Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ναι, ρε Ελλαδάρα!



Η απίστευτη Εθνική Ελλάδος νίκησε 2-1 την Ακτή Ελεφαντοστού και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «16» του Μουντιάλ.
Το άξιζε και δεν μπόρεσε να της το στερήσει ούτε η Ακτή Ελεφαντοστού, ούτε τα δοκάρια, ούτε οι τραυματισμοί (13' Κονέ, 24' Καρνέζης)! Η Εθνική ήταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο, νίκησε απόλυτα δίκαια και πανηγυρίζει μαζί με όλους τους Έλληνες!........

Η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Σαμαρά στο 93ο λεπτό έφερε την λύτρωση αλλά την αρχή είχε κάνει στο 42' ο ψυχωμένος Ανδρέας Σάμαρης που μπήκε ως αλλαγή και στο ντεμπούτο του σε Μουντιάλ, έπαιζε σα να έχει φάει τέτοιες διοργανώσεις με το κουτάλι.
Η ισοφάριση του Μπονί στο 74' ήταν απλά μια κακή παρένθεση για την ομάδα του Σάντος που είχε τρία δοκάρια (33' Χολέμπας, 68΄Καραγκούνης, 86' Σαλπιγγίδης) αλλά δεν σταμάτησε να το παλεύει εκεί... Και δικαιώθηκε με τον γνωστό ελληνικό τρόπο!
Άφησε με την χαρά τους Ιβοριανούς των εκατομμυρίων ευρώ και τώρα θα βρει στον δρόμο της την Κόστα Ρίκα. Γιατί το ταξίδι συνεχίζεται και που μπορεί να σταματήσει δεν το ξέρει κανείς. Εξάλλου πρέπει να είσαι αφελής για να ξεγράψεις την Ελλάδα!
Το ματς:
Το παιχνίδι ξεκίνησε με το αναμενόμενο τέμπο. Πολύ προσεκτικές κινήσεις και από τις δύο ομάδες, χωρίς βιασύνη και με πρώτο μέλημα την θωράκιση των μετόπισθεν. Με την συμπλήρωση δέκα λεπτών ωστόσο το πρώτο πρόβλημα για τον Σάντος ήρθε. Ο Κονέ ένιωσε τράβηγμα και έδωσε την θέση του στον Ανδρέα Σάμαρη που πέρασε σε ρόλο εσωτερικού μέσου στο 4-3-3 της Εθνικής. Η πρώτη επίσκεψη της Ελλάδας στην εστία της Ακτής ήταν στο 13΄όταν στο γύρισμα του Τοροσίδη ο Σαλπιγγίδης δεν πρόλαβε να βάλει το πόδι του και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Οι «πονοκέφαλοι» για την Εθνική δεν σταμάτησαν εκεί όμως και με την συμπλήρωση 24 λεπτών αγώνα ο Καρνέζης έφυγε από το ματς με πόνους στην μέση παραχωρώντας την θέση του στον Γλύκο. Με τις διακοπές αυτές, το παιχνίδι δεν βρήκε ρυθμό και το πρώτο μισάωρο πέρασε χωρίς να το καταλάβει κανείς!
To καμπανάκι χτύπησε κάπου εκεί... Στο 33΄η Ελλάδα είχε τεράστια ευκαιρία για το γκολ. Ο Χολέμπας ξεκίνησε εξαιρετικά μια αντεπίθεση, άλλαξε με τον Σαμαρά, έγινε τελικός αποδέκτης και έκανε πολύ ωραίο σουτ έξω από την περιοχή που όμως σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Μπαρί! Οι αμυντικές αδυναμίες της Ακτής ήταν φανερές όταν η μπάλα πλησίαζε εκεί... Αυτό εκμεταλλεύτηκαν Σάμαρης και Σαμαράς που έκλεψαν από τον Τιοτέ στο 42΄και ο διεθνής μέσος που πέρασε ως αλλαγή λίγο νωρίτερα, βρέθηκε απέναντι στον Μπαρί και τον νίκησε κάνοντας το 1-0 για την Ελλάδα. Αυτό έμεινε μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους, δημιουργώντας για την Εθνική μας τις ιδανικές συνθήκες για πρόκριση.
Στο δεύτερο ημίχρονο όπως ήταν λογικό, η Ακτή βγήκε μπροστά για να βρει το γκολ πολύ πιο έντονα. Ζερβίνιο και Τουρέ ζητούσαν και έπαιρναν την μπάλα αλλά τα κενά στην άμυνα της ομάδας τους μεγάλωναν. Ένα τέτοιο εκμεταλλεύτηκε στο 53΄ο Χριστοδουλόπουλος για να βρεθεί σε θέση βολής αλλά δυστυχώς αστόχησε, χάνοντας την ευκαιρία για το 2-0. Όσο περνούσε η ώρα οι ευκαιρίες για την Ελλάδα αυξάνονταν και η εικόνα του αγώνα έδειχνε ότι το 2-0 ήταν πολύ πιο κοντά απ' ότι το 1-1! Η είσοδος του Μπονί για του Ιβοριανούς έκανε ακόμα πιο επιθετικό τον σχηματισμό αλλά η Εθνική ήταν αυτή που έχανε τις ευκαιρίες.
Στο 68΄ λοιπόν χάθηκε ακόμα μια σπουδαία φάση όταν ο Καραγκούνης όπλισε και «πυροβόλησε» έξω από την περιοχή αλλά η μπάλα σταμάτησε ξανά στο δοκάρι του Μπαρί, στερώντας ξανά από την ομάδα μας ένα δεύτερο-ίσως καθοριστικό-γκολ! Και στο 74΄κόντρα στην ροή του αγώνα, η Ακτή πλήγωσε την ελληνική άμυνα και με γκολ του Μπονί από κοντά έκανε το 1-1, στην πρώτη πραγματική της ευκαιρία για τέρμα. Ο Σάντος έβγαλε στο 77' τον Καραγκούνη και έβαλε τον Γκέκα για να τα παίξει όλα για όλα στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα.
Η Ελλάδα έψαχνε με αξιώσεις και σωστά το δεύτερο γκολ αλλά η ατυχία της δεν είχε τέλος... Στο 80΄ο Τοροσίδης έκανε μια σέντρα-ξυράφι που σταμάτησε στο δοκάρι. Τρίτο για την Εθνική που δεν σταμάτησε εκεί... Στο 86' ο Σαλπιγγίδης γύρισε υπέροχα σύριζα στην γραμμή του Μπαρί αλλά δεν βρέθηκε ένα πόδι να την σπρώξει μέσα. Στο 90΄όμως ήρθε η δικαίωση από την σφυρίχτρα του διαιτητή... Ο Σιό έβαλε το πόδι του άτσαλα πάνω στον Σαμαρά που στο 93' ευστόχησε από την άσπρη βούλα και έκανε το 2-1, λυτρώνοντας ολόκληρη την Ελλάδα που πανηγύρισε την πρόκριση για πρώτη φορά στους «16» του Μουντιάλ.
MVP του coppa.gr: Είναι άδικο να ξεχωρίσεις κάποιον σε ένα τέτοιο ματς! Ο Σάμαρης έβαλε το πρώτο γκολ, ο Χολέμπας, ο Καραγκούνης και ο Σαλπιγγίδης είχαν δοκάρια, ο Μανιάτης έτρεχε για τρεις όπως και οι στόπερ. Ο Τοροσίδης έκανε τα... πάντα από την πλευρά του. Πώς όμως να μην δώσει κανείς τον τίτλο αυτόν στον Σαμαρά που έστειλε από την άσπρη βούλα την μπάλα στα δίχτυα σε αυτό το τόσο κρίσιμο σημείο;
Πού κρίθηκε: Ναι, σαφώς είναι τα γκολ. Και τα δοκάρια. Και οι χαμένες ευκαιρίες που έπαιξαν ρόλο. Το ματς όμως κρίθηκε στο πάθος που είχαν οι διεθνείς. Στο πώς πάτησαν στο χορτάρι από την πρώτη στιγμή του αγώνα μέχρι την τελευταία!

Συνθέσεις:
Ελλάδα: Καρνέζης (24΄Γλύκος), Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Μανιάτης, Καραγκούνης (77΄Γκέκας), Κονέ (12΄Σάμαρης), Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Σαμαράς
Ακτή Ελεφαντοστού: Μπαρί, Μπόκα, Κόλο Τουρέ, Καλού, Τιοτέ (60΄Μπονί), Ζερβίνιο (82' Σιό), Ντρογκμπά (78' Ντιομαντέ), Οριέ, Γιάγια Τουρέ, Ντιέ, Μπαμπά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου