Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Πρ. Παυλόπουλος: Φτωχός ίσον εγκληματίας;

Πρ. Παυλόπουλος: Φτωχός ίσον εγκληματίας;
Με μια αγόρευση που προκάλεσε θόρυβο, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ποινικοποίηση της συμπεριφοράς οφειλετών του Δημοσίου...
Ο κ. Παυλόπουλος στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή στις 28 Μαΐου στηλίτευσε τη διάταξη των κυβερνήσεων Παπανδρέου, με Υπουργό τον κ. Παπακωνσταντίνου, "που σε εφαρμογή των μνημονίων και για λόγους επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, ποινικοποιεί τη συμπεριφορά οφειλέτη του δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα ακόμα και όταν δεν έχει να πληρώσει για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας."
Και ο πρώην υπουργός συνέχισε, "επαναλαμβάνω -και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω- το εξής: Το 2011 θεσπίστηκε διάταξη με την οποία αν κάποιος οφείλει στο δημόσιο και σε δορυφορικά του νομικά πρόσωπα και δεν μπορεί να πληρώσει την οφειλή του επειδή είναι φτωχός -σε ορισμένες περιπτώσεις έχει καταστεί φτωχός από υπαιτιότητα του κράτους- αυτός ο άνθρωπος υπέχει ποινική ευθύνη. Δηλαδή, στην Ελλάδα του 2014, λόγω κληρονομιάς των μνημονιακών πολίτικων των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου, έχουμε εγκλήματα στα οποία συντρέχει αντικειμενική ποινική ευθύνη. Εάν μου βρει κανείς μία χώρα -όχι μόνο στην Ευρώπη, παντού- στην οποία έχουμε τέτοια αντικειμενική ευθύνη, να έρθει να μου το πε"ι.
Απευθυν'ομενος στον υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι "τέτοιες διατάξεις όπως αυτή -το ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ξέρω την ευαισθησία σας, το έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές και έχετε αποδεχθεί ότι θα αρθεί αυτή η διάταξη από την ελληνική έννομη τάξη- όπως αυτή η εξίσωση «φτωχός ίσον εγκληματίας», είναι εξίσωση πτώχευσης του νομικού μας πολιτισμού, του πολιτικού μας πολιτισμού".
Τόνισε επίσης ότι "είναι αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιες διατάξεις. Είναι διατάξεις μεσαιωνικού τύπου, είναι διατάξεις οι οποίες αποπνέουν μια ιεροεξεταστική, πραγματικά, νοοτροπία. Αυτή η διάταξη πρέπει οπωσδήποτε να αρθεί."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου