Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Οι κυκλαδίτες τους ευγνωμονούν


Προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες, δωρίζει σχολικό εξοπλισμό και εγκαινιάζει απαραίτητες υποδομές σε ακριτικά νησιά της πατρίδας μας.

 Ο λόγος για την Ομάδα Αιγαίου, που πραγματοποίησε τον 18ο διάπλου του ελληνικού αρχιπελάγους, παρέχοντας έμπρακτη στήριξη και ενίσχυση στους κατοίκους αυτών των ευαίσθητων περιοχών της Ελλάδας.

Το μακρύ ταξίδι προσφοράς της ελληνικής εθελοντικής ομάδας ολοκληρώνεται σήμερα στο Λαγονήσι, όπου αναμένεται να καταπλεύσουν τα έντεκα φουσκωτά και το πλωτό ασθενοφόρο «Μηνάς Ε.», με τα οποία τα πενήντα και πλέον μέλη της ομάδας «έγραψαν»...
εκατοντάδες μίλια οργώνοντας το Αιγαίο. Σίκινος, Σχοινούσα, Αμοργός, Πάτμος, Λειψοί, Αρκιοί, Αγαθονήσι, Θύμαινα και Φούρνοι Ικαρίας ήταν οι εννέα σταθμοί του φετινού διάπλου.

Οπου και να πήγαν, οι εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου έγιναν δεκτοί εν χορδαίς και οργάνοις από τους κατοίκους, που περίμεναν στον ντόκο για να τους καλωσορίσουν. Και αυτό διότι όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύονται συνεπείς όχι μόνο στο καθιερωμένο ραντεβού του Μαΐου, αλλά κυρίως στη δέσμευσή τους να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βελτιώσουν την καθημερινότητα των νησιωτών.

«Η Ομάδα Αιγαίου αποτελείται από περίπου πενήντα άτομα. Οι μισοί είμαστε γιατροί και οι άλλοι μισοί από διάφορα επαγγέλματα» δηλώνει ο ωτορινολαρυγγολόγος Σάββας Καζάνας. Οπως εξηγεί, η παροχή ιατρικής φροντίδας, η ενίσχυση των σχολείων, η κατασκευή υποδομών και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν και φέτος οι τέσσερις βασικοί τομείς δράσης της Ομάδας.

Το φετινό ιατρικό τιμ περιελάμβανε είκοσι οκτώ γιατρούς από δεκαπέντε και πλέον ειδικότητες, που προσέφεραν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευ υτεροβάθμιας φροντίδας. «Τα ιατρεία είναι πάρα πολύ επιβαρυμένα. Οι αριθμοί που βλέπουμε δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπαμε παλιότερα. Μόνο στην Πάτμο είδαμε 956 περιστατικά σε έναν πληθυσμό 2.200-2.300 κατοίκων» αναφέρει ο κ. Καζάνας, προσθέτοντας ότι ο συνολικός αριθμός των εξεταζομένων αναμένεται να αγγίξει τα 3.500 άτομα. Με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, οι γιατροί της Ομάδας προέβησαν σε πλήθος εξετάσεων, από τεστ Παπανικολάου και έλεγχο θυρεοειδούς μέχρι εξετάσεις αίματος και βιοψίες.

Πριν από τα ιατρικά μηχανήματα, στα νησιά έφτασαν με πλοία οι 305 (!) κούτες με το παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές, που περιελάμβανε από διαδραστικούς πίνακες και προτζέκτορες μέχρι σχολικά έπιπλα και μουσικά όργανα.

«Σε επίπεδο σχολείων, οτιδήποτε μας ζητηθεί και αφού το τσεκάρουμε, σχεδόν το θεωρούμε υποχρέωσή μας να το δώσουμε στα νησιά» λέει ο κ. Καζάνας, αναφέροντας ως παράδειγμα τα σχολεία Λειψών και Πάτμου που αναβαθμίστηκαν με τριάντα υπολογιστές. Επίσης, με την υποστήριξη της Cosmote δημιουργήθηκε στη Θύμαινα μια αίθουσα διδασκαλίας με τεχνολογία e-learning, ώστε τα παιδιά να μη χάνουν το μάθημα όταν ο καιρός δεν επιτρέπει να πάνε στο σχολείο τους, το οποίο βρίσκεται στους γειτονικούς Φούρνους.

Σε επίπεδο υποδομών, στο φετινό «μενού» ήταν η κατασκευή ενός πολυγηπέδου στη Σίκινο, με μπασκέτες, τέρματα και φιλέ βόλεϊ. Τέλος, για τους ανθρώπους της Ομάδας Αιγαίου εξίσου σημαντικά είναι και τα πολιτιστικά δρώμενα. Μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν παραστάσεις με κλόουν και ξυλοπόδαρους αλλά και ποδοσφαιρικό αγώνα με τη συμμετοχή των Αντώνη Νικοπολίδη και του Αγγελου Μπασινά.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Ομάδας Αιγαίου έκανα το ταξίδι με δικά τους έξοδα, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ενίσχυση του ιδρύματος «Σταυρός Νιάρχο ς» στην προσφορά εξοπλισμού σε όλα τα νησιά.

Σίκινος: «Μας έλυσαν το θέμα του νερού»

«Το μεγαλύτερο ευεργέτημα όλων είναι το μάθημα μιας διαφορετικής στάσης ζωής και η πρότασή τους για ένα διαφορετικό αξιακό σύστημα, στο οποίο μονάδα μέτρησης δεν είναι το όφελος αλλά η προσφορά» λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σίκινου Γιάννης Συρίγος. Οπως αναφέρει, οι κάτοικοι πλέον θεωρούν συγγενείς αυτούς τους ανθρώπους. «Ουσιαστικά υποκαθιστούν το κράτος» αναφέρει ο κ. Συρίγος και εξηγεί: «Προσπαθούν να καλύψουν τη Σίκινο σε θέματα υποδομών. Μας έχουν λύσει το θέμα του νερού. Εδώ και χρόνια το κράτος μας υποσχόταν να μας βάλει αφαλατώσεις και δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα. Η Ομάδα Αιγαίου επέλεξε εμάς ως πρώτο νησί και εγκατέστησε μια μονάδα αφαλάτωσης. Και αυτήν τη στιγμή το νησί έχει κυριολεκτικά ξεδιψάσει».

Αμοργός: «Ενα μεγάλο ευχαριστώ»

«Κατ’ αρχάς, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτήν την ομάδα. Πραγματικά προσφέρουν υπηρεσίες σε νησιά που στερούνται γιατρούς ειδικοτήτων. Είναι το μόνιμο αίτημα των κατοίκων της Αμοργού». Πέρα από τις ιατρικές υπηρεσίες ο κ. Ρούσσος υπογραμμίζει και την προσφορά πολύτιμου εξοπλισμού στα σχολεία και καταλήγει λέγοντας: «Η Ομάδα Αιγαίου διδάσκει με το παράδειγμά της τον εθελοντισμό. Πιστεύω ότι σε τούτους τους χαλεπούς καιρούς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πια ότι η εθελοντική προσφορά πρέπει να κυριαρχήσει, ειδικά σε αυτούς τους τόπους, τους δικούς μας, που την έχουν ανάγκη».

Γηπεδάκια, γυμναστήρια, φίλτρα νερού, μονάδα αφαλάτωσης...

Εκτός από τις ιατρικές υπηρεσίες και τον εξοπλισμό των σχολείων, πολύ σημαντική είναι η προσφορά της Ομάδας Αιγαίου σε επίπεδο υποδομών. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχει κατασκευάσει και δωρίσει έξι γήπεδα 5x5, ένα πολυγήπεδο, δεκαπέντε παιδικές χαρές, δύο κλειστά γυμναστήρια και ένα μίνι γυμναστήριο. Επίσης κατασκεύασε το φίλτρο αντίστροφης όσμωσης νερού στη Θύμαινα, το δίκτυο υδροδότησης του οικισμού Κεραμυδούς καθώς και μια μονάδα αφαλάτωσης στη Σίκινο, που καλύπτει τις ανάγκες του νησιού σε πόσιμο νερό όλον τον χρόνο.


ΣTAΘΗΣ ΔEΛHΓΙΩPΓHΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου