Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Κυκλάδες ένας θαυμαστός κόσμος.


Kasteli_KoufonisiaΤο διασημότερο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου περιλαμβάνει μερικά από τα ομορφότερα νησιά του κόσμου! Οι εκπληκτικές ακτές και οι εξαιρετικές αμμουδιές, η γοητευτική συνύπαρξη του λευκού και του μπλε στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ο παραδοσιακός τρόπος ζωής, τα νησιώτικα τραγούδια, η ζεστή φιλοξενία, τα γυμνά τοπία με τα έρημα ξωκλήσια καθιστούν το ταξίδι στις Κυκλάδες αληθινά μοναδικό.
Το όνομα «Κυκλάδες» αναφέρεται στα νησιά που σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από το ιερό νησί της Δήλου. Η...
ελληνική μυθολογία αναφέρει ότι οι Κυκλάδες είναι δημιούργημα του Ποσειδώνα, ο οποίος μεταμόρφωσε σε νησίδες τις νύμφες Κυκλάδες, όταν αυτές προκάλεσαν την οργή του.
Εκατομμύρια Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες επισκέπτονται σήμερα τις Κυκλάδες (Σαντορίνη, Μύκονος, Δήλος, Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Ίος, Σύρος, Τήνος, Μήλος, Κέα, Αμοργός, Σίφνος, Σέριφος, Άνδρος, Κύθνος, Κίμωλος, Ανάφη, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια), αναζητώντας στο εκτυφλωτικό φως και στα διάφανα γαλανά νερά τη δική τους εκδοχή για «μαγευτικές διακοπές»..
Δεν απομένει παρά να τις ανακαλύψετε και εσείς !
Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, διαφέρει από την τυπική εικόνα που έχουμε για τα κυκλαδονήσια: πέρα από τις αμμουδερές παραλίες, οροσειρές εναλλάσσονται με εύφορες πεδινές εκτάσεις, ενώ εντυπωσιάζει η πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά.
Η Τήνος , ένα από τα γοητευτικότερα -αν και «άγνωστα»- κυκλαδονήσια, είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο της χώρας, καθώς έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με το προσκύνημα της Παναγίας της Μεγαλόχαρης. Ένας ολόκληρος κόσμος γεμάτος ευλάβεια προσέρχεται στη χάρη της προς εκπλήρωση ενός τάματος ή απλού προσκυνήματος αποζητώντας βοήθεια και παρηγοριά.
Ένας από τους διασημότερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου! Η Μύκονος είναι το γνωστότερο διεθνώς ελληνικό νησί και αποτελεί αγαπημένο προορισμό διασημοτήτων από πολλές περιοχές του πλανήτη. Είναι ένα από τα ομορφότερα κυκλαδονήσια, γεμάτο γυμνούς λόφους, εκπληκτικές αμμουδιές, εξαιρετικά διατηρημένη κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, άσπρα εκκλησάκια και τοπία μοναδικής ομορφιάς.
Η Κέα ή Τζια είναι ένα όμορφο κυκλαδονήσι κι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς λόγω της μικρής απόστασης από τις ανατολικές ακτές της Αττικής. Στο νησί υπάρχουν μεγάλες εναλλαγές τοπίου: απότομα βουνά, μικρά λιβάδια, ελαιώνες, αμπέλια, ρεματιές, γραφικοί ορμίσκοι, απομονωμένες ακρογιαλιές, και πολλές φυσικές πηγές νερού.
Santorini_Photo by Giorgos Vitsaropoulos
Η Σαντορίνη (ή Θήρα) βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο των Κυκλάδων και είναι στην ουσία ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελείται από τα νησιά της Θήρας, της Θηρασσιάς, του Ασπρονησίου, της Παλαιάς και της Νέας Καμένης. Το νησιώτικο αυτό σύμπλεγμα δημιουργήθηκε λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας - θα λέγαμε ότι πραγματικά ξεπρόβαλλε από τα σπλάχνα της γης!
Αν και η Κύθνος (ή Θερμιά, λόγω των ιαματικών πηγών της) είναι ένα από τα πιο κοντινά στην Αττική κυκλαδονήσια, παραμένει από τις πλέον άγνωστες γωνιές του Αιγαίου.
Η Ανάφη είναι ένας μικρός παράδεισος, με ανέγγιχτες φυσικές καλλονές και παραδεισένιες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ανάφη με διαταγή του Απόλλωνα ανεφάνη από το βυθό του Αιγαίου, για να προσφέρει καταφύγιο στους Αργοναύτες.
Η Ίος ή Νιος, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το νησί τους, είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων, σαν ένα λουλούδι όπως φανερώνει και τ’ όνομά της («ίον»). Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, η Ίος ήταν πατρίδα της μητέρας του Ομήρου, αλλά και τόπος ταφής του μεγάλου επικού ποιητή.
Η Φολέγανδρος (ή Πολύκανδρος) προσφέρει διακοπές απόλυτης χαλάρωσης σε ένα γνήσιο κυκλαδίτικο τοπίο, που έχει μείνει ανεπηρέαστο από την τουριστική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί χρωστάει το όνομά του στο γιο του Μίνωα, Φολέγανδρο, επικεφαλής των πρώτων αποίκων του νησιού.
Amorgos-winsmills in Hora (Andreas Smaragdis)
Η Σέριφος είναι ένα τυπικό κυκλαδονήσι, ιδανικό για ήσυχες διακοπές, γεμάτο γαλήνια λιμανάκια, κάτασπρα χωριά και χρυσές αμμουδιές που εναλλάσσονται με άγριους ορεινούς όγκους, γυμνούς λόφους και μοναδικά τοπία. Το νησί χάρη στην ήπια τουριστική του ανάπτυξη έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την παραδοσιακή νησιώτικη φυσιογνωμία του.
Η Κίμωλος ανήκει στο σύμπλεγμα των δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται δίπλα στη Μήλο. Παρά τη μικρή της έκταση, διαθέτει ατελείωτες ομορφιές. Ηφαιστειογενές νησί, με μοναδική ποικιλία πετρωμάτων, η Κίμωλος φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες με ψιλή αμμουδιά και βότσαλο σε γραφικούς μικρούς όρμους.
Νησί με παράδοση στην αγγειοπλαστική και τη γαστρονομία, η Σίφνος υποδέχεται φιλόξενα τους τυχερούς ταξιδιώτες που θα την επιλέξουν ως προορισμό των διακοπών τους.
Η Σίκινος, ένα μικρό νησάκι μεταξύ Ίου και Φολεγάνδρου, αποτελεί την ιδανική επιλογή για ήσυχες διακοπές αποφόρτισης από τα άγχη και τις φροντίδες μιας κουραστικής καθημερινότητας. Τοπίο αυθεντικά κυκλαδίτικο, όπου κυριαρχούν οι αναβαθμίδες με τις ξερικές καλλιέργειες, οι ξερολιθιές, τα πολυάριθμα ξωκλήσια και φυσικά οι καταπληκτικές παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά.
Ο τόπος γέννησης του Απόλλωνα και της Άρτεμης σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν πανελλήνιο θρησκευτικό κέντρο κατά την αρχαιότητα. Στις μέρες μας πια, ακατοίκητη, η Δήλος υποδέχεται τους χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται να περιηγηθούν στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο, μνημείο ενταγμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η Πάρος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών, με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, απέραντες αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά κι εντυπωσιακά τοπία.
Naxos_Portara monument
Στην καρδιά των Κυκλάδων βρίσκεται το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί του συμπλέγματος, η Νάξος, που αποτελεί από μόνο του ένα πολύπτυχο επιλογών δράσεων και απολαύσεων για τους τυχερούς επισκέπτες.
Η Ηρακλειά είναι ένα μικρό νησάκι (18 τ. χλμ.), το δυτικότερο των Μικρών Κυκλάδων, και αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές.
Με έκταση μόλις 9 τ. χλμ., η Σχοινούσα βρίσκεται περίπου στο κέντρο του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων (Ν της Νάξου και ΒΑ της Ηρακλειάς).
Τα Κουφονήσια είναι ένα μικρό σύμπλεγμα, που περιλαμβάνει δύο νησιά, το Πάνω και το Κάτω Κουφονήσι, τα οποία χωρίζει ένας στενός πορθμός 200 μ. Βρίσκονται ΝΑ της Νάξου και Δ της Αμοργού. Το όνομά τους οφείλεται στις πελώριες σπηλιές, που έβλεπαν από μακριά οι κουρσάροι, θεωρώντας ότι τα νησιά είναι κούφια.
Η Δονούσα είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων. Βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού. Έχει έκταση 13,5 τ. χλμ. και το έδαφός της σχηματίζει πολλούς κόλπους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται εξαιρετικές αμμουδιές. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για λάτρεις των ήσυχων διακοπών.
Η Αντίπαρος, ένα μικρό νησάκι, που κατεξοχήν προσφέρεται για γαλήνιες και ήσυχες διακοπές, δίπλα στην Πάρο. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ωλίαρος και στο γειτονικό νησάκι Σάλιαγκος ανακαλύφθηκε σπουδαιότατος νεολιθικός οικισμός, ο αρχαιότερος των Κυκλάδων. .
Αντίπαρος.Source:© GNTO/ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Αμοργός, το νησί του «Απέραντου Γαλάζιου» (εκεί γυρίστηκε μεγάλο μέρος της ταινίας), βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο άκρο των Κυκλάδων και χαρακτηρίζεται από την εντελώς ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Οι ορεινοί όγκοι, οι εντυπωσιακές ορθοπλαγιές (εξαιρετικά αναρριχητικά πεδία), οι βουνοπλαγιές με τις αναβαθμίδες και τις λιγοστές καλλιέργειες, οι απόκρημνες ακτές στο νότιο τμήμα και οι γραφικοί όρμοι με τις όμορφες ακρογιαλιές στο βόρειο συνθέτουν το αμοργιανό τοπίο.
Αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας αρχαιότατων εποχών, η Μήλος είναι προικισμένη με πλήθος από φυσικές ομορφιές και μοναδικά αξιοθέατα, ενώ τεράστιες δυνατότητες για κάθε είδους δράση προσφέρονται και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, συνδιαλέγονται με τρόπο αρμονικό η «καθ’ ημάς Ανατολή » με το «εξ Εσπερίας φως», με αποτέλεσμα μια ατμόσφαιρα μοναδική, αρχοντική και κοσμοπολίτικη.

Πηγή: Visit Greece



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου