Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Απαγόρευση φύτευσης της πατάτας Νάξου


patates_naxouΜεγάλες αντιδράσεις και έντονη ανησυχία προκάλεσε η αναγραφή για απαγόρευση φύτευσης της πατάτας Νάξου στην ετικέτα με την τιμή και την προέλευση του προϊόντος, που διατίθεται από γνωστή αλυσίδα σούπερ-μάρκετ.
Το θέμα πήρε μεγάλη...
έκταση μετά την προώθηση ηλεκτρονικού μηνύματος που δημοσίευσαν ιστοσελίδες και blogs που αναφερόταν σε αυτή την οδηγία στην ετικέτα, σημειώνοντας, ότι η “ράτσα” της πατάτας ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία ή οποία απαγορεύει την αναπαραγωγή της, κάτι σαν ΑCTA διατροφική, το λεγόμενο “Codex Alimentarius”, βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μελλοντικά η αναπαραγωγή “τέτοιου τύπου” με κατοχυρωμένη πατέντα αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα, υπήρχε και η προτροπή προς τους καταναλωτές να σαμποτάρουν τέτοιου είδους προϊόντα.
Στις διευκρινίσεις που δίνει, με ανακοίνωσή της, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, σχετικά με ένα ανυπόγραφο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έκανε το γύρο του διαδικτύου με θέμα: "Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα" και αναφέρεται στην πατάτα Νάξου.


"Μόνο κακόβουλο και  βλακώδες μπορεί  να χαρακτηριστεί και έχει ως μόνο σκοπό την παραπληροφόρηση και την εσκεμμένη δυσφήμιση της Πατάτας Νάξου. Χωρίς να ρωτήσει κάποιον ειδικό, καλυπτόμενος πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου, επιχειρεί τόσο να δυσφημίσει την πατάτα Νάξου αλλά και να "παίξει" με 500 περίπου ναξιώτικες οικογένειες που αντλούν το εισόδημά τους από την καλλιέργεια του συγκεκριμένου προιόντος", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει η ένωση, υπάρχουν ανακρίβειες, ότι "δηλαδή τις πατάτες Νάξου τις έχει κατοχυρώσει κάποια Ολλανδική εταιρεία που απαγορεύει την αναπαραγωγή της και δίνει συμβουλές να φυλάξουμε σπόρους πατάτας χωρίς να ξέρει, αλλά ούτε και να ενδιαφέρθηκε ότι οι σπόροι πατάτας, δεύτερης , τρίτης  κλπ γενιάς έχουν μηδαμινή απόδοση και δε διατηρούν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας".

Στην ανακοίνωση, περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθείται για την πατάτα:

Τον Ιανουάριο γίνεται εισαγωγή από την Ολλανδία και στην συνέχεια ο σπόρος αυτός φυτεύεται σε αγροτεμάχια, στα οποία έχει προηγηθεί διετή αμειψισπορά και έχουν ελεγχθεί από το Κ.Ε.Π.Π.Υ.Ε.Λ. Νάξου, υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας γίνονται έλεγχοι των φυτειών από το υπουργείο και μόνο όσες πληρούν της προϋποθέσεις του κανονισμού σποροπαραγωγής συσκευάζονται για να διατεθούν στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου