Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις


ekloges kalphΤο απόλυτο ντέρμπι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στους αναποφάσιστους. Τι έδειξαν οι τελευταίες έξι δημοσκοπήσεις των δύο ημερών.
Νέα συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή τρίτου κόμματος ή η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στην ιστορία του ελληνικού κράτους;
Τι θα βγάλει η κάλπη της Κυριακής;
Αυτά τα ερωτήματα ταλανίζουν όλους τους δημοσκόπους που είναι έτοιμοι «να σκίσουν τα πτυχία τους». Όλοι περιμένουν από αυτούς  πρόβλεψη αποτελέσματος και αυτοί απαντούν προς όλους τους τόνους ότι τα πάντα είναι ρευστά...


Τα δεδομένα
Αν το τοπίο στις  6 Μαΐου ήταν μια «κινούμενη άμμος» μεταξύ των κομμάτων με την οργή και τον θυμό να είναι κυρίαρχο στοιχείο της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος τώρα υπάρχουν κάποια δεδομένα στα οποία «στηρίζονται» οι ειδικοί.
Η πρωτιά θα κριθεί μεταξύ των δύο. ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με την πόλωση της προεκλογικής περιόδου παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά από τις εκλογές της 6ης Μαΐου και μάχονται για το μπόνους των 50 εδρών.
Δεν φαίνεται να χάνει την τρίτη θέση και το διψήφιο ποσοστό του το ΠΑΣΟΚ.
Μέσα στη Βουλή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Τα ερωτήματα
Και αν αυτά ήταν τα δεδομένα, ποια είναι τα ερωτήματα που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα;
Θα υπερισχύσει μέχρι τέλους η ΝΔ; Θα κρατήσει την πρωτιά ή η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τα πάνω κάτω;
Αν γίνει ότι έγινε στις 6 Μαΐου με τους αναποφάσιστους τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, σημειώνουν οι ειδικοί.
Θα αντέξει σε αυτήν την πίεση το ΠΑΣΟΚ; Με δεδομένο ότι από κεντροαριστερά και από κεντροδεξιά το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου παίρνει τις ίδιες ψήφους, η πίεση που δέχεται ενδέχεται να τον συρρικνώσει και να υποστεί περαιτέρω καθίζηση.
Πόση θα είναι η πτώση του ΚΚΕ; Η κυβερνησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί πραγματική αφαίμαξη στο Κομμουνιστικό Κόμμα που θα δει τα ποσοστά του να «κατηφορίζουν επικίνδυνα».
Το ερωτηματικό Καμμένος. Και στις 6 Μαίου και στις 17 Ιουνίου το φαινόμενο των Ανεξάρτητων Ελλήνων παραμένει αχαρτογράφητο. Άλλοι βλέπουν οπισθοχώρηση ενώ άλλοι «στοιχηματίζουν» στην 3η θέση και το διψήφιο ποσοστό.
Πόσο επηρέασαν οι «μπουνιές Κασιδιάρη»; Η Χρυσή Αυγή και οι βουλευτές θα ορκιστούν και στο νέο Κοινοβούλιο και μπορούμε να περιμένουμε εικόνες ΑΝΤ1 και μέσα στην Βουλή.
Τα εκτός Βουλής κόμματα; Μάχη θα δώσουν ΛΑΟΣ και Οικολόγοι – Πράσινοι για το αν θα μπουν στη νέα Βουλή. Λιγοστές οι πιθανότητες ακόμα και για την Δημιουργία Ξανά.
Ολοκληρώθηκε χθες η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.

Αύριο στις κάλπες καλούνται να ψηφίσουν και να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στα ερωτήματα, περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι

Καλή ψήφο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου