Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

«Σε δύο χρόνια η διασύνδεση των Κυκλάδων με το κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ»

diasyndesh deh kykladesΤη βούλησή της να προχωρήσει μετά από 25 ολόκληρα χρόνια τη διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων με το κεντρικό ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ, εκφράζει η κυβέρνηση, δεσμευόμενη για την υλοποίηση έργων ύψους 1 δις ευρώ.
Προτεραιότητα, βεβαίως, δίνεται στην ένταξη της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα -μια μνημονιακή υποχρέωση- και παράλληλα των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων των Κυκλάδων σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΣΔΙΤ....


Αυτά αναφέρθηκαν στη σύσκεψη των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Γιάννη Μανιάτη, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υφυπουργών και γενικών γραμματέων, για τις δυνατότητες ένταξης των υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΣΔΙΤ.

Όπως σας είχε ενημερώσει προ ημερών το Cyclades24, την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθούν οι προσφορές για την ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων και όπως εκτιμούν οι δύο υπουργοί την επόμενη διετία θα έχει υλοποιηθεί η πρώτη φάση του έργου που αφορά τη διασύνδεση Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου με υποβρύχια καλώδια 150 κιλοβόλτ.
Η διασύνδεση των νησιών – εφόσον γίνει πράξη - θα εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα και ασφάλεια ηλεκτροδότησης, δυνατότητα μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά και μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, καθώς τα νησιά ηλεκτροδοτούνται από τοπικούς αυτόνομους σταθμούς που λειτουργούν με πετρέλαιο και έχουν υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ οι περισσότεροι είναι σε κακή κατάσταση όπως αυτός της Σαντορίνης που βύθισε το νησί στο σκοτάδι για τρεις ημέρες. 
 Το κόστος αυτό καλύπτεται από τους καταναλωτές όλης της χώρας μέσω της χρέωσης για τις λεγόμενες «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας» που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου