Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Θερμή υποδοχή Αντ. Σαμαρά στη Μόσχα


Με αέρα μέλλοντος πρωθυπουργού έγινε δεκτός ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στη Μόσχα. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έγινε αποδέκτης έντονων παραπόνων για την υποβάθμιση των διμερών σχέσεων της Ρωσίας με την Ελλάδα.
Με το «καλημέρα σας», ο πρόεδρος της Νέας....
Δημοκρατίας άκουσε από τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου και δεξί χέρι του Βλαντιμίρ Πούτιν, Σεργκέι Ιβανόφ, να του επισημαίνει πως «παρά τα γνωστά προβλήματα και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, γνωρίζουμε πως εσείς είστε υποστηρικτής των ελληνορωσικών σχέσεων». Στη συνάντηση που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα -απόδειξη πως αυτή διήρκεσε μιάμιση ώρα- ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη ανάτασης των διμερών σχέσεων.
Επικρίσεων συνέχεια Τη σκυτάλη των επικρίσεων για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης έλαβε από τον Σεργκέι Ιβανόφ η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο. Καλωσορίζοντάς τον στα ελληνικά, τα οποία θυμάται από τη θητεία της ως πρέσβειρας της Ρωσίας στην Αθήνα πριν από πολλά έτη, δήλωσε πως ενώ η χώρα της προσπαθεί να τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα, «δυστυχώς η χώρα σας τα τελευταία χρόνια δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Ρωσία», πολλές από τις οποίες, όπως τόνισε, τις έχει υπογράψει.
Παραθέτοντας και παραδείγματα, η Βαλεντίνα Ματβιένκο έδειξε τον βάλτο στον οποίο παραμένει κολλημένη η ενεργειακή συνεργασία. Δηλώνοντας πως για τη Ρωσία η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα αποτελούσε και αποτελεί προτεραιότητα, μετέφερε την πρόθεση της χώρας της να βοηθήσει τους Ελληνες στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν.
Η κ. Ματβιένκο ανακοίνωσε την πρόθεση μεγάλων ρωσικών εταιρειών να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, ζητώντας από τον κ. Αντώνη Σαμαρά αυτές να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με την αντίστοιχη των ευρωπαϊκών.
Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε πως η λέξη «ανάπτυξη» θα πρέπει να αποτελέσει πυξίδα για τις διμερείς σχέσεις, δηλώνοντας πως στο εξής «ό,τι λέμε ως χώρα θα πρέπει και να το τηρούμε στην πράξη».
Περί Εφραίμ Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ζήτημα της προφυλάκισης Εφραίμ για την υπόθεση του Βατοπεδίου τέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, με τον κ. Αντ. Σαμαρά να υπενθυμίζει πως η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Είχε προηγηθεί απάντησή του για το ίδιο θέμα στο πλαίσιο αποκλειστικής του συνέντευξης στο RIA NOVOSTI, στην οποία υποστήριξε πως η υπόθεση Βατοπεδίου χρησιμοποιήθηκε πολιτικά για να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή, συμπληρώνοντας πως ενώ πολιτικά το θέμα έχει κλείσει, ο ίδιος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Σήμερα ο κ. Σαμαράς, που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Σταύρο Δήμα, θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου