
Ξεκινώντας με μια χρήσιμη αναδρομή στις διάφορες οικονομικές θεωρίες, το βιβλίο αυτό αντιπαραθέτει τις ακλόνητες πεποιθήσεις της οικονομικής επιστήμης με τη σημερινή πολυσύνθετη και χαοτική πραγματικότητα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Παράλληλα, παρουσιάζει ευρήματα επιστημών όπως η Νευροεπιστήμη, η Ανθρωπολογία, η Κοινωνιολογία, κ.α, τα οποία ανατρέπουν την εξιδανικευμένη εικόνα που έχουμε για τις δυνατότητες και τις γνώσεις μας ως άτομα και ως κοινωνία, και εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο γιατί η τυφλή, σχεδόν θρησκευτική, πίστη των ορθόδοξων οικονομικών στην απόλυτη ορθολογικότητα του ατόμου και στην υπεροχή της ελεύθερης αγοράς απομάκρυναν βαθμιαία τα οικονομικά από την πραγματικότητα της καθημερινότητας και τη σημερινή κοινωνία...
Στόχος του παρόντος, επισημαίνει στην εισαγωγή του ο συγγραφέας, είναι να αναδείξει την αδυναμία της οικονομικής επιστήμης, όπως είναι δομημένη σήμερα, και να παρακολουθήσει τη χαοτική εξελικτική πραγματικότητα του κόσμου, όπως διαμορφώνεται μέσα από την πολυσύνθετη ψυχοσύνθεση και συμπεριφορά του ανθρώπου, την πολυπλοκότητα των κοινωνικών σχέσεων, την τύχη και σειρά άλλων αδιόρατων παραγόντων.
Την εισαγωγή του βιβλίου κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας, Καθηγητής Οικονομικών – Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και τον επίλογο ο Χρήστος Αλεξάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης – Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδογιάννης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 εργάστηκε σε μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και περιοδικά και από το 1999 εργάζεται στο οικονομικό τμήμα της εφημερίδας Καθημερινή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου