Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ... ΜΟΣΧΑ


Την στιγμή που οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να εκβιάσουν την χώρα και τη νέα κυβέρνηση με την διακοπή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μετά τις 11 Φεβρουαρίου με καθαρά εκβιαστικό σκοπό, ο Α.Τσίπρας και ο Β.Πούτιν θα έχουν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με θέμα τα 10 δισ. δολάρια που προτίθεται η ρωσική πλευρά να προσφέρει ως βοήθεια στον Έλληνα πρωθυπουργό για να ανταπεξέλθει στους εκβιασμούς των Ευρωπαίων και όποιων άλλων κρύβονται από πίσω.
 
Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τον Ρώσο ηγέτη. Εκτός από τα πρακτικά του θέματος, και την οικονομική βοήθεια που οι Ρώσοι διατίθενται να προσφέρουν υπάρχει και η τεράστια τεχνογνωσία του Προέδρου Β.Πούτιν στα θέματα διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ, αλλά κυρίως στο τι συμβαίνει μετά αφού γυρίσεις την "πλάτη" στους διεθνείς τοκογλύφους.
 
Είναι ο μόνος…ιστορικά (με εξαίρεση ίσως και τον Τούρκο ηγέτη Ρ.Τ.Ερντογάν) που κατάφερε και νίκησε ΔΝΤ, τρομοκρατία και διαπλοκή με μία κίνηση. Ίσως η εμπειρία του φανεί πολύτιμη στον Αλέξη Τσίπρα. Για΄τι το οικονομικό είναι μόνο η μια παράμετρος. Όποιος επιλέγει να σταθεί στα πόδια του έχει να αντιμετωπίσει και άλλα θέματα.
 
H πληροφορία έρχεται από έγκυρες πηγές από Αθήνα και Μόσχα.
 
Ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να παίξει καίριο ρόλο όχι μόνο για την οικονομική βοήθεια αλλά κυρίως για το μετά της εκδίωξης της οικονομικής κατοχής της χώρας.
 
Ας θυμίσουμε την παρόμια κατάσταση στην οποία είχ εβρεθεί η Ρωσία το 1998 όταν και βρέθηκε ένας αληθινος ηγέτης για να σώσει την χώρα του από τον βέβαιο εξαφανισμό.
 
Μέχρι το 1998, οπότε και ήρθε η χρεοκοπία της χώρας, το ΔΝΤ είχε διοχετεύσει στη χώρα πολλά κεφάλαια, τα οποία ήξερε πως θα χάνονταν κάπου μέσα στο σάπιο καθεστώς Γέλτσιν, καθώς ήδη από το 1996 Ρώσοι οικονομολόγοι είχαν μιλήσει ανοικτά για το επερχόμενο αδιέξοδο. 
 
Τη στιγμή μάλιστα που οι επί μήνες απλήρωτοι μισθοί και συντάξεις έφταναν τα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το καλοκαίρι του 1998 εξασφαλιζόταν δάνειο του Ταμείου ύψους 22,5 δισ. για να πληρωθούν οι ξένοι δανειστές!!
 
Οι συνέπειες βέβαια ήταν πραγματικά οδυνηρές μόνο για τον ρωσικό λαό που πέρασε αρκετά χρόνια εξαθλίωσης μέχρι να αρχίσει η οικονομία να ανακάμπτει με τις ενέργειες του Β.Πούτιν.
 
Ενδεικτική ήταν η πρώτη δήλωση του Πούτιν προς το ΔΝΤ, όταν οι «μάγοι» του πήγαν να τον εγκλωβίσουν στην συνέχιση της πολιτικής Γιέλτσιν: «Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας πήραν χαρακτήρα μακροχρόνιου καθεστώτος συζήτησης των προβλημάτων, τα οποία εμείς θεωρούμε λυμένα, αλλά εσείς υποστηρίζετε άλλη γνώμη»
 
Το αποτέλεσμα; Το ΔΝΤ δεν αποδεσμεύει τα δάνεια που έχει υποσχεθεί στη Ρωσία επί Γιέλτσιν ύψους 4,5 δισ. δολαρίων, εφόσον εκκρεμούν «οι διαρθρωτικές αλλαγές» που συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές.
 
Την συνέχεια την γνωρίζουμε. Ο Πούτιν χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κατάφερε να αναστήσει την διαλυμένη Ρωσία. Επανακρατικοποίησε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές με λοκομοτίβα την Gazprom χωρίς όμως να αναφέρει ποτέ αυτή την λέξη. Οι βαρώνοι – συνεργάτες του ΔΝΤ, η Ελίτ που συντήρησε τον Γιέλτσιν, τον Ανατόλι Τσουμπάι (τον απίστευτο Ρώσο "Παπακωνσταντίνου" της δεκαετίας του 90 που ξεπούλησε τα πάντα και ήταν έτοιμος να πουλήσει ως σκλάβους τους ίδιους τους Ρώσους πολίτες) και τα άλλα παιδιά, «πείστηκαν» να εκχωρήσουν τα δικαιώματα τους στην υπηρεσία της μητέρας πατρίδας, με αντάλλαγμα ίσως το πολυτιμότερο όλων…την ελευθερια τους, αλλά και συμμετοχή με νόμους και κανόνες στην νέα Ρωσία που θα γεννιόταν.
 
Ο «μηχανισμός» απάντησε σύντομα με την γνωστή κατάληψη του θεάτρου της Μόσχας όπου ήταν και το πρώτο crash test για τον «ανεπιθύμητο» ηγέτη. Χρησιμοποιήθηκαν οι εκεί «κόνδορες» που δεν ήταν άλλοι από τους Ισλαμιστές Τσετσένους που είχαν απ’ ευθείας συνεργασία με την Αλ Κάιντα (σας θυμίζει μήπως τα Ελληνικά τεκταινόμενα που ως φαίνεται επωάζονται;).
 
Εκεί ο Β.Πούτιν έδειξε ότι κρατά τις υποσχέσεις του: «Εάν δεν πειράξετε τους ομήρους, έχετε την ευκαιρία να φύγετε ζωντανοί». Η συνέχεια, γνωστή.
 
Είναι λοιπόν δεδομένο ότι ο Έλληνας ηγέτης που θα επιχειρήσει να απελευθερώσει την χώρα από τα δεσμά του ΔΝΤ, θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις ίσως και χειρότερες αφού οι αντίστοιχοι κόνδορες είναι πλέον σε ετοιμότητα, στη χώρα βρίσκονται χιλιάδες "άγνωστοι" απ'ολα τα μέρη της Ασίας και της Αφρικής (δεν εννούμε ότι είναι όλοι αλλα κρύβονται ανάμεσά τους) που περιμένουν μια εντολή "ενεργοποίησης" από τα γνωστά νεοταξιτικα κέντρα που όλοι προσποιούνται ότι δεν τα γνωρίζουν ή ακόμα καλύτερα δεν τα αναφέρουν καν, μήπως και ο λαός δεν τα πάρει χαμπάρι.
 
Θυμιζουμε ότι επίσημη πρόταση για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας με το ποσό των 10 δισ. δολαρίων κατέθεσε η Ρωσία προ μερικών ημερών με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αν θα αξιοποιηθεί η προσφορά της Μόσχας από την ελληνική κυβέρνηση εναπόκειται στις σχέσεις που θέλει να κρατήσει η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους της έως ότου βρεθεί λύση στο θέμα της χρηματοδότησης και του χρέους.
 
Η πρόταση πάντως από πλευράς Ρωσίας είναι ότι «μπορούμε να σας δώσουμε 10 δισ. εδώ και τώρα» και έρχεται σε συνέχεια των αναγκών που έχει η Ελλάδα για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της μέχρι να διασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος και ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
 
Το ποσό των 10 δισ. ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στις συναντήσεις που είχε με τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν αλλά και τον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι με σκοπό να εκδοθούν έντοκα γραμμάτια και να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες.
 
Τη Ρωσική βοήθεια στην Ελλάδα είχε προαναγγείλει ουσιαστικά  ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov με τη συνέντευξη του στο CNBC μετά την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Το «βέτο» της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και αυτές που είχαν αποφασιστεί να περιοριστούν όσον αφορά στη χρονική τους διάρκεια.  
 
Ερωτηθείς για μία οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας ο κ. Siluanov είχε δηλώσει πως «εάν μία τέτοια αίτηση (εννοούσε οικονομική) υποβληθεί στη ρωσική κυβέρνηση, θα το εξετάσουμε σίγουρα, αλλά θα λάβουμε υπόψιν όλους τους παράγοντες των διμερών μας σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας».
 
Οι εξελίξεις τρέχουν ταχύτατα και η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συνδράμει οικονομικά την Ελλάδα. Αυτό είναι άλλωστε που έχει προκαλέσει πανικό τόσο στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να δηλώνει πώς η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει χρήματα από τη Ρωσία, όσο και στις ΗΠΑ.
 
Πάντως για τον ρόλο των ΗΠΑ δεν είμαστε σίγουροι καθώς δεν θα είναι η πρώτη φορά που άλλα λένε επισήμως και άλλα κάνουν στο παρασκήνιο, η αμερικανική Ιστορία βρίθει τέτοιων παραδειγμάτων, και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι μαζί με την ΕΕ οι ΗΠΑ βρίσκονται στο ίδιο ουσιαστικά "μαγαζί". Άλλωστε μετά το 2017 επιδιώκουν να έχουν ιδρύσει την Ευρωατλαντική Ένωση, δηλαδή μια ΕΕ που θα περιλαμβάνει πλεόν και την Β.Αμερική. Μετά τον εκβιασμό Μ.Ντράγκι, θα δούμε πιο ξεκάθαρα τι πραγματικά επιδιώκει η Ουάσιγκτον.
 
Στο μεταξύ η Ρωσία έιναι διαθέσιμη να προσφέρει πραγματική βοήθεια, και το θέλει γιατί θεωρεί την Ελλάδα τεράστιας γεωπολιτικής αξίας αλλά και θρησκευτική "μητέρα" των Ρώσων. Οι Ρώσοι πολίτες έχουν πολύ μεγάλη ιδέα για τους Έλληνες παρά την παρακμή των τελευταίων δεκαετιών. Το θέμα είναι έχει τα "κότσια" η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάτι παραπάνω με την Μόσχα πέραν των τηλεφώνων, και των κατά καιρούς δηλώσεων;
 
Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Μ.Ντράγκι μετά την απόφασή του για μη αποδοχή πλέον των ελληνικών οΜολόγων από την ΕΚΤ ήταν πως "Οτι και να κάνετε ό ελληνικός λαός πήρε τις αποφάσεις του και εμένα προσωπικά με δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή. Και θα συνεχίσω να πορεύομαι σε αυτή την βάση. Θα εξακολουθήσουμε να αναζητούμε κοινή συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η Εληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται"! 
 
Δείχνουν αποφασισμένοι, μένει να ιδωθεί και στην πράξη, "Κυριακή κοντή γιορτή" όπως λέει και ο σοφός λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου