Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

O Tempora, o Mores


Η πασίγνωστη λατινική έκφραση, που χρησιμοποιείται στην σειρά κόμικ του Αστεριξ και Οβελίξ, “temporaomores” (ω καιροί, ω ήθη), ερχόταν αβίαστα στο μυαλό όποιου παρακολουθούσε ή συμμετείχε στην συνεδρίαση του...
Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της Τετάρτης 25 Απριλίου 2012. Η συνεδρίαση είχε τα πάντα: καταγγελίες και απειλές προσφυγής στην εισαγγελέα εκατέρωθεν, έντονους διαπληκτισμούς, τοποθετήσεις εν ίδει προεκλογικής συγκέντρωσης από όρθια στάση μέχρι και απειλές χειροδικιών.
Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Η αποκάλυψη του naxosnow.gr (κλικ  εδώ) για την κλήση σε απολογία, από τον Δήμαρχο, της Δημοτικής Υπαλλήλου κ. Μαρίνας Λεοντίου για «παράνομη» παραχώρηση εγγράφων στο μέλος του ΔΣ της Σχολικής Επιτροπής, Δημοτική Σύμβουλο και υποψήφια βουλευτή με το ΚΚΕ, Ευδοκία Ψαρρά, καθώς και η καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που την ακολούθησε (κλικ εδώ και για δηλώσεις της κ. Ψαρρά εδώ), ήταν οι αφορμές που πυροδότησαν στην έκρηξη αρχικά του Δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη και στην συνέχεια της κ. Ευδοκίας Ψαρρά.
Τον λόγο έλαβε, αρχικά, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης φανερά εκνευρισμένος και με έντονη την διάθεση αντιπαράθεσης με την κ. Ψαρρά. Μιλώντας, σε μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του όρθιος και σε έντονο ύφος, κατήγγειλε την εν γένει συμπεριφορά της κ. Λεοντίου, καθώς η υπάλληλος είχε χαστουκίσει την αν. προϊσταμένη οικονομικών υπηρεσιών μέσα στο γραφείο του Δημάρχου, παρουσία του Δημάρχου. Για το θέμα έχει γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Στην συνέχεια κατήγγειλε ότι η κ. Ψαρράπροστατεύει την υπάλληλο επειδή είναι συγγενείς, ενώ επιζητά και δημοσιότητα λόγω του γεγονότος ότι είναι υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ. Σε ότι αφορά την καταγγελία και τα σαφή υπονοούμενα που αφήνονται σε αυτήν περί κακοδιαχείρισης, προέτρεψε την κ. Ψαρρά να πάει στον εισαγγελέα, διαφορετικά θα πάει ο ίδιος.
Στην συνέχεια, η κ. Ψαρρά, όρθια και αυτή, επέδειξε τις λευκές σελίδες του βιβλίου εσόδων-εξόδων της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής που φωτοτύπησε, καταγγέλλοντας ότι είναι απαράδεκτο τον Απρίλη του 2012 να μην έχει γίνει καμία καταχώρηση. Κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι δεν είπε τίποτε για την ταμπακέρα και ζήτησε την σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου με θέμα τις Σχολικές Επιτροπές.
Ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και Δημοτικός Σύμβουλος Λευτέρης Ελευθερίου υπεραμύνθηκε (σε κόσμιο είναι η αλήθεια τόνο) του γεγονότος ότι οι 12 Σχολικές Επιτροπές ενώθηκαν σε 1, η οποία περιλαμβάνει 50 Σχολικές Μονάδες και 1890 περίπου παιδιά. Η δουλειά που γινόταν από 12 άτομα τώρα γίνεται από ένα, επομένως είναι λογικό να υπάρχουν παραλείψεις. Δεν δέχθηκε ότι ευθύνεται για την μη ανάρτηση των αποφάσεων των Σχολικών Επιτροπών στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ούτε για την μη συμπλήρωση των βιβλίων της επιτροπής.
Η Σχολική Επιτροπή διαχειρίστηκε περίπου 85.000€ το 2011 (εκ των οποίων 25.000€ ήταν οι μισθοί των καθαριστριών), ενώ στις 31/12/2011 καταβλήθηκαν στην Επιτροπή περίπου 120.000€, ακόμη.
Ο κ. Ελευθερίου ζήτησε να γίνει έλεγχος στα οικονομικά της επιτροπής για το διάστημα που είναι Πρόεδρος και ενημέρωσε το σώμα ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα για την διαφύλαξη της τιμής και της υπόληψής του.
Το σκηνικό αυτό έντασης και αλληλοκατηγορών, πυροδοτούσε σε τακτά χρονικά διαστήματα ο Αντιδήμαρχος Ηρακλειάς Στέλιος Ζούλης, ο οποίος ερχόταν σε αντιπαράθεση με τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης που παρακολουθούσαν το Συμβούλιο και μάλιστα σε κάποια στιγμή κινήθηκε εναντίον τους, πριν επέμβουν οι ψυχραιμότεροι. Το επεισόδιο έλαβε διαστάσεις όταν η κ.Ψαρρά αντέτεινε στο ειρωνικό σχόλιο του κ. Ζούλη ότι «Θα σας ψηφίσουμε», το «Δεν θέλουμε ψήφους φασιστών».
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου διέκοψε την συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά η ένταση μεταφέρθηκε εκτός της αίθουσας με τον κ. Ζούλη να προσπαθεί να απαριθμήσει τις περγαμηνές των δημοκρατικών του αγώνων στην κ. Ψαρρά, βέβαια σε εντονότατο ύφος.
Μετά την διακοπή, η κ. Ψαρρά αποχώρησε και τα πνεύματα ηρέμησαν. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Μαράκης, συμφώνησε με την επιθυμία του κ. Ελευθερίου να γίνει έλεγχος όπως και αποφασίστηκε από το σώμα.
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Αργύρη Ανευλαβή, ο οποίος είπε ότι ο τρόπος πληρωμής των τιμολογίων των επιτροπών άλλαξε από «τοις μετρητοίς» σε «πληρωμή με επιταγές» προκειμένου να «υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου