Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ο ρόλος των γονιών στον αθλητισμό


Ο αθλητισμός, και κυρίως ο πρωταθλητισμός, παρουσιάζει, σε όλα τα αθλήματά του, την ιδιαιτερότητα της ένταξης των αθλητών σε απαιτητικά προγράμματα από αρκετά νεαρή ηλικία. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που οι...
γονείς ενός αθλητή παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη τόσο στην αγωνιστική πρόοδο, όσο και στην προσωπική. Θα ήταν χρήσιμο, λοιπόν, να μελετήσουμε ποια είναι η συμπεριφορά των γονιών ενός αθλητή, έτσι ώστε αυτός να έχει την καλύτερη δυνατή εξέλιξη. Για το λόγο αυτό θα σας δώσω κάποιες απλές, αλλά αρκετά σημαντικές, συμβουλές, χρήσιμες για κάθε γονιό.

«Πρώτα αθλητής, έπειτα νικητής»
Κάθε απόφαση των γονιών στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν και να καθοδηγούν το παιδί τους στον αθλητισμό, πρέπει να βασίζεται πρώτα στο τι είναι καλό για το παιδί και έπειτα στο τι μπορεί να βοηθήσει το παιδί να κερδίσει. Αυτή η λογική του «πρώτα αθλητής, έπειτα νικητής», μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καταφέρουν περισσότερα από ότι θα πετύχαιναν, αν είχαν γαλουχηθεί μόνο με την ιδέα της νίκης. Η εμμονή για τη νίκη είναι ικανή να δημιουργήσει έναν έντονο φόβο για την αποτυχία, που πολύ συχνά έχει σαν αποτέλεσμα επιδόσεις κάτω του μετρίου, αλλά και ένα πολύ πεσμένο ψυχολογικά παιδί.

«Χτίστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας»
Σαν γονιός αποτελείτε έναν από τους κυριότερους παράγοντες επιρροής στη ζωή του παιδιού σας και ένας από τους πιο σημαντικούς σας ρόλους είναι να χτίσετε την αυτοπεποίθησή τους. Ένα παιδί με μεγάλη αυτοπεποίθηση, είναι πιο πιθανό να είναι υπερήφανο για τα κατορθώματά του, να δέχεται καινούριες προκλήσεις και να βοηθάει τους συναθλητές του. Αντιθέτως, ένας αθλητής που οφείλει την αυτοπεποίθησή του στις νίκες του, μπορεί να περάσει πολύ δύσκολες στιγμές όταν χάσει. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να είναι νικητές για να είναι επιτυχημένοι. Αν ο στόχος του παιδιού σας είναι να βελτιώνει την επίδοσή του σε ένα συγκεκριμένο αγώνα και το επιτύχει, είναι επιτυχημένος ανεξαρτήτου κατάταξη.

«Αφήστε το ρόλο του προπονητή στον προπονητή»
Είναι δουλειά του προπονητή να ασκήσει κριτική στις επιδόσεις ή την τεχνική του παιδιού σας. Ο ρόλος του γονιού είναι να στηρίξει, να ενθαρρύνει και να αναγνωρίσει την προσπάθεια του παιδιού του. Αν κάποιος γονιός προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του προπονητή, είναι πιθανό να προκαλέσει τη σύγχυση του παιδιού, καθώς θα δέχεται αντικρουόμενες πληροφορίες και θα σχηματίζει λανθασμένη εντύπωση για τις εντολές του προπονητή του. Εξίσου σημαντικό είναι να μην υποτιμήσετε ποτέ τον προπονητή του παιδιού σας μπροστά του, καθώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην καλή σχέση του παιδιού με τον προπονητή του, που είναι απαραίτητη για την επιτυχία.


«Βοηθήστε και ενθαρρύνετε το παιδί σας να θέσει ρεαλιστικούς στόχους»
Η ανταγωνιστική πλευρά του εκάστοτε ατομικού αθλήματος είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη των αθλητών, αλλά και του ίδιου του αθλήματος. Στις προαγωνιστικές ηλικίες, οι σημαντικότεροι παράγοντες είναι η συμμετοχή, η προσπάθεια και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Το να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και την τεχνική τους, αποτελούν ρεαλιστικούς στόχους για έναν νεαρό αθλητή. Ανεξαρτήτως αν το παιδί σας κερδίσει χρυσό μετάλλιο ή αν απλά το ευχαριστεί η συμμετοχή, πρέπει να βρίσκει τον αθλητισμό διασκεδαστικό για να διατηρήσει το ενδιαφέρον του. Εξασφαλίστε πάντα ότι ο στόχος του παιδιού, είναι πρώτα η βελτίωση της επίδοσής του και έπειτα η επικράτηση έναντι των αντιπάλων του. Αυτός ο τρόπος σκέψης εγγυάται ότι το παιδί θα εστιάσει στην προσωπική βελτίωση και όχι μόνο στη νίκη ή την ήττα. Η επικοινωνία με τα παιδιά σας είναι σημαντική. Συζητήστε μαζί τους για την προπόνησή τους, αν τα πάνε καλά με την ομάδα τους και κυρίως με τον προπονητή τους. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ίσως πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλία για τη λύση του, σε συνεργασία με τον προπονητή του και πάντα με γνώμονα τη μικρότερη δυνατή αναστάτωση στο παιδί και την ομάδα.
Κάντε στα παιδιά σας ερωτήσεις όπως:
  • Τι καινούριο έμαθες σήμερα;
  • Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που σου συνέβη σήμερα;
  • Τι πιστεύει ο προπονητής σου ότι πρέπει να βελτιώσεις;
Η επικοινωνία με τα παιδιά σας απαιτεί επίσης και τη στήριξή σας, λέγοντάς τους πόσο υπερήφανοι αισθάνεστε γι’ αυτά, ανεξαρτήτως των επιδόσεών τους. Ποτέ μην απογοητεύστε. Εστιάστε στο πόσο καλά τα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα και που μπορούν να φτάσουν από εδώ και πέρα.



                                                                              Κρητικού Ουρανία
                                                                       Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου