρόσθετο μέτρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου