Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η αρχή του τέλους για τη μοναδική πλατεία στην παραλία της Νάξου;

Με μελανά χρώματα θα καταγραφεί στην ιστορία η κατά πλειοψηφία απόφαση της 2ας Ιουλίου 2012 του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου να παραχωρήσει τμήμα επί της πλατείας στην παραλία του νησιού σε ιδιοκτήτρια καταστήματος για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Στο μοναδικό, στην πραγματικότητα, ελεύθερο χώρο που είχε απομείνει σε όλο το μήκος της παραλιακής οδού, για να παίζουν τα παιδιά και για να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, το δημόσιο συμφέρον για μια...
ακόμη φορά εκτοπίστηκε στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων. Ίσως πάλι, αυτό να ήταν το αναμενόμενο επακόλουθο της σιωπηρής ανοχής που έδειχνε η τοπική κοινωνία στη σταδιακή και χρόνο με το χρόνο καταστρατήγηση όσων είχαν μελετηθεί να ισχύσουν για το έργο της παραλίας της Νάξου.

Γιατί θα είμαστε υποκριτές, αν πούμε, ότι όλα αυτά τα χρόνια, δεν βλέπαμε τις αλλεπάληλες μεταβολέςστην παραλιακή ζώνη της Χώρας Νάξου, που από τη μια κάθε κενός χώρος της καταλαμβανόταν από τραπεζοκαθίσματα κι από την άλλη, από σωρούς σκουπιδιών δίπλα σε ξεχειλισμένους κάδους, ενώ δεν ήταν διαχρονικά λίγες οι περιπτώσεις υπέρβασης ακόμη και του ορίου που σηματοδοτεί τον πεζόδρομο.
 
Άλλωστε, ποια άλλη θα μπορούσε να ήταν η εξέλιξη σε μια πόλη, που τα πεζοδρόμια, ακόμη κι όταν είναι πολύ στενά, "καταλαμβάνονται" από εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα;
Σε μια πόλη, που οι διοικούντες, διαχρονικά, δεν έκαναν τίποτα για να περπατούν οι πεζοί με ασφάλεια; 
 
Έτσι και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω στην "πεπατημένη", ανοίγοντας παράλληλα και ένα δρόμο που κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε διανοηθεί να προχωρήσει.
 
Πόσο υποκριτική δε φάνηκε στη συνέχεια η άρνησή του να παραχωρήσει και σε άλλο επιχειρηματία με επιχείρηση παρακείμενη της προηγούμενης χώρο τεσσάρων τετραγωνικών που ζήτησε επί της πλατείας, όταν μόλις λίγο πριν είχε ανάψει το πράσινο φως για ανάλογες διεκδικήσεις, αφού ο κάθε ενδιαφερόμενος στη συνέχεια θα μπορούσε να προσφύγει για άνιση αντιμετώπισή του;

Όσο για το επιχείρημα-άλλοθι, ότι η επιχείρηση που έλαβε το πράσινο φως να τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία, είναι στην άκρη της...  ούτε ένα πολύ μικρό παιδί δεν πείθει, αφού κι αυτό αν το ρωτήσεις θα σου πει, ότι τόσο η άκρη όσο και η μέση ενός οριοθετημένου χώρου, αποτελούν ισότιμα τμήματά του.
 
Άλλωστε, "κατ’ εξαίρεση", μήπως δεν παραχώρησε για χρήση και χώρο διόδου προς τον οικισμό του Κάστρου;
 
Και οι σχετικές αποφάσεις συνεχίστηκαν με την παραχώρηση χώρων για τραπεζοκαθίσματα και σε άλλα σημεία έξω από τις πέργκολες των παραλιακών καταστημάτων, "νομιμοποιώντας" με αυτόν τον τρόπο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου μια κατάσταση που γνώριζε, αφού ήταν ήδη σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.
 
Για να "διασκεδάσει" δε τις εντυπώσεις και τις αντιδράσεις άλλων επαγγελματιών που διαμαρτύρονται γιατί έχοντας τις επιχειρήσεις τους σε άλλα σημεία ή στην παλιά αγορά, έβλεπαν τις δικές τους λιγοστές καρέκλες άδειες, έδωσε τα μισά τετραγωνικά από όσα ζητούσαν να πάρουν εκτός πέργκολας οι επιχειρηματίες της παραλίας, γνωρίζοντας βέβαια πολύ΄καλά, ότι ήδη και σε αυτά που παραχώρησε, αλλά και στα υπόλοιπα, βρίσκονται ήδη σε πλήρη ανάπτυξη τα τραπεζοκαθίσματά τους.

Για την ιστορία
Θετική ψήφο έδωσαν: Λευτέρης Ελευθερίου (δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με το συνδυασμό του δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη-αντιπρόεδρος), Άννα Φιλιππουπολίτη, Έλλη Ωνάσογλου (αναπληρωματικό μέλος), Μιχάλης Κωβαίος (Αμοργός), Γιάννης Συνοδινός (Αμοργός)

Αρνητική ψήφο έδωσαν: Γιάννης Μαμουζέλος (πρόεδρος), Αλέξανδρος Αποστολόπουλος (Λιμενάρχης Νάξου), Σταμάτης Καπίρης (Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Νάξου εκλεγμένος με τη "Συμπαράταξη")

Για την ιδιοκτήτρια που έλαβε την παραχώρηση χώρου (είναι Τοπική Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου εκλεγμένη με το συνδυασμό του δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη, αναπληρώτρια του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου χωρίς δικαίωμα ψήφου), το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, την 1η Ιουνίου 2011, είχε λάβει ομόφωνη απόφαση, κατόπιν σχετικής ερώτησης που είχε υποβάλει, ότι προτίθεται να της παραχωρήσει χώρο.

Ακόμη, πριν λίγες ημέρες, στις 25 Μαΐου 2012, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, υπέγραψε έγγραφο με το οποίο βεβαίωνε το Τμήμα Υγιεινής, ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου δύναται να παραχωρήσει χώρο έως 50 τ.μ. στην προβολή του καταστήματός της στη χερσαία λιμενική ζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το τελευταίο, δόθηκε, ώστε η σχετική άδεια της υπηρεσίας να είναι ανάλογη των τραπεζοκαθισμάτων που συνολικά θα μπορούσε να τοποθετήσει η επιχείρηση.
Ακόμη, διευκρινίζεται, ότι σε περίπτωση που δεν δινόταν το έγγραφο από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, η άδεια από την υπηρεσία θα δινόταν και πάλι, αλλά για όσα τραπεζοκαθίσματα αναλογούν στα τετραγωνικά που διαθέτει το κατάστημα. Δηλαδή, δεν αποτελούσε προϋπόθεση για την άδεια από τη συγκεκριμένη υπηρεσία το έγγραφο του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου.

Τέλος, για όσους δεν γνωρίζουν, ο ορισμός του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, γίνεται μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ενώ ο δήμος Αμοργού, που μετέχει σε αυτό, ορίζει τρία από τα εννέα τακτικά μέλη που το απαρτίζουν. Παράλληλα, με την ίδια διαδικασία, ορίζονται και τα αναπληρωματικά μέλη.

Τα συμπεράσματα, δικά σας...
πηγη naxosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου