Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Οι επαγγελματίες της παραλίας ασκούν δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων


Το naxosnow.gr παρουσιάζει επιστολή-τελεσίγραφο των επαγγελματιών της παραλίας προς τον Δήμαρχο κ. Μανώλη Μαργαρίτη. Η επιστολή κοινοποιείται στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Μανώλη Πολυκρέτη, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου Βαρσαμά Συμεώνογλου και τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νάξου Ιωάννη Μαμουζέλο.
Οι επαγγελματίες ασκούν κριτική για την απομάκρυνση από την μικρή προβλήτα του κάδου συμπίεσης και συλλογής απορριμμάτων που υπήρχε εκεί. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο όγκος όλων των απορριμμάτων να συσσωρευτούν μπροστά στην Εθνική Τράπεζα και το Zoom. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η κατάσταση που βίωσαν το καλοκαίρι του 2011 ήταν η χειρότερη εδώ και δεκαετίες...

Οι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα αναθέτοντας την αποκομιδή των απορριμμάτων της παραλίας σε ιδιώτη με δικά τους έξοδα, αλλά η πρωτοβουλία αυτή σταμάτησε λόγω των καταγγελιών του Προέδρου των Εργαζομένων του Δήμου κ. Αναματερού.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Πολυκρέτης υποσχέθηκε στους επαγγελματίες ότι πριν την τουριστική περίοδο του 2012, οι κάδοι θα είχαν γίνει υπόγειοι. Αντί αυτού ο κος Πολυκρέρης τοποθέτησε δύο κάδους στο έξω μέρος της μαρίνας, 500-800 μέτρα από τα καταστήματα, τους οποίους οι επαγγελματίες δεν χρησιμοποιούν καθότι χρειάζεται τροχοφόρο για να μεταφερθούν εκεί τα σκουπίδια. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε περεταίρω με την απομάκρυνση των κάδων της περιοχής του Φάραγκα.
Οι επαγγελματίες μιλούν για εμετική εικόνα και έντονη δυσοσμία στους κάδους που βρίσκονται μπροστά στην Εθνική Τράπεζα.
Οι υπογράφοντες επαγγελματίες αναρωτιούνται γιατί ενώ υπάρχουν τρεις Τράπεζες στην παραλία, Εθνική, Εμπορική και Αγροτική, χρησιμοποιείται μόνο η εσοχή της Εθνικής Τράπεζας για την τοποθέτηση κάδων. Προτείνουν μάλιστα να τοποθετηθούν 3-4 κάδοι στην εσοχή της Εμπορικής Τράπεζας.
Κλείνοντας οι υπογράφοντες επαγγελματίες πραγματοποιούν δριμεία επίθεση στην δημοτική αρχή για τοποθέτηση κάδων κατά το δοκούν και εξυπηρέτηση συμφερόντων. Μάλιστα σημειώνουν ότι με την πολιτική της αυτή, η δημοτική αρχή επιβαρύνει κάποιους επιχειρηματίες με την εναπόθεση των απορριμμάτων των υπολοίπων μπροστά στα μαγαζιά τους. Δίνουν μία εβδομάδα καιρό στην δημοτική αρχή να λύσει το πρόβλημα. Αν δεν γίνει τίποτε θα προσφύγουν νομικά βασιζόμενοι στους κανόνες του αθέμιτου ανταγωνισμού και των κινδύνων που προκύπτουν για την δημόσια υγεία.
Η επιστολή υπογράφεται, μεταξύ άλλων,  από επιχειρηματίες, που στο παρελθόν εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξή τους στην νυν δημοτική αρχή. Επομένως, η επιστολή δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα. Αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψη ότι παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει και από τους επιχειρηματίες της Αγίας Άννας, εύκολα οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η χωροθέτηση των κάδων απορριμμάτων εμπεριέχει πολιτικές σκοπιμότητες εάν όχι εξυπηρετήσεις. Θα μπορούσε η δημοτική αρχή αντί να ξοδεύει χρήματα σε ανούσια προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, να αναθέσει μελέτη χωροθέτησης των κάδων, ώστε με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, να τοποθετηθούν όσοι χρειάζονται και όπου χρειάζονται.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή των επαγγελματιών:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου