Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Σύρος: Η Κυρά Του Αιγαίου


Δεύτερη διοργάνωση στο νησί της Σύρου για τη σεζόν 2011-2012, μετά τους τελικούς του Λιγκ Καπ ακολουθεί τώρα το φάιναλ 8 του Κυπέλλου Ελλάδος.
AnoSiros
Για ακόμα μια φορά, η Σύρος έρχεται να αποδείξει σε όλους πόσο καλά ξέρει να διοργανώνει τελικούς στο φιλόξενο νησί με τις πεντακάθαρες θάλασσες, τις αμμουδιές που σταυροκοπούνε στο φως του ήλιου, τα στενά με τις εκκλησιές και το σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη της "Φραγκοσυριανής" στην Άνω Σύρο, το θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη και  με τα νεοκλασικά αρχοντικά των καπεταναίων της Ντέλα Γκράτσιας...

miaoulisΗ Σύρος που λάμπει σα διαμάντι στις Κυκλάδες, ξεχωριστή από τα άλλα κυκλαδίτικα νησιά, πήρε το όνομά της από  τη λέξη Σουρ ή Οσούρα που σήμαινε "βραχώδης" στα αρχαία Φοινικικά. Πέρασε πολλές δύσκολες στιγμές το νησί κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, επιθέσεις πειρατών, κατάληψη από Φράγκους και Ενετούς, ακολούθησαν οι Τούρκοι και στο τέλος οι Γερμανοί  κατέστρεψαν με βομβαρδισμούς το νησί. Πέρασε πολλά, όμως οι κάτοικοι δεν έχασαν το πνεύμα και τη θέλησή τους. Έχτισαν ξανά, δημιούργησαν ξανά, αναπτύχθηκαν, πλούτισαν, άκμασαν και παρήκμασαν.
Η Ερμούπολη, η κυρά του νησιού που φιλοξενεί τους αγώνες στο γήπεδο της ομάδας του Φοίνικα, είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Δημιουργήθηκε το 1821 από τους πρόσφυγες που έρχονταν σταδιακά από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κρήτη, τα Ψαρά και την Κάσο και πήρε το όνομά της προς τιμή του θεού Ερμή. Η ανάπτυξή της είναι αλματώδης καθώς γίνεται μεγάλο εμπορικό κέντρο και το σημαντικότερο Λιμάνι της Μεσογείου.
Το 1833 γίνεται πρωτεύουσα του Νομού, δημιουργείται ναυπηγείο, αναπτύσσεται η τραπεζική και ασφαλιστική αγορά, η βιομηχανία και στα τέλη του 19ου αιώνα γίνεται το μεγάλο άλμα στην ανάπτυξη. Ωστόσο οι αλλαγές που έγιναν στη συνέχεια στο ναυτιλιακό εμπόριο φέρνουν μεγάλο χτύπημα στην οικονομία του νησιού και αρχίζει η παρακμή.
Όταν πρωτοαντικρίσει κανείς τη Σύρο από το καράβι  αυτό που βλέπει είναι δύο μεγάλοι λόφοι να ανυψώνονται και  πάνω τους να ξεχωρίζουν δύο εκκλησίες, η μια η καθολική του Άγιου Γεωργίου και αντίκρυ η άλλη η Ορθόδοξη της Ανάστασης . Τα δύο δόγματα κυριαρχούν στο νησί από τα παλιά χρόνια με τους Καθολικούς να υπερτερούν σε αριθμό.
telonio
Πολλά μπορεί να δει κανείς στην πόλη της Ερμούπολης και στην Άνω Σύρα. Τη Πλατεία Μιαούλη που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης με το άγαλμα του Ανδρέα Μιαούλη, το Δημαρχείο που χρειάστηκε 22 χρόνια για να τελειώσει και το σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πνευματικό κέντρο, τη Δημοτική βιβλιοθήκη, το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, την Εκκλησία της Κοίμησης που φιλοξενεί την περίφημη εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου του Ελ Γκρέκο. Το Τελωνείο και τις Αποθήκες δεξιά στο Λιμάνι, το θέατρο Απόλλων που είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.
Τι να πρωτοδεί κανείς και τι να πρωτοθαυμάσει στο νησί τον Πειρατών. Κρυστάλλινα νερά που σφύζουν από θαλάσσια ζωή, παραλίες που δε σου κάνει καρδιά να τις αφήσεις και καταντάς να κάθεσαι με τις ώρες χάνοντας τον χρόνο τα Καλοκαίρια. Η  καταπράσινη Ντέλα  Γκράτσια σε πείσμα των χέρσων εδαφών του νησιού, σου σιγοψιθυρίζει στο αυτί πως κάποτε ήταν σπουδαία και τρανή και φιλοξενούσε τους πλουσιότερους και τους πιο κοσμογυρισμένους του νησιού. Και πιο λίγο πιο πέρα ο Φοίνικας, ο τουριστικός Γαλησσάς και κρυμμένο εκεί που δε το περιμένεις το Κίνι και το Δελφίνι που σου κλείνουν δελεαστικά το μάτι για ατέλειωτα μπιτς πάρτι και παιχνίδια στην άμμο.
dimarxio
Η Σύρος έχει γίνει γνωστή εκτός από τα ωραία μέρη για τα περίφημα λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες της. Γι' αυτό κανείς επισκέπτης δε πρέπει να παραλείψει μια βόλτα από τα μαγαζιά της Ερμούπολης για να δοκιμάσει τα περίφημα γλυκά της!
Αν πας στη Σύρο μια φορά σίγουρα θες να πας και να ξαναπάς, κι εκεί που θα βαδίζεις στα στενά της Άνω Σύρας μυρίζοντας τα γιασεμιά και ακούγοντας τις γειτόνισσες που κάθονται στα σκαλοπάτια να μιλάνε για τα "συμβάντα" της ημέρας, θα αρχίσεις να σιγοτραγουδάς "Μια φούντωση, Μια φλόγα έχω μέσα στην καρδιά, λες και μάγια μου 'χεις κάνει, Φραγκοσυριανή γλυκιά …"
PlatiaVamvakari2
Σε αυτό το μικρό αλλά πανέμορφο νησί, την Τετάρτη 7 Μαρτίου θα ξεκινήσει το φάιναλ 8 του Κυπέλλου Ελλάδας στο Βόλεϊ και θα ολοκληρωθεί με τον μεγάλο τελικό το Σαββάτο 10 Μαρτίου. Η Σύρος μαζί με την τοπική ομάδα - θρύλο του Φοίνικα συνδιοργανώνει τους αγώνες. Ο Φοίνικας Σύρου αποτελεί καμάρι της αθλητικής οικογένειας του νησιού και πρωταγωνιστεί στο φετινό πρωτάθλημα έχοντας κατακτήσει ήδη το Λιγκ Καπ. Οκτώ ομάδες θα συμμετάσχουν, ο Φοίνικας Σύρου, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Παμβοχαϊκός, η Λαμία, ο Άρης, ο ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής.  Στόχος όλων να γίνει η καλύτερη διοργάνωση ως τώρα, να παιχτεί καλό βόλεϊ και ο κόσμος να απολαύσει το άθλημα σε φίλαθλο πνεύμα.
Καλή αντάμωση λοιπόν σε λίγες μέρες στο νησί του Βαμβακάρη  … 
ermoupolis
ermoupolis2
naos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου