Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

«Μεγάλες δυνατότητες, υψηλοί στόχοι»


Το νέο προπονητή του, Λεονάρντο Ζαρντίμ, παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ολυμπιακός.
Η παρουσίαση έλαβε χώρα στην αίθουσα «Αχιλλέας Γραμματικόπουλος» του σταδίου «Γεώργιος Καραϊσκάκης», και τον Ζαρντίμ «σύστησε» στους εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης.
Στο πάνελ, μαζί με τον διοικητικό ηγέτη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ κάθισαν ο αντιπρόεδρος, κ. Σάββας Θεοδωρίδης, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ κ. Κώστας Καραπαπάς και φυσικά ο Πορτογάλος τεχνικός...

Την παρουσίαση προλόγισε ο διευθυντής επικοινωνίας του Ολυμπιακού και τον λόγο ακολούθως πήρε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο οποίος τόνισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υποδεχόμαστε τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, από τον τεχνικό της ομάδας μας δεν θα λείψει τίποτα. Ό,τι χρειαστεί για τη δουλειά του θα το έχει, προκειμένου να χτίσει την ομάδα έτσι όπως τη θέλουμε και να συνεχίσει προς τις επιτυχίες. Σας είχαμε πει ότι από τις αρχές Ιουνίου θα έχουμε τον νέο μας προπονητή, όπως και έγινε. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ είναι ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος από εδώ και πέρα θα έχει τα κλειδιά της ομάδας μας. Είναι ένας άνθρωπος με φιλοδοξίες, εργατικός. Είμαι σίγουρος ότι όλοι στην ομάδα θα κάνουν τα πάντα για να τον βοηθήσουν στο έργο του. Να τον βοηθήσουν ώστε ο Ολυμπιακός να συνεχίσει να παίρνει τίτλους και να πάει όσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρώπη».
Ο κ. Μαρινάκης στάθηκε, εν συνεχεία, στη στήριξη την οποία περιμένει ο κόσμος του Ολυμπιακού να δείξει προς τον νέο προπονητή, επισημαίνοντας: «Θεωρώ δεδομένο ότι οι φίλαθλοί μας θα στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε με τον νέο μας τεχνικό, αλλά και την προσπάθειά μας προς το τέταρτο αστέρι, αγοράζοντας εισιτήρια διαρκείας και ευρισκόμενοι στο γήπεδο. Στόχος μας είναι να πάρουμε το 40ό πρωτάθλημα, πράγμα το οποίο λίγες ομάδες έχουν καταφέρει στον κόσμο, αλλά και να παίξουμε και καλό ποδόσφαιρο. Θέλουμε το γήπεδό μας να είναι γεμάτο και οι φίλαθλοί μας να απολαμβάνουν καλό ποδόσφαιρο».
Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ ήταν εκείνος που πήρε, εν συνεχεία, το λόγο.
Ο Πορτογάλος τεχνικός δήλωσε ικανοποιημένος από την παρουσία του στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Στη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Οι δυνατότητές μας είναι μεγάλες και οι στόχοι μας υψηλοί. Παρόλα αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, σε μία δύσκολη περίοδο, θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάμε μπροστά».
Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στον κόσμο του Ολυμπιακού, για τον οποίο όπως είπε «άποψή μου είναι πως όλοι μαζί θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να φέρουμε επιτυχίες για την ομάδα».
Αφού ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, ακολούθησαν οι ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου προς τον κ. Μαρινάκη και τον κ. Ζαρντίμ.
Αρχικά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ρωτήθηκε για την απόφασή του να εμπιστευτεί τον Πορτογάλο τεχνικό. Επ’ αυτού επεσήμανε: «Εδώ και δύο μήνες έχουμε αναλάβει μία δύσκολη αποστολή, να βρούμε τον νέο τεχνικό της ομάδας μας. Έχουμε ξοδέψει πολλές ώρες και πολλή ενέργεια, προκειμένου να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή λύση. Δεν βιαστήκαμε. Εξετάσαμε πολλές περιπτώσεις προπονητών, κάναμε επαφές μαζί τους εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας. Η πρόσληψη του κ. Λεονάρντο Ζαρντίμ δεν έγινε, σε καμία περίπτωση, κάτω από συνθήκες πίεσης. Ήταν μία συνειδητοποιημένη απόφαση. Όλοι μας στην ομάδα πιστεύουμε ότι ο Λεονάρντο έχει όλα όσα χρειάζονται για να πετύχει στον Ολυμπιακό. Τα κλειδιά του ποδοσφαιρικού τμήματος, όπως είπα και νωρίτερα, ανήκουν πλέον στον Λεονάρντο Ζαρντίμ».
Αναφερόμενος, δε, στα στοιχεία που οδήγησαν τον ίδιο και τον Ολυμπιακό στην πρόσληψη του νεαρού Πορτογάλου τεχνικού, ο πρόεδρος των Πειραιωτών επεσήμανε:«Είναι νέος, είναι φιλόδοξος, έχει γνώσεις, είχε μία πετυχημένη σεζόν στην Πορτογαλία και με όσους μιλήσαμε από την Πορτογαλία μας είπαν τα καλύτερα. Το σημαντικότερο, δε, όταν ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί του, ήταν η χημεία, την οποία διαπιστώσαμε ότι έχουμε. Αυτό είναι και το σημαντικότερο πράγμα στη συνεργασία δύο ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι διαρκώς, σε καθημερινή βάση, σε επαφή».
Πρόσθεσε, παράλληλα, πως «τα κριτήρια δεν είναι μόνο η χώρα από την οποία προέρχεται. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να εξετάσεις σε μία τέτοια απόφαση. Το ότι ο Ερνέστο είνα Ισπανός και τώρα πήγαμε στη λύση του Λεονάρντο, ο οποίος είναι Πορτογάλος λίγη σημασία έχει. Αυτό που μετράει είναι η διάθεση που υπάρχε για δουλειά και να πάει η ομάδα μας ακόμη πιο ψηλά. Θεωρώ πως με δεδομένο το ότι ο Ολυμπιακός είχε επιτυχίες και έχει παίξει καλό ποδόσφαιρο, ο Λεονάρντο έχει όλες τις βάσεις που χρειάζεται για να κάνει κάποια πράγματα παραπάνω και να μας κάνει όλους χαρούμενους».
Ερωτήσεις έγιναν, φυσικά και προς τον νέο τεχνικό του Ολυμπιακού. Αρχικά κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με τους στόχους του με τη νέα του ομάδα, αλλά και το προσωπικό του στοίχημα, ερχόμενος στην Ελλάδα. «Καταρχήν εμάς ο στόχος μας είναι να τα πάμε καλά στην Ελλάδα. Να πάρουμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Σε ότι αφορά το Champions League, στόχος μας είναι να περάσουμε την πρώτη φάση και από εκεί και πέρα να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται».

Ερωτηθείς σχετικά με την άποψη που έχει σχηματίσει για τη νέα του ομάδα, με βάση τα όσα έχει δει έως τώρα από DVD, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ επεσήμανε: 
«Έχω δει παιχνίδια του Ολυμπιακού από την Ελλάδα, αλλά και από το Champions League. Αυτή τη στιγμή και μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος θέλω να πάρω τον χρόνο που έχω μπροστά μου και να γνωρίσω όσο καλύτερα μπορώ την ομάδα μου. Αυτό γιατί αυτή την περίοδο θα λάβουμε και τις σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον και το πως θα κινηθεί το μοντέλο πάνω στο οποίο θα πατήσουμε για να δουλέψουμε. Όσον αφορά στους συμπατριώτες μου, έχω συνομιλήσει με τον κ. Φερνάντο Σάντος και περιμένω, μόλις ολοκληρώσει τη δουλειά του στο Euro, να τα πούμε και πιο αναλυτικά για όλα τα θέματα που αφορούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Σε ότι αφορά τις σκέψεις του για τον νέο Ολυμπιακό, ο 38χρονος Πορτογάλος τόνισε:
«Θέλω να έχω μία ομάδα με καλή ποιότητα παιχνιδιού, με σεβασμό προς τους φιλάθλους μας που παρακολουθούν τα παιχνίδια μας και εκτιμά το καλό ποδόσφαιρο. Να έχουμε τη φιλοδοξία να πάμε ψηλά και φυσικά να συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και να συνεχίσουμε να κερδίζουμε. Δεν θέλω η ομάδα να βασίζεται σε Πορτογάλους ποδοσφαιριστές, παρότι εγώ είμαι Πορτογάλος. Θέλω να έχουμε καλούς παίκτες, ανεξάρτητα με την εθνικότητα που θα έχουν. Θέλω να μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της ομάδας μας και του τρόπου παιχνιδιού μας. Το πόσοι καινούριοι παίκτες θα έρθουν δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, θεωρώ όμως ότι 24-25 ποδοσφαιριστές είναι ιδανικός αριθμός για το ρόστερ προκειμένου να δουλέψουμε. Θέλω και τα παιδιά από την Ακαδημία να πάρουν τις ευκαιρίες τους, αφού και εκείνοι θα είναι συνέχεια της δουλειάς που θα κάνουμε εν γένει στον Ολυμπιακό.»
Σε ότι αφορά το γεγονός ότι ο πήχης σε μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός είναι πάντοτε ψηλά, ο Λεονάρντο Ζαρντίμ εξήγησε πως δεν τον γεμίζει άγχος, αλλά αντιθέτως του δίνει ώθηση και κίνητρο για να συνεχίσει να δουλεύει. «Δεν έχει σημασία να μιλάμε για το παρελθόν και τον προπονητή που ήταν πριν», πρόθεσε όταν ρωτήθηκε για τον Ερνέστο Βαλβέρδε και το τι γινόταν έως τώρα στον Ολυμπιακό και συνέχισε: «Το σημαντικό είναι να είμαστε σε επαφή και με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας για τον Ολυμπιακό του τώρα. Πάντα στην καριέρα μου θέλω να βρίσκω προκλήσεις και να τις ξεπερνάω, βήμα προς βήμα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα, είναι να μπούμε καλά στη νέα σεζόν, παίρνοντας νίκες. Δεν μπορούμε, λόγου χάρη, να συγκρίνουμε τον Ολυμπιακό με την Μπράγκα, την προηγούμενη ομάδα μου. Εκεί είχαμε θέσει ως στόχο την τετράδα. Φτάσαμε ψηλότερα στο τέλος. Στον Ολυμπιακό, όμως, στόχος είναι το πρωτάθλημα, αλλά και να πάμε καλά στο Champions League. Με αυτό τον τρόπο, ο κόσμος της ομάδας μας, θα είναι συνεχώς ακόμη πιο κοντά μας. Έτσι κι αλλιώς, γνωρίζω πως οι φίλαθλοί μας είναι πάντα κοντά στην ομάδα, είτε αυτή χάνει, είτε αυτή κερδίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου