Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Γιάννης Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η αλήθεια...

Ο σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 11:00 στα γραφεία του στον Περιφερειακό θα διεξαχθεί η εκλογοαπολογιστική συνέλευση των μελών του και την Κυριακή 1 Μαρτίου από τις 10:00-16:00 στον ίδιο χώρο θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Μετά από 13 χρόνια στην προεδρία του σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία», ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, απαντά στα ερωτήματα του Naxos News για την πορεία του σωματείου, τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου και αυτά σε τοπικό επίπεδο, παίρνει ευθέως θέση σχετικά με την τουριστική πολιτική του δήμου και εξηγεί γιατί η συμμετοχή των επιχειρηματιών εστίασης πρέπει να είναι μαζική στις επικείμενες εκλογές...

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γιάννη Παπαδόπουλου στη Δανάη Μαύρου

 - Σε γενικές γραμμές πώς θα αποτιμούσατε τη συμβολή του σωματείου στην επίλυση προβλημάτων του κλάδου σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες;
 
"Πραγματικά η συμβολή του σωματείου των επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία»  στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου είναι τεράστια . Στα 13 χρόνια της ύπαρξης του το σωματείο έχει να επιδείξει ένα σημαντικότατο έργο. Βέβαια από την αρχή της δημιουργίας του σωματείου επιλέξαμε τον δρόμο της ουσίας και της αποτελεσματικότητας και όχι της προβολής και του εντυπωσιασμού . Έτσι κάποια πράγματα είναι γνωστά πολλά όμως όχι.
Ας ιεραρχήσουμε όμως τα προβλήματα:
 
        Τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου κυρία Μαύρου και εδώ θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ κάπως πιο αναλυτικά,  αντιμετωπίζονται σε επίπεδο Ομοσπονδίας. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέλη της Π.Ο.Ε.Σ.Ε (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων). Καταφέραμε από την πρώτη στιγμή να εντάξουμε το σωματείο της Νάξου στην Ομοσπονδία (το μοναδικό σωματείο Εστίασης στις Κυκλάδες) και πραγματικά θεωρώ ότι η ενέργεια αυτή ήταν καθοριστική. Η εμπειρία και η γνώση των συναδέλφων που μας δόθηκε απλόχερα είτε σε θεσμικό επίπεδο μέσω της ενεργής συμμετοχής μας στις διαδικασίες της ομοσπονδίας (κατά τη θέσπιση των νόμων και των διατάξεων, είτε μέσω παρεμβάσεων είτε μέσω κινητοποιήσεων, είτε μέσω συνεδριάσεων) αλλά και σε επίπεδο πολλές φορές καθημερινής επαφής τηλεφωνικά η μέσω τηλεδιάσκεψης ήταν και είναι για μας μεγάλο σχολείο. Ας μην ξεχνάμε ότι το προεδρείο της Ομοσπονδίας ήταν κοντά μας από το 2002 με παρουσία εδώ στη Νάξο αδιάκοπα στις Γενικές μας Συνελεύσεις. Ο σημερινός πρόεδρος του πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου της Χώρας της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε  και αντιπρόεδρος στην προηγούμενη διοίκηση  ο κύριος Γιώργος Καβαθάς προέρχεται από την Εστίαση είναι πρόεδρος και  της Π.Ο.Ε.Σ.Ε και έχει έρθει επανειλημμένα και έχει μιλήσει στη Νάξο στους συναδέλφους. Σ’ αυτό λοιπόν το επίπεδο  Ομοσπονδίας ενδεικτικά να αναφέρω προβλήματα όπως (η μείωση του Δημοτικού φόρου από 5% σε 0,5%, η μείωση του Φ.Π.Α , η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων Εστίασης, η διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων διασκέδασης (κυριολεκτικά δικό μας επίτευγμα) , ο νόμος  καπνίσματος, το ασφαλιστικό, η φορολογική επίθεση που δέχεται ο κλάδος της εστίασης με άμεσους και έμμεσους φόρους,η  χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από πόρους όπως το ΕΣΠΑ και το ΤΕΜΠΕ  ώστε να επανεκκινηθεί η αγορά,  τα πνευματικά δικαιώματα και  οι άδειες μουσικών οργάνων, τα   τέλη για την κατάληψη χώρου πλατειών, πεζοδρόμων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και το  παραεμπόριο, την παρέμβαση της ΠΟΕΣΕ για μεγαλύτερες ρυθμίσεις αποπληρωμής χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, την Οικονομία- Υγιεινή-ΕΦΕΤ- την  ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών και την διατήρηση θέσεων εργασίας στον κλάδο της εστίασης. Σε όλα αυτά τα σημαντικά θέματα το  Σωματείο Εστίασης «Φιλοξενία» είναι παρών και αποτελεί ζηλευτό μέλος της Π.Ο.Ε.Σ.Ε.
 
        Έπειτα έχουμε τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο είτε αυτά αφορούν τις σχέσεις των επαγγελματιών με τις αρχές του τόπου είτε μεταξύ των συναδέλφων.  Εδώ λοιπόν τοπικά  μεταφέροντας όλη αυτή την γνώση και την ενημέρωση της  Ομοσπονδίας συμμετείχαμε στην βελτίωση των σχέσεων των επαγγελματιών με τις αρχές αλλά και μεταξύ τους. Η παρουσία του Σωματείου είναι πάντα τεκμηριωμένη με θέσεις απόψεις και προτάσεις και εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις και διεκδικήσεις προς όλους ( Δήμος, Λιμενικό Ταμείο, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Γραφείο Υγιεινής, κλπ). Οι αρχές βρήκαν στο σωματείο Μαζικής Εστίασης «Φιλοξενία» ένα βοηθό που μπόρεσαν να συνεργαστούν μαζί του ,ένα δίαυλο επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους καταστηματάρχες. Ξέρετε κυρία Μαύρου πολλές φορές τα λάθη γίνονται από άγνοια και έλλειψη ενημέρωσης και όχι απόλυτα από πρόθεση. Οι προσπάθειες για την διάσωση της τοπικής γαστρονομίας όπως επίσης πολύ σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μεταξύ των συναδέλφων. Κάτσαμε σ’ ένα τραπέζι και μιλήσαμε  συζητήσαμε ακούσαμε ο ένας τον άλλο.  Επίσης να μην ξεχάσω να αναφέρω τα σπουδαία επιτεύγματα που έχει καταφέρει το σωματείο στον τομέα προβολής και διαφήμισης του νησιού μας ώστε να προσελκύσει επισκέπτες.
 
        Τέλος  αφού προανέφερα τρόπους θεραπείας των προβλημάτων να αναφερθώ και  στην πρόληψη. Θεωρώ ότι η κολοσσιαία προσπάθεια εκπαίδευσης –επιμόρφωσης –ενημέρωσης που έχει γίνει με πλήθος σεμιναρίων, ομιλιών , παρουσιάσεων, εκπαιδεύσεων  (Όλα δωρεάν και πολλές φορές και επιδοτούμενα)  είναι το σημαντικότερο βοήθημα στους επαγγελματίες. Συμβάλαμε καθοριστικά τα 13 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του επιπέδου των επαγγελματιών της Εστίασης. Ξεκινήσαμε σ’ ένα περιβάλλον που ο όρος «Μαζική Εστίαση» ήταν άγνωστος και φτάσαμε να μιλάμε για διακρίσεις και επιτυχίες των επιχειρήσεων ατομικά και συνολικά.

Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Ρωτάμε πολλές φορές και ανατρέχουμε σε δράσεις και επιλύσεις προβλημάτων και αναλογιζόμαστε και μετράμε τι έγινε. Εξίσου ένα μεγάλο κομμάτι δράσης είναι τι δεν έγινε, τι αποφεύχθηκε, τι πατάχθηκε εν τη γενέσει του, τι εμποδίσαμε να γίνει, τι δεν προκαλέσαμε, τι αποτρέψαμε που μπορούσε να αποβεί ολέθριο.

Οι ενέργειές μας (γνωστές ή όχι) πάντα προσεκτικές και μελετημένες είτε της Ομοσπονδίας είτε των Διοικητικών συμβουλίων του σωματείου δεν έβαλαν σε περιπέτειες του συναδέλφους. Πολλές φορές μια ενέργεια μια δήλωση μια καταγγελία μια παρέμβαση μια άστοχη διεκδίκηση μπορεί να κλιμακώσει μια κατάσταση και να προκαλέσει ντόμινο κακών εξελίξεων  και να επιφέρει στους συναδέλφους απρόβλεπτες και καταστροφικές εξελίξεις.
 
 
- Μετά από 13  χρόνια στην προεδρία του σωματείου, πριν λίγους μήνες αποφασίσατε να παραιτηθείτε, όμως η παραίτησή σας δεν έγινε αποδεκτή και σεις παραμείνατε. Τώρα πληροφορούμεθα, ότι θα είστε μεν υποψήφιος για το νέο  Δ.Σ., όχι όμως και για το αξίωμα του προέδρου. Γιατί;

"Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας κυρία Μαύρου όπως πάντα. Η απόφαση της παραίτησής μου εκείνη τη δεδομένη στιγμή αποτελούσε την εξωτερίκευση συσσωρευμένης αρνητικής ενέργειας που προέρχονταν από την αντιμετώπιση του Σωματείου και εμένα προσωπικά από κάποιους συνάδελφους και αρμόδια όργανα.

Όμως και τότε η επιθυμία μου ήταν να παραιτηθώ από πρόεδρος και όχι από το Δ.Σ συνολικά.  Όταν έχεις παλέψει, αγαπήσει, οραματιστεί για κάτι  δεν είναι εύκολο να το εγκαταλείψεις. Η παρέμβαση τότε των συναδέλφων στο διοικητικό συμβούλιο κατά την συζήτηση του θέματος της παραίτησης μου και η κατάθεση των παραιτήσεων από όλους (6 συνολικά)  εφ’ όσον δεν ανακαλούσα πέραν του συγκινητικού της υποθέσεως δεν μου άφησε περιθώρια να μην ανακαλέσω. Επίσης με εξέπληξε το γεγονός ότι δεκάδες (γύρω στα 110) σχόλια σε ιστολόγια ήταν όλα θετικά για τις μέχρι τότε δράσεις και αυτό με συγκλόνισε τόσο που με έκανε να σκεφτώ πιο ψύχραιμα. Ακόμα ήταν σε εξέλιξη κάποιες δράσεις επιδότησης προσωπικού επιχειρήσεων και καταστημάτων που είχα οριστεί υπεύθυνος και δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Αποφάσισα λοιπόν να παραμείνω.

Θεωρώ ότι υποχρέωση ενός προεδρείου δεν είναι μόνο η διαχείριση της θητείας του αλλά κυρίως  η προοπτική και η  μετάβαση στην διάδοχη κατάσταση.  Η προσωπικότητα μου ως προέδρου (καλή η κακή, αρεστή η δυσάρεστη, σημαντική ή αδιάφορη) πλέον έχει κλείσει τον κύκλο της στο σωματείο. Υπάρχουν πολύ αξιόλογοι άνθρωποι στην Εστίαση είτε με πτυχία μόρφωσης  και γνώσης είτε με πτυχία ζωής και εμπειρίας (γιατί η Εστίαση είναι Μαζική για τους Θαμώνες , για τους επαγγελματίες είναι ιδιαίτερα μοναχική και φορτωμένη με πλήθος εμπειριών ), είτε άνθρωποι και με τα δύο που μπορούν να συνεχίσουν και πιθανόν να μην έχουν εμφανιστεί επειδή θεωρούν ότι υπάρχει κατεστημένο η δεν ένοιωσαν την ανάγκη να το κάνουν μέχρι σήμερα.

Εφ’ όσον επανεκλεγώ θα παραμείνω μέλος στο Δ.Σ να τους προσφέρω τις υπηρεσίες μου και να τους στηρίξω. Το ίδιο ισχύει και εφ’ όσον δεν εκλεγώ και μου ζητήσουν τη βοήθειά μου άλλωστε η τεχνολογία πλέον προσφέρει πολλά εργαλεία επικοινωνίας . Μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω το ίδιο χωρίς να είμαι πρόεδρος. Θέλω να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος όχι διάσημος.
 
- Ο χώρος της μαζικής εστίασης σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες μετράει “απώλειες” στα χρόνια της κρίσης κι αν ναι σε ποιο βαθμό; 

"Οπωσδήποτε έχει επηρεαστεί από την κρίση και την γενικότερη κατάσταση. Έκλεισαν κάποιες επιχειρήσεις αλλά ακόμα περισσότερες άλλαξαν «χέρια». Ξέρετε ο καθένας που δεν γνωρίζει θεωρεί ότι μια επιχείρηση Εστίασης είναι εύκολη υπόθεση ανοίγει λοιπόν και στη συνέχεια αρχίζουν τα προβλήματα. Κάποιοι άλλοι που έχουν  χρήματα και θέλουν να τα επενδύσουν βρίσκουν την Εστίαση προσοδοφόρο εγχείρημα (;;;) αγοράζουν τεχνογνωσία (franchise)  και ανοίγουν μια επιχείρηση Εστίασης.

Η οικονομική δυσπραγία και η ανασφάλεια  έχουν επηρεάσει δραματικά την κατανάλωση. Ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί ενώ έχουν αυξηθεί οι εισφορές , οι προμήθειες και τα λειτουργικά έξοδα γενικά. Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τράπεζες , ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και Δήμο είναι τεράστιες. Οι επιχειρήσεις ακροβατούν πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, πλέον πασχίζουν να διατηρηθούν ανοικτές να μην κλείσουν όχι να αφήσουν κέρδη.Τα κέρδη  ήταν άλλες εποχές. Το καλό στη Νάξο περισσότερο,  αλλά και στα νησιά του Δήμου μας είναι ότι τις περισσότερες επιχειρήσεις τις  λειτουργούν οι ντόπιοι κι αυτό είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώνουμε ακόμα και να μην μας έχει παρασύρει το τσουνάμι των λουκέτων που κλείνει μία στις τέσσερις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα."
 
- Από όσο είστε σε θέση να γνωρίζετε από τους συναδέλφους σας, υπάρχουν προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση κι αν ναι σε ποια ζητήματα;

"Ο χώρος της Μαζικής Εστίασης είναι στενά συνδεδεμένος με την κοινωνία τροφοδοτεί και τροφοδοτείται απ’ αυτή. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια ανάκαμψης ο κόσμος ελπίζει στην αναστροφή του κακού κλίματος. Η Ελλάδα βιώνει το μεγάλο στοίχημα. Οι πρόσφατες εκλογές απέδειξαν ότι η κοινωνία έδωσε στην κυβέρνηση την εντολή να προσπαθήσει να αλλάξει τα κακώς κείμενα και απέρριψε τις πολιτικές του παρελθόντος. Οφείλουμε να σεβαστούμε την ετυμηγορία του λαού και να είμαστε θετικοί με πνεύμα συνεργασίας και προοπτικής.  Έτσι και οι επαγγελματίες ελπίζουν γιατί η ελπίδα είναι ανάσα ζωής.

Η Εστίαση βιώνει τεράστια προβλήματα καθημερινά. Πέραν του ότι πρέπει να αρχίσει να κινείται η οικονομία και ο κόσμος να ξεκινήσει να καταναλώνει πρέπει η νέα κυβέρνηση να σκύψει ουσιαστικά πάνω στα προβλήματα της μικρομεσαίας επιχείρησης. Να ακούσει και να συμβουλευτεί τα συλλογικά όργανα.  Να πάρει αποφάσεις να σταθεί δίπλα στον επαγγελματία της Εστίασης . Καμία άλλη επιχείρηση δεν απασχολεί αναλογικά τόσο προσωπικό.  Στηρίζουμε την απασχόληση όσο κανένας άλλος κλάδος. Η ομοσπονδία μας Π.Ο.Ε.Σ.Ε αλλά και η Γ.Σ.Ε.Β.Ε έχουν τεκμηριωμένες προτάσεις , μελέτες και σχέδια για όλα τα θέματα. Θέλουμε να μας ακούσουν με προσοχή για να δουν τα προβλήματα σε βάθος και όχι επιδερμικά και ψηφοθηρικά. Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με τα αρμόδια υπουργεία."
 
- Πώς θα κρίνατε την πολιτική του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την προβολή των νησιών; Γιατί πιστεύετε ότι επί μεγάλο διάστημα μέχρι σήμερα η Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού δεν έχει ανακοινωθεί η νέα σύστασή της και δεν έχει συνεδριάσει ακόμη;

"Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης μπορώ με υπερηφάνεια να πω ότι τα καταστήματα Εστίασης στη Νάξο αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προβολή της Νάξου. Είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας ικανοποίησης των επισκεπτών. Οι επαγγελματίες προσφέρουν ένα ιδανικό value for money (σχέση κόστους-απόδοσης) το οποίο είναι από τα ισχυρότερα χαρτιά της Ναξιακής τουριστικής πραγματικότητας. Αυτά έδειξαν  οι μελέτες και οι έρευνες που έγιναν κατά παραγγελία άλλων (2 για το Δήμο και 1 για το Επιμελητήριο) όχι από εμάς. Οι επισκέπτες δεν έρχονται στη Νάξο ούτε για το Λιμάνι, ούτε για το Αεροδρόμιο, ούτε για τη Μαρίνα, ούτε για το Νοσοκομείο ούτε για το Οδικό δίκτυο ούτε για τη διαχείριση των απορριμμάτων . Έρχονται, γιατί η Νάξος είναι ένας ευλογημένος τόπος –δώρο του Θεού και για να γευτούν τα ασύγκριτα προϊόντα μας στις τιμές και με την εξυπηρέτηση που τα προσφέρουν οι επαγγελματίες της Εστίασης. Αυτή είναι η αλήθεια.

Στις εκθέσεις μου λένε χαρακτηριστικά όσοι έχουν έρθει: «Στη Νάξο τρώμε καλά». Οι εστιάτορες της Νάξου και γενικά η Εστίαση έχει προσφέρει πάρα πολλά.

Τώρα όσον αφορά το Δήμο:
Γνωρίζετε καλά κυρία Μαύρου (προς τιμή σας) τι συμβαίνει και συνέβαινε στο νησί μας τις τελευταίες δεκαετίες τόσο στο προσκήνιο όσο και εν μέρει στο παρασκήνιο των αποφάσεων. Ξέρετε ότι παρόλο που συμμετείχαμε στην Τουριστική Επιτροπή από το 2002 και την στηρίξαμε και θεωρώ ότι συμβάλλαμε θετικά (πολύ η λίγο) επανειλημμένα καταγγείλαμε την ύπαρξή της την δομή και τη λειτουργία της ως αναποτελεσματικές και ανίκανες να οδηγήσουν το κολοσσιαίο άρμα που λέγεται Νάξος.

Το Νοέμβριο του 2006 θεωρώ ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία της προβολής του Ναξιακού τουριστικού προϊόντος. Είχαν ωριμάσει οι συνθήκες και με πρόεδρο τον Νίκο Κάβουρα (ο οποίος είχε αντιληφθεί τις προοπτικές και είχε πιστέψει και πειστεί) είχαμε φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας φορέων –Δήμου ώστε να δημιουργηθεί ο Ενιαίος Φορέας Τουριστικής Ανάπτυξης με την συνεργασία ιδιωτών-φορέων και Δήμου στα πρότυπα άλλων επαγγελματικών μοντέλων ιδιαίτερα επιτυχημένων.  Ήταν τότε που είχαμε κάνει εκείνη τη δημόσια συνάντηση – συζήτηση γι’ αυτό το θέμα στο «Ιάκωβος Καμπανέλλης»  και εσείς τότε διευθύνατε τη συζήτηση.  Είχαμε φτάσει ένα βήμα πριν την υπογραφή της σύστασης και είχαμε αναθέσει σε νομικούς να αναζητήσουν ποια θα ήταν η ιδανικότερη νομική μορφή της εταιρείας και να συνταχθούν τα άρθρα του καταστατικού.

Θεωρώ λοιπόν ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία τότε που θα απογείωνε τη Νάξο διαφημιστικά αλλά και στον τομέα των υπηρεσιών  και στον τομέα δημιουργίας και διάθεσης κονδυλίων για την τουριστική προβολή. Όμως  εκείνη η προσπάθεια ναυάγησε στο πέλαγο της Ναξιακής έλλειψης συμμετοχικότητας και βούλησης. Στη συνέχεια ο κύριος Πομώνης που ανέλαβε αρμόδιος αντιδήμαρχος κατάλαβε γρήγορα τι έπρεπε να γίνει όμως η παραίτησή του δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει.

Δεν θέλω να μηδενίσω τις προσπάθειες κανενός  τις σέβομαι και τις χειροκροτώ και τις αναγνωρίζω όλες διότι,  ο καθένας προσφέρει όσο αντιλαμβάνεται και μπορεί κι εγώ συμμετέχω και θα συμμετέχω όπως μπορώ. Όλοι όσοι ασχολούνται θα ήθελαν να προοδεύσουμε σαν προορισμός και ζηλεύουν τα επιτεύγματα των άλλων που προοδεύουν.  Όμως,  οι αποσπασματικές ενέργειες χωρίς επαγγελματισμό , στόχο  και πλάνο,  κατακερματίζουν την συνολική δυναμική και είναι λιγότερο αποτελεσματικές και ακατάλληλες. Θέλω να πω πως το Τουριστικό Μάρκετινγκ απαιτεί τη χρησιμοποίηση των εργαλείων και των ειδικών εκείνων που επιτάσσει η σύγχρονη  εποχή αλλά και εκείνων που θα μπορέσουν να σταθούν στο σκληρό ανταγωνισμό των άλλων τουριστικών προορισμών.  Σε κάθε περίπτωση το Μάρκετινγκ αξιοποιεί ιδανικά τα όποια κονδύλια είτε 100 ευρώ διαθέσεις είτε 100.000 είτε 1.000.000.

Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει τότε , η παλιότερα το 1995 ας πούμε. Μην εθελοτυφλούμε ότι η καλή σχετικά  με τις διεθνείς συνθήκες προσέλευση στη Νάξο τα τελευταία χρόνια παρά την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών (Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Μαρίνα) θα συνεχιστεί  εσαεί . Οι γείτονες μας και ανταγωνιστές κοντινοί η μακρινοί γιγαντώνονται.

Τώρα για τη σημερινή κατάσταση που με ρωτάτε. Ο σημερινός αρμόδιος Αντιδήμαρχος κύριος Λιανός γνώστης σε βάθος της τουριστικής πραγματικότητας , εργατικότατος , συνεπής και τίμιος με καλές οπωσδήποτε προθέσεις πέραν του ότι διαθέτει επιστημονική κατάρτιση έχει ταξιδέψει και αρκετά και γνωρίζει τι συμβαίνει στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα. Πιστεύω  όμως, ότι εγκλωβίστηκε στη σωρεία των προβλημάτων και ξεκίνησε πάλι από την αρχή να καταστρώσει πλάνο και να κάνει έρευνα ενώ υπήρχαν ήδη. Δεν υπήρχαν όμως περιθώρια χρόνου. Το 2011 που ανέλαβε  μέχρι σήμερα η τουριστική προβολή της Νάξου νοσεί βαριά πλέον,  δεν χρειάζεται ασπιρίνες , αντιβιοτικά και συσκέψεις. Χρειάζεται εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Είχαμε προτείνει τότε σε κοινή πρόταση με τον έμπειρο γνώστη του Τουρισμού κύριο Βασίλη Βαλληνδρά, όσα  χρήματα ήταν διατεθειμένος ο Δήμος να διαθέσει να δίνονταν άμεσα  όλα σε μία ιδιωτική εταιρεία (έπειτα από αξιολόγηση) που θα ασκούσε επιθετική προβολή και διαφήμιση και με τους συνεργάτες που θα διέθετε θα προσέφερε και το μάρκετινγκ ταυτόχρονα που θα επέλεγε ότι χρειαζόμασταν.  Πιθανόν οι ενέργειες του κυρίου Λιανού να αποδώσουν μελλοντικά και να προλάβουμε ίσως να κερδίσουμε κάτι από το χαμένο έδαφος. Είπα ότι και γνώστης είναι και καλές προθέσεις έχει, στο timing διαφωνώ.  

Το γιατί μέχρι σήμερα η Δημοτική Επιτροπή Τουρισμού δεν έχει ανακοινώσει τη  σύστασή της και δεν έχει συνεδριάσει ακόμη , δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το λόγο. Όμως, με αφήνει παγερά αδιάφορο εφ’ όσον συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε τα τελευταία 20 χρόνια και δεν είμαι σε θέση προσωπικά να συμμετέχω σε ένα τέτοιο όργανο, με θλίβει και με καταρρακώνει αυτού του είδους η συνεύρεση."
 
- Γιατί θα καλούσατε τους επιχειρηματίες της εστίασης να συμμετέχουν στις επικείμενες εκλογές του σωματείου για ανάδειξη νέου Δ.Σ. και αντιπροσώπων του στην Ομοσπονδία;

"Οι συνάδελφοι πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές του σωματείου μας την επόμενη Κυριακή15 Φεβρουαρίου  στα γραφεία μας στον Περιφερειακό της Χώρας μετά το επιμελητήριο από τις 10:00-16:00 . Οι υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 27/02.  Το σωματείο πρέπει να προχωρήσει , έχει να επιδείξει ένα σημαντικότατο έργο το οποίο πρέπει να συνεχιστεί γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ οι επιχειρήσεις και οι συνάδελφοι χρειάζονται στήριξη. Μπορούμε να φτάσουμε όσο ψηλά θέλουμε.

Όπου το τοποθετήσει το σωματείο η νέα διοίκηση που θα προκύψει τόσα ψηλά θα φτάσει. Το σημαντικότερο όμως είναι το να υφίσταται να υπάρχει σε ισχύ γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Εφ’ όσον υπάρχει το σωματείο θα παρέμβει όταν χρειαστεί,  από κει και πέρα μπορεί να πετύχει πολλά.

Οι επαγγελματίες της Εστίασης καλούνται να εκλέξουν μία διοίκηση μακριά από κομματικές σκοπιμότητες όπως ήταν μέχρι  και σήμερα.

Τα προβλήματα της Εστίασης είναι πολλά και δεν αφήνουν περιθώρια για διαχωρισμούς και διακρίσεις , δεν περισσεύει κανένας. Ο δρόμος πια έχει ανοίξει (η υποδομή υπάρχει) , έχουν γίνει πάρα πολλά που πρέπει να συνεχιστούν, το έδαφος είναι καλλιεργημένο και όπως είπα υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες με ικανότητες που μπορούν να προσφέρουν.

Η Εστίαση έχει ανέβει πολλά σκαλοπάτια εξέλιξης και αξίζει να πάει ακόμα ψηλότερα. Για όλα τα παραπάνω λοιπόν: Όλοι  στις εκλογές την επόμενη Κυριακή. Μην λείψει κανείς."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου