Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Made in Greece τα ''Organic Islands'': Ναξιώτικη επιχείρηση.

Ο Ν. Χατζηανδρέου τα απογείωσε σε 5 χρόνια - 60 ''shops'' ως την Αυστραλία!

Με νέα σημεία πώλησης και ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου διανομής, η κυκλαδίτικη οικογενειακή επιχείρηση Organic Islands εξακολουθεί να αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια και διεθνή αγορά, με κύριο προϊόν της...
τα ελληνικά αρωματικά βότανα! Η εταιρεία Organic Islands, που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2010 από τον Νίκο Χατζηανδρέου, εξάγει ήδη τα προϊόντα της στη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστραλία, έχει ως στόχο την περαιτέρω διείσδυση στα υπάρχοντα σημεία διανομής που διαθέτει στο εξωτερικό, με την Αυστραλία και τη Γερμανία να απορροφούν τον κύριο όγκο των παραγγελιών της ναξιώτικης επιχείρησης.
Στα πέντε μόλις χρόνια ζωής, όπως τονίζει ο Νίκος Χατζηανδρέου μιλώντας στην «Η», η επιχείρηση επεκτείνεται διαρκώς στη καλλιέργεια και συσκευασία νέων βοτάνων, επισημαίνοντας πως «τα φυτά ξεκίνησαν το 2010 προσεκτικά κατανεμημένα σε μια έκταση 12.000 m2, το 2013 αυξήθηκαν στα 30.000 m2 και ο στόχος μας για τα τέλη του 2015 είναι να προσεγγίσουμε τα 100.000 m2, μέσω ιδιόκτητων εκτάσεων και συνεργατών». Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση συνεργάζεται με τέσσερις καλλιεργητές στη Νάξο, ενώ σύντομα προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο της και η παραγωγή επιπλέον πέντε καλλιεργητών από την Αμοργό.
Τα πρώτα βήματα στο εγχείρημα της αγροτικής καλλιέργειας και εμπορίας περιείχαν αρκετές δυσκολίες, όπως επισημαίνει ο επιχειρηματίας, ο οποίος λίγο πριν από την κρίση, κι ενώ η καριέρα του ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ήταν στο ζενίθ της, αποφασίζει να εγκαταλείψει την Αθήνα και να εγκατασταθεί στον τόπο καταγωγής του, τη Νάξο, προκειμένου να αφιερώσει περισσότερες ώρες στην οικογένειά του.
Τα αρωματικά βότανα της Νάξου σε Δανία, Γαλλία, Γερμανία και Αυστραλία  
Μετά από μακρά περίοδο εντατικής έρευνας, με συμμετοχή σε εκθέσεις βιολογικών τροφίμων από την Ελλάδα ως τη Νυρεμβέργη, επισκέψεις σε μονάδες επεξεργασίας και εκχύλισης αρωματικών βοτάνων από την Κρήτη ως το Αγρίνιο και συζητήσεις με επαγγελματίες παραγωγούς για συλλογή πληροφοριών, για ενασχόληση με βότανα, το 2010 ο Νίκος Χατζηανδρέου ιδρύει την Organic Islands στη Νάξο. Σήμερα η εταιρεία συνεργάζεται με περίπου 60 σημεία πώλησης, σε 10 νησιά των Κυκλάδων και την Αττική, ενώ επεκτείνει τις εξαγωγές της, σε Δανία, Γαλλία, Γερμανία και Αυστραλία.
Τον περασμένο Αύγουστο η εταιρεία ξεκίνησε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και από 70 στρέμματα που καλλιεργεί το 2014 με βιολογικά βότανα θα αγγίξει τα 100 στρέμματα το 2015. Με επιμονή και μεγάλη προσπάθεια, ο Νίκος Χατζηανδρέου διεισδύει, παρά τα αρχικά προβλήματα, στην καλλιέργεια, μεταποίηση συσκευασία και προώθηση βιολογικών αρωματικών φυτών.
Μετά από ενδελεχή έρευνα σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και με επισκέψεις επί τόπου σε άλλες καλλιέργειες, μονάδες τυποποίησης και παράγωγης σε όλη την Ελλάδα, καθώς και πολλές διεθνείς εκθέσεις, κάνει τα πρώτα βήματα που στο πέρασμα των χρόνων φέρνουν τα πρώτα σημάδια επιτυχίας.
Με 12 καλλιεργούμενα φυτά (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, φλισκούνι, ύσσωπος, λεβάντα, εχινάτσια, καλέντουλα, βαλσαμόχορτο και αχιλλαία) και συμμετοχή σε πολλές εκθέσεις τροφίμων και βιολογικών προϊόντων στο εξωτερικό αλλά και η συνεργασία με έλληνες αντιπροσώπους σε ξένες χώρες, γίνονται τα πρώτα βήματα για την επέκταση της Organic Islands.
«Οπλισμένος» με εφόδια και τίτλους σπουδών -BA in International Policy and Administration από το Staffordshire University (UK) και MA in Diplomatic Studies απο το Diplomatic Academy of London (University of Westminster (UK)- ξεκινά η ιδέα εκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων του νησιού της Νάξου, του κλίματος και της εδαφομορφίας, με σκοπό την παράγωγη βιολογικών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών και πιστοποιήσεων κατάλληλων για πόση, βρώση, εμπλουτισμό και αρωματισμό καλλυντικών, και χρήση σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Μάλιστα, όπως τονίζει, το παράδειγμά του και η προσωπική του εμπλοκή σε αυτήν τη διαδικασία, θέλει να αποτελέσουν παράδειγμα στους ντόπιους καλλιεργητές δείχνοντάς τους τα οφέλη από την εναλλακτική μορφή καλλιέργειας αρωματικών φυτών σε «νεκρά» χωράφια και κτήματα.
Great Taste Awards
Την περσινή χρονιά, η Organic Islands εντυπωσίασε τους κριτές στα Great Taste Awards με συγκομιδή 5 Χρυσών Αστέρων για το 2014. To καινοτόμο Βοτανικό Λουκούμι Φλισκούνι της Organic Islands ενθουσίασε τους κριτές στα Great Taste Awards 2014- τον μεγαλύτερο και πιο έγκυρο στον κόσμο διαγωνισμό γεύσης και ποιότητας με πάνω από 400 κριτές και 50 ημέρες τυφλής γευσιγνωσίας.

Success story
  • Η Organic Islands, ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2010 από τον Νίκο Χατζηανδρέου
  • Σήμερα, εξάγει τα προϊόντα της σε τέσσερις χώρες, στη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστραλία
  • Η καλλιέργεια ξεκίνησε σε μια έκταση 12.000 m2, και στόχος είναι στα τέλη του 2015 να αγγίζει τα 100.000 m2
  • Η επιχείρηση συνεργάζεται με 4 καλλιεργητές στη Νάξο, και σύντομα θα προσθέσει επιπλέον 5 από την Αμοργό.
  • Την περυσινή χρονιά, η Organic Islands εντυπωσίασε τους κριτές στα Great Taste Awards με συγκομιδή 5 χρυσών αστέρων.

Του Κοσμά Ζακυνθινού

1 σχόλιο: