Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Μάθετε τα πάντα για το πενθήμερο της Αποκριάς στη Νάξο!

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το πενθήμερο εκδηλώσεων της Αποκριάς στη Νάξο που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 19 και θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου...

Σε πραγματικό "εργοστάσιο" έχει μετατραπεί το υπόγειο του 3ου Δημοτικού σχολείου Νάξου, χώρος προετοιμασίας των φετινών Αποκριάτικων εκδηλώσεων. Ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Γιάννης Τσολάκης, η Κατερίνα Σιδερή, ο Στέλιος Παγώνης, ο Δημήτρης Τσακωνιάτης, η Σοφία Χάλκου και αρκετοί ακόμη εθελοντές, ακούραστοι "εργάτες" φροντίζουν, συντονίζουν και προσφέρουν ανιδιοτελώς πολλές ώρες εργασίας με πολύ αγάπη και μεράκι, ώστε να οργανωθούν τα πάντα στην εντέλεια γύρω από το φετινό καρναβάλι. Πολύτιμοι συμπαραστάτες σε όλη την προσπάθεια ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Βαγγέλης Παντελιάς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου Μάκης Μαυρογιάννης.


Έναρξη με πάρτι μασκέ

Όλα θα ξεκινήσουν στις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης 19 Φεβρουαρίου που ανοίγει το πενθήμερο των αποκριάτικων εκδηλώσεων της Νάξου, με ένα μασκέ πάρτι το οποίο θα γίνει -για πρώτη φορά φέτος- στην πλατεία Πρωτοδικείου. Το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ προσκαλεί τους πάντες στην πιο κεφάτη έναρξη των φετινών εκδηλώσεων με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα BANDCODE. Στην εκδήλωση θα μπορεί να συμμετέχει επίσης όποιο συγκρότημα θέλει να παίξει και να παρουσιάσει τις μουσικές του. Όλοι μασκαρεμένοι λοιπόν στο πρώτο ραντεβού στη πλατεία Πρωτοδικείου!

Ο Ιερός Γάμος
Την Παρασκευή το βράδυ στις 9:00 θα αναβιώσουμε και φέτος την αναπαράσταση του αρχαίου μύθου με τον Ιερό γάμο του Διονύσου με την Αριάδνη. Το δρώμενο το οποίο κι εφέτος θα πραγματοποιηθεί σε μια μοναδική ατμόσφαιρα μυσταγωγίας θα ξεκινήσει από το κάστρο και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της παραλίας με την παρουσία Σατύρων, Μαινάδων και άλλων μυθικών προσώπων αλλά και τη συνοδεία τυμπανιστών, μουσικής και χορού. Οι πρωταγωνιστές του δρώμενου φέτος θα είναι διαφορετικοί όπως και ο αριθμός Σατύρων και Μαινάδων θα είναι αρκετά μεγαλύτερος από πέρυσι. Οι πρόβες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό στη σχολή Ουρσουλινών στο Κάστρο. Να σημειώσουμε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δρώμενου, στην κεντρική πλατεία θα στηθεί γλέντι με ρακί, ρακόμελο και ψημένη προσφορά του κ. Γιώργου Βαθρακοκοίλη και του σουβλατζίδικου "Σπιτικό".

Λαμπαδηφορίες οι μυσταγωγικές... 
Το Σάββατο, οι καθιερωμένες Λαμπαδηφορίες που κι εφέτος θα χαρίσουν μοναδικές στιγμές κεφιού και καρναβαλικής διάθεσης. Φέτος, τα σημεία ντυσίματος και βαψίματος θα είναι δύο: στη σχολή Ουρσουλινών στο Κάστρο και στην Αγία Θεοδοσία, που έχει οριστεί και ως σημείο συνάντησης των λαμπαδηφόρων. Άλλωστε από εκεί θα προμηθευτούν και τις δάδες τους... Οι διοργανωτές υπογραμμίζουν ότι καλό θα ήταν όσοι έχουν τη δυνατότητα να ετοιμαστούν στα σπίτια τους, θα ήταν προτιμότερο να το κάνουν προς αποφυγή μεγάλου συνωστισμού και καθυστερήσεων, αλλιώς, γύρω στις 7:00 το βράδυ, ας πάρουν το λευκό σεντόνι τους και να περάσουν σε ένα από τα δυο σημεία ετοιμασίας. 
Οι λαμπαδηφόροι θα ξεκινήσουν από την Αγία Θεοδοσία στις 9:00 το βράδυ και διά μέσου της παραλιακής οδού θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της παραλίας όπου θα κάψουν τον καρνάβαλο. Η ρακί θα ρέει άφθονη ...και ζεστή! 

Καρναβάλι με ευρηματικά θέματα
Πυρετωδώς προετοιμάζεται και το Καρναβάλι με το οποίο θα κορυφωθούν οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις κι εφέτος. Περίπου 15 συμμετοχές έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα και 15 ευρηματικά και πρωτότυπα θέματα προετοιμάζονται να παρουσιαστούν την Κυριακή το μεσημέρι (στις 12:00)... 
Οι προετοιμασίες γίνονται φέτος στο υπόγειο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου, σημείο από όπου θα ξεκινήσει και η παρέλαση των Καρναβαλιστών το μεσημέρι της Κυριακής. Όποιος θέλει να συμμετέχει στο φετινό καρναβάλι δεν είναι καθόλου αργά, και μπορεί να δηλώσει συμμετοχή ακόμα και σήμερα! Επίσης, όπως τόνισαν στο naxostimes ο κ. Τολάκης και η κ. Σιδερή, στο χώρο προετοιμασίας υπάρχουν πάρα πολλές αποκριάτικες στολές που περιμένουν όσους θέλουν ακόμα και μεμονωμένα ή με την παρέα τους να συμμετέχουν στο Καρναβάλι. 
Φέτος δεν θα δούμε μεγάλα φορτηγά ή τριαξονικά στην παρέλαση του Καρνάβαλου διότι θεωρούνται επικίνδυνα και στο παρελθόν έχουν προκληθεί ατυχήματα, αλλά μικρότερα φορτηγάκια και πεζούς που θα παρουσιάσουν τα θέματα τα οποία και εφέτος είναι ευρηματικά και θα κλέψουν την παράσταση! Αυτό που μπορούμε να αποκαλύψουμε είναι ότι στο χώρο προετοιμασίας είδαμε μάσκες από τους πολιτικούς του τόπου μας, της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης... είδαμε στολές για μαζορέτες, ένα "αλλιώτικο μωρό", πολλά... κέρατα, αλλά και πολλά άλλα που θα τα απολαύσουμε το μεσημέρι της Κυριακής!
Έκπληξη αποτελεί και το όνομα του παρουσιαστή του φετινού καρναβαλιού που είναι ο γνωστός Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος! 
Να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο Καρναβάλι θα πρέπει να βρίσκονται στο χώρο του 3ου δημοτικού σχολείου Νάξου το πρωί της Κυριακής στις 10:00, προκειμένου να προετοιμαστούν εγκαίρως για την παρέλαση η οποία θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι.
Κατά μήκος της παραλίας οι διοργανωτές θα έχουν τοποθετήσει πάγκους με κρασί και ρακί για όλο τον κόσμο, ενώ στην πλατεία, bar και νυχτερινά κέντρα του νησιού, θα προσφέρουν ποτά και αναψυκτικά. Καρναβαλική μουσική θα παίζουν καθ' όλη τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων τα ηχεία που θα τοποθετηθούν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

Καθαρά Δευτέρα στο Σαγκρί και το Φιλώτι

Το πενθήμερο των εκδηλώσεων κλείνει την Καθαρά Δευτέρα όπου το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης καλεί τους δημότες στα παραδοσιακά Κούλουμα που διοργανώνει σε συνεργασία με το Σύλλογο "Πνοές" στο Σαγκρί της Νάξου. 
Νηστίσιμα εδέσματα και λαγάνα, παραδοσιακή φασολάδα, καλό κρασί, παραδοσιακή μουσική, κέφι και χορό αλλά πέταμα του χαρταετού... θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν την Καθαρά Δευτέρα στο Σαγκρί. 
Την ίδια μέρα ο ΑΜΣ Φιλωτίου "ΖΕΥΣ" διοργανώνει παραδοσιακά κούλουμα στο Φιλώτι, με σαρακοστιανούς μεζέδες, παραδοσιακά αποκριάτικα δρώμενα, μοσκαρία, κουδουνάτοι και παραδοσιακοί χοροί... Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 3:00 το μεσημέρι.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, συν+Αξία, Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημοτική Κοινότητα Νάξου, "Πνοές" Σύλλογος Σαγκρίου, ΑΜΣ Φιλωτίου "ΖΕΥΣ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου