Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η μεσογειακή διατροφή κλειδί για την υγεία


Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ως βασική πηγή καθημερινής θερμιδικής πρόσληψης φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το σταρένιο ψωμί, το extra παρθένο ελαιόλαδο...
Χαρακτηρίζεται από μέτρια κατανάλωση ζωικών προϊόντων (αυγά–γαλακτοκομικά), μέτρια κατανάλωση ψαριών και ελάχιστη κατανάλωση κρέατος. Το κρέας, ήταν κατά κύριο λόγο τρόφιμο των κυριακάτικων και εορταστικών γευμάτων. 

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή υπαγορεύονταν στην παραδοσιακή ελληνική κοινωνία από οικονομικούς και θρησκευτικούς λόγους, με δεδομένο ότι η μέση ελληνική οικογένεια συμμορφώνονταν με τις ορθόδοξες θρησκευτικές παραδόσεις και επιπροσθέτως, δεν είχε τα χρήματα, για να εντάξει το κρέας και το ψάρι στο καθημερινό της τραπέζι. Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή έχει συνδεθεί σε επιστημονικές έρευνες με χαμηλή επίπτωση εμφραγμάτων και ορισμένων καρκινωμάτων, αύξηση της επιβίωσης και υψηλά επίπεδα ζωτικότητας. 

Η κατάσταση άλλαξε άρδην κατά τα τελευταία χρόνια. Η μείωση της επιρροής της θρησκείας, η αύξηση της οικονομικής ευμάρειας και η υιοθέτηση ξενόφερτων διατροφικών προτύπων, είχαν ωςαποτέλεσμα οι θρησκευτικές νηστείες να μην τηρούνται πλέον σε μεγάλο βαθμό, ενώ το κρέας και τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα του (π.χ. βούτυρο, αλλαντικά), έλαβαν δεσπόζουσα θέση στη διατροφική καθημερινότητα του νεοέλληνα. Με την αστικοποίηση, η πρόσβαση σε καλής ποιότητας ελαιόλαδο περιορίστηκε. Οι μαργαρίνες αντικατέστησαν σταδιακά το φρέσκο ελαιόλαδο. Τα έτοιμα βιομηχανοποιημένα snack και τα αναψυκτικά αντικατέστησαν τα πατροπαράδοτα γεύματα. 

Οι αλλαγές αυτές σε συνδυασμό με τη βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας, οδήγησαν στην αύξηση της επίπτωσης ορισμένων διογκούμενων παθολογικών προβλημάτων. 

Προβλήματα υγείας που συνδέονται με τις αλλαγές στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες είναι: Μεταβολικές διαταραχές, όπως παχυσαρκία, αύξηση σακχάρου, χοληστερόλης LDL και ουρικού οξέως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου