Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Μετά την carrefour αποχωρεί από την Ελλάδα και η Credit Agricole

Φωτογραφία για Μετά την carrefour αποχωρεί από την Ελλάδα και η Credit AgricoleΣχέδιο για την απεμπλοκή της από την Εμπορική Τράπεζα φαίνεται ότι έχει βάλει σε εφαρμογή η γαλλική τράπεζα Credit Agricole (CASA), αλλά η πρώτη σοβαρή προσπάθεια δεν φαίνεται να καρποφορεί, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή. 

Ο γαλλικός όμιλος φέρεται να  είχε απευθύνει πρόσκληση σε ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank) να υποβάλλουν προσφορά για την Εμπορική με καταληκτική ημερομηνία, την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Mάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η CASA σε αυτή τη φάση προτίθεται να ολοκληρώσει την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Εμπορικής πρωτού γίνει η μεταβίβαση...


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και ορισμένες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, οι Γάλλοι φέρονται να προσφέρουν, ως «καρότο», την εκ μέρους τους εγγύηση κάλυψης του ποσοστού συμμετοχής των ιδιωτών κατά τη φάση της ανακεφαλαιοποίησης του νέου σχήματος προκειμένου η συμμετοχή του κρατικού τομέα να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα του νέου σχήματος που θα προκύψει από μια συγχώνευση.

Οι ελληνικές τράπεζες, όμως, δεν έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν προσφορά χωρίς να εξασφαλίσουν κάποια κεφάλαια που μόνο το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) μπορεί να προσφέρει αυτή την εποχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν λάβει 18 δισ. ευρώ υπο την μορφή ομολόγων του EFSF στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησής τους. Τα ομόλογα μπορούν μεν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ (repo), αλλά οι τράπεζες υποχρεούται να ζητήσουν την άδεια του ΤΧΣ αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για άλλο λόγο. 

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, κάποιες μεγάλες τράπεζες υπέβαλαν πρόσφατα αίτημα στο ΤΧΣ για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν μέρος της ανωτέρω ρευστότητας για την υποβολή προσφορών για την Εμπορική, αλλά έλαβαν αρνητική απάντηση. 

Στελέχη της αγοράς θεωρούν πολύ πιθανό η γαλλική πλευρά να επανέλθει το φθινόπωρο για το ίδιο θέμα όταν, ελπίζεται, ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην υφιστάμενη προθεσμία. 

Επαφές μεταξύ των γάλλων της CASA και στελεχών ελληνικών τραπεζών έχουν γίνει στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν. Η πιο πρόσφατη είναι αυτή στην οποία αναφέρεται ο Dr. Money, όπου στελέχη της Εθνικής επισκέφθηκαν το Παρίσι. 

πηγή:capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου