Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Financial Times: «Η κρίση θα αφήσει ανθρώπινα συντρίμμια στην Ελλάδα».


Στον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων στέκονται οι Financial Times, σημειώνοντας πως αυτό το πρόβλημα επισκιάζεται από τις πιο επείγουσες ανησυχίες για την πείνα και την φτώχεια.
 "Έχουμε πολλές κρίσεις πανικού. Για τη μεγαλύτερη γενιά είναι σαν μια μορφή μετατραυματικού στρες. Έχουν βιώσει τον πόλεμο και τη φτώχεια. Για εκείνους έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια. Δεν θέλουν να ταπεινωθούν ξανά αφού έφτασαν σε ένα υψηλό επίπεδο", τονίζει η ψυχολόγος Λίζα Κάλμπαρη........
  Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις για τις ψυχολογικές πιέσεις στην ελληνική κοινωνία -από την αύξηση των διαγνώσεων κατάθλιψης μέχρι την αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών-, τονίζοντας ότι ακόμα και μετά την "επιδιόρθωση" της οικονομίας θα μείνουν πίσω ανθρώπινα συντρίμμια.
 "Όλοι οι τύποι των ψυχικών διαταραχών, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, οι καταχρήσεις και η αντικοινωνική συμπεριφορά, αυξήθηκαν", σημειώνει με τη σειρά της η κλινική ψυχολόγος στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Αργυρώ Βούλγαρη.
 Στο δημοσίευμα παρατίθενται και στοιχεία για τον αριθμό των ασθενών παιδικής και εφηβικής ηλικίας που συγκεκριμένα στον Πειραιά, σύμφωνα με διαπίστωση του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, αυξήθηκαν κατά 51% στην περίοδο 2006-2011.
 Επισημαίνεται ακόμα η εκτόξευση, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, του αριθμού των αυτοκτονιών κατά 37% από το 2009 έως το 2011.
 Με τη συρρίκνωση των υπηρεσιών υγείας, ο χρόνος αναμονής για ραντεβού, όπως σημειώνουν ψυχολόγοι, έχει αυξηθεί σε δύο ή και περισσότερους μήνες.
 "Εάν χρειάζεσαι ψυχίατρο, καλή τύχη", σχολιάζει πρώην πολιτικός που χαρακτηρίζει την οικογένειά του ως μία από τις λίγες τυχερές που έχουν επωφεληθεί από τη θεραπεία.
  Χάρη στην κρίση, όπως σημειώνει, το στίγμα της θεραπείας ψυχικής υγείας σε μια συντηρητική, ορθόδοξη κοινωνία απομακρύνεται με γοργούς ρυθμούς. "Έρχεται τώρα στην Ελλάδα κάτι που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πριν από 20 χρόνια", υπογραμμίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου