Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Εντολή τρόικας:



Εντολή τρόικας:ΚΟΨΤΕ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΠΑ
Άστραψε και βρόντηξε ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης...
Χόρστ Ράιχενμπαχ. Πριν καν προσγειωθεί η πτήση του στο Ελ. Βενιζέλος και από  το καθοριστικό meeting  για τις τιμές των φαρμάκων με τον Ανδρέα Λοβέρδο, φρόντισε να στείλει ένα επιθετικό e-mail στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη. Είναι δυνατόν να επιστρέφετε 5 δισ. ευρώ από τα  10 δισ. ευρώ που εισπράττετε κάθε χρόνο λόγω ΦΠΑ; Ξεχάστε το ! Κόψτε σε πρώτη φάση τα 2 με 2,5 δις. ευρώ των επιστροφών και για τα υπόλοιπα βλέπουμε.
Αυτό και μόνο, για να αντιληφθείτε πώς πρόκειται πολύ σύντομα να λειτουργήσει ο «ειδικός λογαριασμός» για τη χώρα μας. 
Όχι μόνο θα μας αναγκάζουν να βάζουμε σε αυτόν όλα μας τα έσοδα, αλλά θα έχουν και τον πρώτο λόγο για το πού θα κατευθύνονται. Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση: το προσεχές διάστημα αν δεν βγαίνει ο λογαριασμός όλες οι κινήσεις θα καθορίζονται κατόπιν εντολής της Τρόικας... και όποιος πρόλαβε - πρόλαβε. 

Το 2011 οι επιστροφές ΦΠΑ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και διαμορφώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στα 5,5 δισ. ευρώ. 
Πρόκειται για να ποσό το οποίο ήταν υψηλότερο κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το όριο που είχε τεθεί  στον κρατικό προϋπολογισμό. 
Τώρα λοιπόν ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης δεν βάζει με τίποτα νερό στο κρασί του, και αυτό είναι λογικό: είναι δυνατόν σε μια χώρα όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει πιάσει πάτο με ύφεση στο 7% να υπάρχουν περισσότερες επιστροφές ΦΠΑ; 
Βέβαια από την άλλη πλευρά μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι οι συντελεστές αυξήθηκαν και έτσι αιτιολογείται το αυξημένο ποσό επιστροφής... αλλά αυτό δεν ισχύει καθώς τα συνολικά έσοδα από ΦΠΑ ήταν σχεδόν ίδια με αυτά του 2010! 

Το επόμενο διάστημα αρχίζει ο επανέλεγχος των επιστροφών και όπου δεν δικαιολογούνται η εντολή είναι να κόβονται! 
Έμφαση θα δοθεί σε 4 κυρίως κλάδους επιχειρήσεων:
-Εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες επωφελούνται περισσότερο από τις επιστροφές ΦΠΑ.
-Ξενοδοχειακές, βιομηχανικές επιχειρήσεις που ζητούν μεγάλες επιστροφές επικαλούμενες παραγωγικές επενδύσεις που πραγματοποιούν στη χώρα μας.
-Επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με ναυτιλιακές από τον ΦΠΑ.
-Εταιρίες εμπορίας και διακίνησης πετρελαιοειδών για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου