Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Προς κατάργηση η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

gg aigaiou
Μεγάλο χτύπημα δέχεται η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία φαίνεται πως χάνει ένα μεγάλο μέρος του έμπειρου επιστημονικού προσωπικού της, που τίθεται σε διαθεσιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, από τους 50 εργαζόμενους συνολικά που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, οι 22 θα προέρχονται από τη Γενική Γραμματεία και ειδικότερα από το γνωστό σε όλους ΣΧΟΠ που έχει έδρα τη Λέσβο και μικρότερες υπηρεσίες σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, όπως και στην Σύρο αλλά και στη Νάξο. Οι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα είναι Μηχανικοί - Αρχιτέκτονες Περιβαλλοντολόγοι με πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ....


Η είδηση έγινε γνωστή το βράδυ της Τετάρτης και όπως είναι φυσικό θορύβησε έντονα τους εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία, που άμεσα πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση. Μεταξύ των αποφάσεων που ελήφθησαν, ήταν και η άμεση μετάβαση αντιπροσωπείας εργαζομένων στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας - Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στον Πειραιά, προκειμένου να συναντηθεί με τον Υπουργό Μιλτ. Βαρβιτσιώτη.

ΕΦΤΥΣΑΝ ΑΙΜΑ
Πράγματι, χθες τριμελής αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Ν. Ζαρταμόπουλο, την Όλγα Κομίνη που εκπροσωπεί όσους τίθενται σε διαθεσιμότητα και τον Κ. Κελαηδίτη εκπρόσωπο της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων, μετέβησαν στο Υπουργείο και μετά από αρκετή προσπάθεια, πέτυχαν να συναντηθούν με τον Υπουργό.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του στο «Δ», ο πρόεδρος των εργαζομένων Ν. Ζαρταμόπουλος, αρχικά ο Υπουργός δεν δεχόταν να συναντηθεί μαζί τους και τους παρέπεμψε σε ένα Γενικό Γραμματέα και στη συνέχεια στο Διευθυντή του γραφείου του. Ωστόσο, στο τέλος τους δέχθηκε και συζήτησε μαζί τους.

25% ΑΠΩΛΕΙΕΣ
«Από τα πρώτα ζητήματα που θέσαμε, ήταν αυτότης αναλογικότητας, με δεδομένο ότι η δική μας υπηρεσία χάνει με τη διαθεσιμότητα σχεδόν το 25% της δύναμής της.
Φυσικά το θέμα δεν είναι πόσοι φεύγουν από τα νησιά και πόσοι από την Αθήνα, όμως το επιχείρημα αυτό είναι χαρακτηριστικό και αποδεικνύει ότι η όλη διαδικασία έγινε με προχειρότητα και χωρίς κανέναν σχεδιασμό.
Επιπλέον, υπενθυμίσαμε στον Υπουργό ότι από το καθεστώς της διαθεσιμότηταςεξαιρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα δεκάδες εργαζόμενοι από νησιωτικές υπηρεσίες, ωστόσο αυτό το κριτήριο δεν ελήφθη υπόψη για τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι, ναι μεν είναι υπέρ της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα, ωστόσο σε ό,τι αφορά το Υπουργείου του, στην παρούσα φάση δεν επιθυμούσε να γίνει η παραμικρή αλλαγή, αφού θεωρεί πως γενικά δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Επισήμανε, επίσης, πως πιέστηκε πολύ και αναγκαστικά στοτέλος υποχώρησε και δέχθηκε να βάλει την υπογραφή του για 50 εργαζόμενους.
Του διαμηνύσαμε ότι εμείς θα σταθούμε απέναντι σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και ότι διαφωνούμε κάθετα με την πολιτική που ασκείται απέναντι στη Γενική Γραμματεία, που μέρα με τη μέρα αποδυναμώνεται.
Ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότιδεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας,
ωστόσο, δυστυχώς, η τακτική και η πολιτική που ακολουθείται δείχνει το ακριβώς αντίθετο.

ΚΑΙ ΑΛΛΑ
Μάλιστα, θέσαμε και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας για τις άγονες γραμμές, για τις οποίες υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα μεταφερθούν σε άλλη υπηρεσία. Αρχικά ήταν κάθετος στο ζήτημα της μεταφοράς, από τη συζήτηση, όμως, που ακολούθησε, φαίνεται να πείσθηκε προς το παρόν να μην προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.
Μετά την κατάργηση των ΣΧΟΠ, σε περίπτωση που προχωρήσει και η μεταφορά αρμοδιοτήτων των άγονων γραμμών,
πλέον η Γενική Γραμματεία αποδυναμώνεται και χάνει τις πιο σημαντικές υπηρεσίες της, επομένως το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση».

ΤΟ ΚΕΝΟ ΤΩΝ ΣΧΟΠ
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Κ. Κελαηδίτης που παρέστη στη συνάντηση, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η υπηρεσία που καταργείται στήθηκε με πολύ κόπο τα προηγούμενα χρόνια και είχε γραφεία σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
«Εκείνοι που έθεσαν σε διαθεσιμότητα τους συναδέλφους, νόμιζαν πως τα ΣΧΟΠ είχαν ήδη καταργηθεί και ότι οι αρμοδιότητές τους είχαν μεταφερθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κατόπιν εορτής, διαπίστωσαν ότι η Υπηρεσία λειτουργούσε κανονικά. Αυτή τη στιγμή, 22 συνάδελφοι με υψηλά προσόντα, εμπειρία και κατάρτιση, φεύγουν από τη Γενική Γραμματεία και μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας. Οι εργαζόμενοι αυτοί, ωστόσο, ασκούσαν καιάλλα καθήκοντα εκτός από τα ΣΧΟΠ, αφού ήταν υπεύθυνοι και για τα διατηρητέα και τους παραδοσιακούς οικισμούς.
Επιπλέον, αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τις υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα και τους ανοιχτούς φακέλους, με τους οποίους ασχολούνται αυτό το διάστημα».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι 22 υψηλού επιπέδου και προσόντων εργαζόμενοι της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου που τίθενται σε διαθεσιμότητα και είχαν προσληφθεί όλοι με κριτήρια ΑΣΕΠ,θα μεταφερθούν άμεσα σε αντίστοιχες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Μάλιστα, η δέσμευση του Υπουργού προς την αντιπροσωπεία των εργαζομένων ήταν ότιοι 22 αυτοί εργαζόμενοι θα είναι από τους πρώτους που θα τακτοποιηθούν.
Οι εργαζόμενοι της Γενικής Γραμματείας είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, αφού θεωρούν πως σε περίπτωση που υπάρξουν απώλειες και το Δεκέμβριο, τότε πλέον οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Ωστόσο, εκτιμούν ότι θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή χάνεται το 25% του δυναμικού επομένως στην επόμενη κατανομή η Γενική Γραμματεία θα μείνει εκτός σχεδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου