Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Συναγερμός για “μαύρη τρύπα” στα ταμεία του κράτους


Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις το καλοκαίρι
 Η υστέρηση των εσόδων του κράτους έχει δημιουργήσει “μαύρη τρύπα” στα ταμεία του κράτους, με το ρευστό να εξαντλείται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εντός του Ιουνίου. Τον Μάιο η υστέρηση των εσόδων αναμένεται να φτάσει το 30% σε σχέση με τον Μάιο του 2011. Οι απώλειες δεν αφορούν μόνο το φόρο εισοδήματος αλλά κυρίως το ΦΠΑ, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει υστέρηση πάνω από 20%. Από την άλλη, ήδη τα ταμιακά διαθέσιμα του Δημοσίου υποφέρουν από την περικοπή κατά 1 δισ. ευρώ της δόσης της 11ης Μαΐου.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει δύο βασικά σενάρια για την αντιμετώπιση του κινδύνου στάσης πληρωμών εκ μέρους του δημοσίου. Το πρώτο σενάριο θέλει το δανεισμό ποσού ύψους 2-3 δισ. ευρώ από τα χρήματα που έχει διαθέσιμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) και προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το εναλλακτικό σενάριο είναι η αύξηση του...
όγκου των εντόκων γραμματίων που εκδίδει δύο φορές το μήνα το ελληνικό Δημόσιο, με τους επιτελείς να εκτιμούν ότι οι τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, θα μπορούν να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο, αυτή η λύση πλήττει την πραγματική οικονομία, καθώς το ποσό με το οποίο οι τράπεζες θα δανείσουν το δημόσιο, θα στερηθεί από την πραγματική οικονομία.
Δεν χρηματοδοτούν το έλλειμα
Ξεκάθαρη είναι η στάση ΕΕ και ΔΝΤ ό, τι αφορά στις ανάγκες χρηματοδότησης του πρωτεγενούς ελλείμματος: η επόμενη δόση του δανείου θα καλύπτει μόνο το χρέος και όχι τις ανάγκες για καταβολή μισθών και συντάξεων. Μετά και την προχθεσινή σύνοδο κορυφής οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κατέστησαν σαφές ότι χωρίς την υλοποίηση των δεσμεύσεων του δευτέρου μνημονίου δεν υπάρχει περίπτωση για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

ellispoint

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου