Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

«Τέρας ηθικής» ο πρώην αρχιμανδρίτης της Κωμιακής Θεόκλητος Ρενέσης


Τέρας ηθικής αποδείχτηκε ο πρώην αρχιμανδρίτης Κωμιακής Νάξου Θεόκλητος Ρενέσης.
Ο «ιερέας» που είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια στην τοπική...
κοινωνία της Κορωνίδας το τελευταίο διάστημα ήταν στον Ιερό Ναό Κωσταντίνου και Ελένης στο Μενίδι όπου και συνελήφθη αφού όπως αποκαλύφτηκε ασελγούσε  συστηματικά σε βάρος ανήλικων αγοριών.
Ο αρχιμανδρίτης καθ΄όλη  την περίοδο (για ένα χρόνο περίπου) που ήταν στην Κωμιακήπροκαλούσε με τις πράξεις του.
Είχε βάψει τις Αγιογραφίες στην Θεοσκέπαστη,  είχε γκρεμίσει το τέμπλο στον Αη Γιώργη (βυζαντινός ναός του 1216) κι ακόμα, σε ανύποπτο χρόνο είχε μαζέψει διάφορα αντικείμενα από τον Ιερό Ναό όπως ευαγγέλια, καντήλια κ.λ.π μεγάλης ιστορικής αξίας και σημασίας με την αιτιολογία ότι θα φροντίσει για τη συντήρησή τους.
Ο Θεόκλητος πήρε τα «αντικείμενα» αυτά σπίτι του, στη συνέχεια τα πήρε μαζί του στην Αθήνα και σε μια εβδομάδα περίπου τα επέστρεψε στον Ιερό Ναό χωρίς κανείς να ξέρει τι έγινε στο διάστημα που μεσολάβησε… και κατά πόσο αυτά που επιστράφηκαν ήταν τα ίδια με αυτά που είχε πάρει.
Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Κορωνίδας είχε αντιδράσει έντονα για το γεγονός και μάλιστα το έφερε στο τοπικό συμβούλιο για συζήτηση.
Αποφασίστηκε μάλιστα τότε να ζητηθεί από το Δήμο να παρέμβει στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προκειμένου να κάνει σχετικό έλεγχο στα αντικείμενα τα οποία επέστρεψε ο αρχιμανδρίτης, αλλά και στις αυθαίρετες παρεμβάσεις του στις εκκλησίες του χωριού, κάτι το οποίο δεν έγινε.
Μάλιστα και ο κ. Μάκης Μπαρδής, πρόεδρος της Κορωνίδας, είχε ενημερώσει για το θέμα τηλεφωνικά στην υπηρεσία αφού το θεωρούσε υψίστης σημασίας για το χωριό του.
Μετά τα όσα αποκαλύφτηκαν για τον αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Ρενέση ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Κορωνίδας και το απόγευμα προγραμματίζεται να γίνει συγκέντρωση και συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.



Διαβάστε το άρθρο της zougla.gr για τη σύλληψη του πρώην αρχιμανδρίτη Κορωνίδας Θεόκλητου Ρενέση.


Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Ακόμη και σε νεαρά αγόρια με νοητική υστέρηση εμφανίζεται να ασελγούσε ο Αρχιμανδρίτης ο οποίος λειτουργούσε στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μενίδι. Από τη σχηματισθείσα δικογραφία αποκαλύπτεται ότι ο εν λόγω ιερωμένος ασελγούσε συστηματικά σε βάρος δυο ανήλικων αγοριών αλλά και ενός ενήλικα ο οποίος, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρά διανοητικά προβλήματα.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη του εφημέριου, Θεόκλητου Ρενέση και την αποκάλυψη της τραγικής ιστορίας ξεκίνησε πριν από τρεις ημέρες.
Οι γονείς των θυμάτων προσήλθαν στην Ασφάλεια Μενιδίου όπου κατήγγειλαν ότι ο αρχιμανδρίτης επιδίδεται σε ασελγείς πράξεις επάνω στα παιδιά τους.
Οι αστυνομικοί έμειναν εμβρόντητοι καθώς στην τοπική κοινωνία ο κατηγορούμενος ιερέας είχε τη φήμη ενός φιλήσυχου και θεοσεβούμενου προσώπου.
Θορυβημένοι οι άνδρες της Ασφάλειας προχώρησαν σε έρευνα για τις ημέρες και τα έργα του Αρχιμανδρίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αρχική καταγγελία, την έκανε ένας 28χρονος άνδρας ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν δύο ανήλικα παιδιά, τα οποία, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, κατέθεσαν για τις ασελγείς ενέργειες του Ρενέση.
«Αφού πειστήκαμε ότι κάτι συμβαίνει, στη συνέχεια προβήκαμε σε αστυνομική έρευνα κατ’ οίκον όπου βρέθηκαν DVD με πορνογραφικό υλικό που πρωταγωνιστούσαν ανήλικα παιδιά καθώς και διάφορες αισχρές φωτογραφίες»αναφέρει στη zougla.gr αστυνομική πηγή.
Από την έρευνα προέκυψε ότι ο κληρικός ασελγούσε συστηματικά σε βάρος δυο ανηλίκων, 11 και 15 ετών, καθώς και ενός 19χρονου ο οποίος αντιμετωπίζει διανοητικά προβλήματα.

Γνώριζαν αλλά σιωπούσαν

Ενήμερος για τις «επιθυμίες» του Αρχιμανδρίτη, προκύπτει ότι ήταν ο Μητροπολίτης Ιλίου και Αχαρνών, κ. Αθηναγόρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ένας νεαρός άνδρας ονόματι Θ. Ρ., είχε επισκεφθεί τον Μητροπολίτη και του είχε εκμυστηρευτεί ότι ο Αρχιμανδρίτης τον είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά.
Ο 28χρονος, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Αρχιμανδρίτη και συχνά ζητούσε τη συμβουλή του για διάφορα προσωπικά προβλήματα που τον απασχολούσαν.
Όταν μάλιστα θέλησε να ακολουθήσει το δρόμο του Θεού, ο Αρχιμανδρίτης Ρενέσης μεσολάβησε ώστε να μεταφερθεί στον επίσκοπο της Πάτμου και να τεθεί κάτω από την πνευματική του καθοδήγηση, μιας και η διαδικασία προβλέπει πως ένας νέος που επιθυμεί να γίνει ιερέας πρέπει πρώτα να τεθεί υπό την καθοδήγηση ενός Μητροπολίτη.
Ο επίσκοπος Πάτμου ωστόσο έστειλε πίσω τον νεαρό αναφέροντας στον Αρχιμανδρίτη ότι ο 28χρονος δεν θα μπορούσε να γίνει ιερέας διότι είναι αμόρφωτος. Εν συνεχεία, ο Αρχιμανδρίτης συμβούλεψε τον νεαρό να επισκεφθεί τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα ο οποίος όμως έστειλε επίσης πίσω τον νεαρό με την ίδια αιτιολογία.
Οι σχέσεις μεταξύ του Αρχιμανδρίτη και του νεαρού επίδοξου ιερέα «πάγωσαν» όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη, κ. Αθηναγόρα και του κατήγγειλε ότι ο Αρχιμανδρίτης Ρενέσης τον παρενόχλησε σεξουαλικά.
Η κατάληξη ήταν ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας να τον μεταθέσει σε άλλη ενορία της Μητρόπολης με το εκκλησίασμα να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για τη μετάθεση του Ιερωμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου