Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Τι είναι η υγιεινή διατροφή

Υγιεινή Διατροφή
Με την τόση μεγάλη μανία για την υγιεινή διατροφή και το fitness να αυξάνετε συνεχώς είναι η ώρα να κατανοήσουμε μερικά πράγματα σχετικά με το τι συνιστά μια υγιεινή διατροφή. Ένα ψάξετε λίγο θα δείτε ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση για το τι είναι σωστό και τι λάθος και τι πρέπει να περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή....

Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι εμφανίζεται πάντα μια καινούρια δίαιτα με περίεργο όνομα όπως: δίαιτα με νερό, δίαιτα με λεμόνιδίαιτα με λάχανα, κπλ. Καλύπτουν όλες αυτές οι δίαιτες τις προϋποθέσεις μιας υγιεινής διατροφής; Όχι όλες. Μια υγιεινή διατροφή είναι, με απλά λόγια, μια διατροφή καλά ισορροπημένη. Μια διατροφή που περιλαμβάνει τροφές από τις 5 βασικές κατηγορίες τροφίμων έτσι που να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο σώμα. Ας δούμε το τι περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή και πώς να την σχεδιάστε.

Τι είναι μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή

Ο βασικός κανόνας μιας υγιεινής διατροφής είναι να περιλαμβάνει συστατικά από τις 5 βασικές ομάδες τροφίμων. Αυτές οι 5 ομάδες περιλαμβάνουν:
  • Πρωτεΐνες
  • Φρούτα και ζαρζαβατικά
  • Γάλο και γαλακτοκομικά
  • Υδατάνθρακες
  • Λιπαρά και γλυκά
Αυτές οι 5 ομάδες τροφίμων βοηθάνε με ποικίλους τρόπους της λειτουργία του σώματος. Οι υδατάνθρακες βοηθάνε παρέχοντας ενέργεια. Οι πρωτεΐνες βοηθάνε στην επισκευή της φθοράς του σώματος. Τα φρούτα και λαχανικά βοηθάνε μια μεγάλη γκάμα λειτουργιών όπως την αύξηση του μεταβολισμού, αποτοξίνωση, κλπ, παρέχοντας διάφορα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά βοηθάνε παρέχοντας το ασβέστιο που είναι σημαντικό για να αυξήσουν την ανοχή των οστών και των δοντιών. Τα λίπη και τα ζάχαρα σε μικρή ποσότητα είναι απαραίτητα για την υγεία του σώματος.

Πόσο και γιατί

Όπως είναι φανερό η εξαίρεση κάποιου συστατικό από αυτές τις βασικές τροφές μονάδες χαλάει την ισορροπία της υγιεινής διατροφής. Δεν είναι μόνο που μια συγκεκριμένη μονάδα τροφίμων θα μείνει απ΄ έξω άλλα αυτό μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία ελλείψεων και στην απόκτηση προβλημάτων υγείας.
Ταυτόχρονα κατανοώντας το τι τρώτε και σε πια ποσότητα είναι σημαντικό. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 1/3 της διατροφής. Το υπόλοιπο πρέπει να καλυφθεί από γαλακτοκομικά, γάλα, φρούτα και από μια μικρή ποσότητα ζάχαρης. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καταλάβετε ποιες τροφές ανήκουν σε κάθε ομάδα για να μπορείτε να προγραμματίσετε τα γεύματα σας καλύτερα.

Άλλοι σημαντική παράγοντες για μια υγιεινή διατροφή

Μαζί με του παραπάνω παράγοντες υπάρχουν σίγουρα και άλλοι παράγοντες που είναι σημαντικοί στην σχεδίαση μια υγιεινής διατροφής. Μερικοί απ’ αυτούς είναι:
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Συμπεριλάβετε στην διατροφής σας Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που θα τα βρείτε σε πολλά ψάρια. Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την καλή υγεία της καρδιάς. Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε αυτά τα ουσιώδης λιπαρά οξέα.
Νερό
ΝερόΜην ξεχνάτε ποτέ πως το νερό είναι ένα σημαντικό συστατικό υγιεινής διατροφής. Πίνετε πολύ, πολύ νερό την ημέρα. Θα βοηθήσει στην χώνεψη, στην αποτοξίνωση και σε πληθώρα άλλων λειτουργιών του σώματος.
Καταργήσετε το αλάτι
Αποκλείστε το αλάτι όσο περισσότερο μπορείτε. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση των υγρών και είναι υπεύθυνος για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, που με την σειρά της βλάπτει την καρδιά. Οι επεξεργασμένες τροφές είναι πλήρες από αλάτι και νάτριο. Ο κανόνας της υγιεινής διατροφής είναι να αποκλείσετε το αλάτι.
Μην μετράτε θερμίδες
Αντί να μετράτε θερμίδες, θυμηθείτε τον απλό κανόνα ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να χωνέψει αποτελεσματικά περίπου μια χούφτα φαγητό σε κάθε γεύμα. Προσπαθήστε να μην υπερβείτε αυτό το όριο καθώς οδηγεί σε υπερφαγεία και έτσι στην δυσπεψία.
Φρούτα και ζαρζαβατικά
Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε όσο το περισσότερο χρωματιστά φρούτα και ζαρζαβατικά στην διατροφή σας. Κάθε απόχρωση του φρούτου η των ζαρζαβατικών παρέχει ένα διαφορετικό θρεπτικό συστατικό και αντιοξειδωτικό. Όλα ενεργό κελί των οποίων είναι σημαντικά για το σώμα. Παρομοίως σε μια υγιεινής διατροφή στοχεύστε τα φρούτα και ζαρζαβατικά να είναι φρέσκα. Να αποφύγετε τα καταψυγμένα φρούτα και ζαραζαβατικά.
Ξυροί καρποί
Φρούτα - Ξυροί ΚαρποίΣυμπεριλάβετε ξυρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά για μια υγιεινή διατροφή.
Ανθρακούχα ποτά
Να αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και τις επεξεργασμένες τροφές. Αυτός είναι ένας σημαντικός κανόνας για να έχετε μια υγιεινής διατροφή.
Μαζί με τους παραπάνω κανόνες που πρέπει να κρατάτε στο νου σας συνέχεια, πρέπει να καταλάβετε της σημασία μιας υγιεινής διατροφής. Μια υγιεινή διατροφή θα δημιουργήσει την βάση για μια υγιεινής ζωή στο μέλλον. Βεβαιωθείτε ότι διατροφής σας αποτελείτε από φρέσκιες τροφές και να αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές.
Η αναζήτηση της απάντησης γιατί μια ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική είναι το πρώτο βήμα στο να κατανοήσετε τι είναι μια υγιεινή διατροφή και πώς να σχεδιάστε μια υγιεινή διατροφή. Το να ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή είναι το βασικό για να έχετε γενικά μια καλή υγεία και να εξασφαλίστε την καλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.
Τώρα που έχετε κατανοήσει τα βασικά αξιώματα της υγιεινής διατροφής θα είναι εύκολο να σχεδιάστε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής για εσάς, άλλα και για τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου