Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Αυτές είναι οι 22 ιδιωτικοποιήσεις που θα κάνει άμεσα η κυβέρνηση

Σε μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει και την ίδια της την ύπαρξη ανάγει η κυβέρνηση το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων προωθώντας άμεσα την πώληση ή αποκρατικοποίηση 22 «φιλέτων» και δημόσιων επιχειρήσεων, με τη λίστα να κατανέμεται σε τέσσερα κύματα.

Ειδικότερα, στο πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων μπαίνουν ο Οργανισμός Κρατικών Λαχείων, το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, το Ολυμπιακό κτίριο του Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης...

, η παραλιακή έκταση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και η παραλιακή έκταση στην Αφάντου στη Ρόδο. Για όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις έχει γίνει προετοιμασία από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Στο δεύτερο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων θα μπουν επιχειρήσεις για τις οποίες έχει γίνει κάποια προετοιμασία αλλά θα δοθεί νέα έγκριση από την κυβέρνηση συνεργασίας:

Εταιρεία ύδρευσης-αποχετεύσης Θεσσαλονίκης
ΟΠΑΠ
ΛΑΡΚΟ
Ελληνικά Πετρέλαια
ΔΕΗ
ΕΥΔΑΠ
Στο τρίτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων θα μπουν ζημιογόνες επιχειρήσεις όπως:

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
ΔΩΔΩΝΗ
ΣΕΚΑΠ
ΕΛΒΟ
Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών
Τελος στο τέταρτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να μπουν επιχειρήσεις του δημοσίου για τις οποίες υπάρχει κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον:

ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΟΛΠ
ΟΛΘ
Περιφερειακά αεροδρόμια
Αντιδράσεις εκ των έσω - Οδοφραγματα από ΣΥΡΙΖΑ!

Για όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», η κυβέρνηση αναμένει σφοδρές αντιδράσεις από συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, και κόμματα ακόμα και στο εσωτερικό της. Για παράδειγμα, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αντιτάχθηκε πρώτος ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ενώ για τον ΟΛΠ έχει αντιδράσει ήδη ο γαλάζιος δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Επιπλέον, ενώ στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε την άμεση έναρξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η πρόταση δεν περπάτησε καθώς αντέδραση ο Φώτης Κουβέλης. Η ΔΗΜΑΡ, φοβούμενη το πολιτικό κόστος και την αναπόφευκτη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του για μια τέτοια πώληση, αντιστάθηκε στην πρόταση Σαμαρά και γι'αυτό ο πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να μιλήσει ευθέως για την ΔΕΗ στις προγραμματικές δηλώσεις του την Παρασκευή. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πώλση μονάδων της ΔΕΗ προβλέπεται για αυτό το καλοκαίρι από το Μνημόνιο...

Παράλληλα, η κυβέρνηση Σαμαρά θεωρεί βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευθούν πολιτικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων για να ασκήσουν εύκολη αντιπολίτευση. Υπενθυμίζουν τις ατάκες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι όποιος βάλει την υπογραφή του σε ιδιωτικοποίηση με χαμηλό τίμημα θα έρθει αντιμέτωπος με εξεταστική επιτροπή, ενώ -σύμφωνα με το «Βήμα»- δεν αποκλείουν να δούμε και οδοφράγματα συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου