Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ερωτευμένοι με πάθος με τον τόπο μας

Συνέντευξη του αντιδημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δ. Λιανού
Εν μέσω καταργήσεων δημοτικών δομών, που δείχνουν τον δρόμο της απόλυσης στους εργαζομένους της αυτοδιοίκησης, αλλά και συσσώρευσης προβλημάτων για τους Δήμους, με ένα Καλλικράτη που δημιούργησε τεράστια προβλήματα και ένα βήμα πριν τις εκλογές, ο πλέον δραστήριος και ενεργός αυτοδιοικητικός της Νάξου, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Λιανός, κατέθεσε τις απόψεις του για όσα κλήθηκε να αντιμετωπίσει και για την μελλοντική πορεία.....


Πως σχολιάζονται οι δυσμενείς αλλαγές, που επέφεραν οι τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις;
Με έντονη αντίδραση στην ισοπέδωση που υφίσταται η τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια, με τους εργαζομένους να αποχωρούν εν μία νυκτί και τις προθέσεις της κυβέρνησης να είναι ασαφείς για το τι μέλει γεννέσθαι με όλους αυτούς τους δημοτικούς υπαλλήλους.
Στους τουριστικούς νησιωτικούς δήμους, πρέπει και ευτυχώς υπάρχει καλή συνεργασία με τους εργαζομένους, γεγονός που έγινε αντιληπτό ειδικά στον τομέα της καθαριότητας, όπου δεν υπήρξε πρόβλημα ακόμα και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Οι νησιωτικοί Δήμοι δίνουν εξετάσεις κάθε στιγμή στους επισκέπτες τους.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου σκοπεύει η δημοτική αρχή σκληρήνει τη στάση της για να διαφυλάξει αρχικά τους εργαζόμενους της και εν συνεχεία το θεσμό της αυτοδιοίκησης, που σιγά-σιγά ισοπεδώνεται.
Δύσκολη η αντίδραση από τους νησιωτικούς Δήμους λόγω της τουριστικής αιχμής.
Τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπως και όλων των νησιωτικών Δήμων, που μαστίζονται από την ελλιπή στελέχωση αλλά και την έλλειψη υποδομών, χωρίς τις ανάλογες τεχνικές υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν μεγάλες απαιτήσεις καθώς σύμφωνα με όσα έχουν ψηφιστεί, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ και τις πωλήσεις λιμανιών και αεροδρομίων, των οποίων πρώτα πρέπει να προχωρήσουν τα έργα υποδομών. Από την άλλη η αντιμετώπιση του προβλήματος του ΧΥΤΑ και όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπισθούν με περιορισμένους πόρους.
Η παρατεταμένη δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας, το νέο καθεστώς του Καλλικράτη και οι περιορισμένοι πόροι με τις διαδικασίες στους ΟΤΑ να αλλάζουν ανά τρίμηνο, έχουν «κάψει» όσους για πρώτη φορά ασχολήθηκαν με την αυτοδιοίκηση. Η δημοτική αρχή προσπαθεί και έχει ήδη εντάξει σημαντικά έργα όπως ο δρόμος των Κλαμουριών, τα αποχετευτικά δίκτυα των νοτιοδυτικών παραλιών που εντάχθηκαν, δημοπρατήθηκαν και είναι σε εξέλιξη. Από την πλευρά του Δήμου γίνονται μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού στην πόλη, με τη δημιουργία κόμβων σε καίρια σημεία και αρκετές μονοδρομήσεις. Επίσης γίνονται προσπάθειες για μικρή επέκταση του λιμανιού, όπως και συναντήσεις με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να γίνουν οι μελέτες για την επέκταση του αεροδρομίου, ώστε να εξυπηρετηθεί το νησί ως τουριστικός προορισμός.
Το αρνητικό είναι η αστάθεια της κεντρικής διοίκησης, που λειτουργεί με πρόγραμμα ανά ημέρα. Χωρίς συγκροτημένο σχέδιο, εμφανίζεται αναποφάσιστη. Ειδικά για τον Καλλικράτη, που όριζε τη δημιουργία Δήμων Κυβερνείων, στην ουσία θέλουν Δήμους που θα είναι μόνο για να παραδίδουν ληξιαρχικές πράξεις.
Ως δημοτική παράταξη εργαζόμαστε με συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να υλοποιήσουμε τα έργα, όπως έχουμε δεσμευτεί.
Ο Χυτά είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν νομικές ενστάσεις από τους περίοικους, τις οποίες πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε και το έργο είναι ήδη δημοπρατημένο και στο στάδιο αξιολόγησης για να βρεθεί ανάδοχος, ώστε μετά να προχωρήσουμε στις απαλλοτριώσεις. Εκκρεμεί να τελεσιδικήσει η τιμή ανά τετραγωνικό των απαλλοτριώσεων, που μέχρι το φθινόπωρο μάλλον θα είναι γνωστή, ώστε να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο.
Για το Σεπτέμβριο ετοιμάζεται νομοσχέδιο σχετικά με τις αλλαγές στον Καλλικράτη. Στο στάδιο της διαβούλευσης θα ζητηθεί από τους Δήμους να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τα προβλήματα και τα κενά που παρουσιάζει ο νόμος στην εφαρμογή του. Ο Δήμος Νάξου έχει έτοιμο αυτό το πλάνο των προτάσεων;
Κατά διαστήματα, στο δημοτικό συμβούλιο έχουν εξεταστεί θέματα ως προς την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους δημότες. Πρόκειται για έναν πολυνησιακό Δήμο, ο οποίος παρουσιάζει ανομοιογένεια στη διοίκηση, οπότε γίνεται μία προσπάθεια, παρά του ότι βασικές αρχές του Καλλικράτη έχουν αλλάξει τρεις φορές τουλάχιστον όσον αφορά στις αρμοδιότητες. Ζητούμενο είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να καλυτερεύσουν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες που έχουν από το Δήμο περισσότερες απαιτήσεις ακόμα πιο πολλές και από την κεντρική διοίκηση.
Κατά καιρούς οι Μικρές Κυκλάδες βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας για προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν, οπότε με την ευκαιρία της αναθεώρησης του Καλλικράτη ξανάρχεται στο προσκήνιο στο κατά πόσον θα μπορούσαν να είναι αυτοδιοίκητες.
Κατ’ αρχήν συμφωνούμε όλοι με την αρχή του αυτοδιοίκητου. Δεν υπάρχει αιρετός που να είναι αρνητικός στην πρόθεση αυτή των Μικρών Κυκλάδων. Το θέμα είναι κατά πόσον είναι εφικτό για τα νησιά αυτά να μπορούν να λειτουργήσουν στην παρούσα χρονική περίοδο, με την στρόφιγγα των πόρων να έχει κλείσει εντελώς και με την τεράστια έλλειψη υπαλλήλων και υπηρεσιών. Εμείς ως Δημοτική αρχή σεβόμαστε την αρχή της εγγύτητας και οι ντόπιοι αφού επιθυμούν τη δημιουργία ενός Δήμου Μικρών Κυκλάδων, η παρούσα δημοτική αρχή δεν είναι αντίθετη. Πάντως τα μηνύματα μέχρι τώρα είναι ασαφή, καθώς οι κάτοικοι είναι διχασμένοι. Όμως υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα σε επίπεδο διοίκησης που δεν έχουν επιλυθεί ως θα έπρεπε, αλλά να μην ξεχνάμε ότι προβλήματα που έχουν τα νησιά αυτά όπως με το νερό, με την κατασκευή των αφαλατώσεων στο Κουφονήσι και τη Σχοινούσα θα βελτιώσουν την καθημερινότητα, όπως και η μεταφορά των απορριμμάτων τους. Εκτιμώ ότι με μία καλύτερη διοίκηση θα παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες. Να μην ξεχνάμε όμως ότι οι πόροι (ΣΑΤΑ) έχει μειωθεί πάρα πολύ.
Για ποιο απ’ όλα από την πρώτη του θητεία είναι περήφανος ο Δ. Λιανός;
Ένας από τους τομείς που ανέλαβα είναι το κυκλοφοριακό και σήμερα οι αλλαγές αυτές αρχίζει να φαίνεται ότι είναι προς το καλύτερο καθώς βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Εξελίσσεται ένα συγκροτημένο σχέδιο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, που ήταν μία πρόκληση για μένα, καθώς έκαιγε πάντοτε τον κάθε αιρετό που ασχολούνταν.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μπροστά μας. Ανανέωση θητείας για πολλούς και κατάθεση όπλων από άλλους.
Πως βλέπει τις επερχόμενες εκλογές ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την αυτοδιοίκηση, με το παιχνίδι να σκληραίνει πολύ περισσότερο.
Λόγω της οικονομικής κρίσης που δεν ξέρουμε τι μέλλει γεννέσθαι ακόμα και για το προσωπικό και το οικογενειακό μας περιβάλλον, εκτιμώ ότι είναι πολύ νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις.
Όλοι δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Πάντως οι νέες γενιές πρέπει να ενεργοποιηθούν και να ενταχθούν στα κοινά και να προσφέρουν πιο ενεργά τις γνώσεις και την ενέργεια τους.
Προσωπικά από αυτή την πρώτη μου θητεία δεν είμαι απογοητευμένος. Γνώριζα εξ αρχής τον ωκεανό που είχα να αντιμετωπίσω όσον αφορά στις δυσκολίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και να σημειώσω ότι πρέπει να είμαστε ερωτευμένοι με πάθος με τον τόπο μας προκειμένου να αλλάξουν κάποια πράγματα. Και ο Δημήτρης ο Λιανός να φύγει, πρέπει να ενεργοποιηθούν κι άλλοι να προσφέρουν. Πρέπει να υπάρξουν υγιείς δυνάμεις, με συγκεκριμένο όραμα, ώστε να υλοποιηθούν κάποια πράγματα, παρ’ όλες τις οικονομικές αλλά και ψυχολογικές πιέσεις. Με τη συνεργασία όλων και με συγκεκριμένο στόχο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πράγματα. Υπάρχει φως αν σκεφτούμε πόσα έχει περάσει αυτός ο λαός και πάντα στέκεται στα πόδια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου