Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012

Δεσμεύεται ο Δήμος Νάξου ότι θα κυνηγήσει νομικά όσους κακοποιούν ζώα


Με τον αντιδήμαρχο Νάξου, Στέλιο Ζούλη, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων επικοινώνησε σήμερα το πρωί το www.zoosos.gr με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται οι ντόπιοι στα ζωντανά τους.
Ο κ. Ζούλης δήλωσε εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος στο θέμα της κακοποίησης των ζώων είτε αυτά είναι σκυλιά και γατιά, είτε άλογα, αγελάδες και γαϊδούρια και δήλωσε αποφασισμένος και να οδηγήσει τους δράστες εγκληματικών πράξεων στη δικαιοσύνη (για...
παραδειγματισμό των μεγαλύτερων) αλλά και να προωθήσει ένα πρόγραμμα στα σχολεία του νησιού, το οποίο θα στοχεύει στην καλλιέργεια της φιλοζωικής κουλτούρας στα παιδιά (για εκπαίδευση των νεότερων).
Ρωτήσαμε τον κ. Ζούλη τι σκοπεύει να κάνει η δημοτική αρχή με αφορμή την εκτέλεση ενός σκυλιού στις 7 Ιουλίου 2012 στην περιοχή Παπατρέχος και αν θα καταγγείλει και ο Δήμος Νάξου το έγκλημα.
Ο αντιδήμαρχος εξήγησε στο www.zoosos.gr, ότι η αρμόδια Οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάσει ή αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα και εκείνη θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.
Πάντως τόνισε, ότι αν ο Δήμος Νάξου δεν προχωρήσει και εκείνος σε καταγγελία του συμβάντος, όπως έκανε και η Φιλοζωική Νάξου, τότε ο ίδιος προσωπικά το αργότερο μέχρι την προσεχή Τετάρτη θα κάνει την καταγγελία.
Το www.zoosos.gr εξήγησε στον αντιδήμαρχο, ότι τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα, γι’ αυτό και δεν είναι απαραίτητη η μήνυση, αφού το σχετικό παράβολο στοιχίζει και 100 ευρώ.
Έκπληκτος ο κ. Ζούλης άκουσε αυτά, που του είπαμε, γιατί όταν στις 7 Ιουλίου είχε πάει στο Αστυνομικό Τμήμα για την καταγγελία – όπως μας εξήγησε - οι αστυνομικοί τον πληροφόρησαν, ότι έπρεπε, να καταθέσει μήνυση!
Ρωτήσαμε τον κ. Ζούλη αν θα συνδράμει ο Δήμος Νάξου (ως οφείλει άλλωστε βάσει του νόμου 4039/2012), ώστε το φαινόμενο με τα βαρελόσκυλα στο νησί να εξαλειφθεί, αφού – όπως έχει γίνει γνωστό – η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά το πλήθος των σχετικών δημοσιευμάτων έχει αποφασίσει, να κινήσει τις διαδικασίες κατά των ιδιοκτητών, που κακοποιούν έτσι τα ζώα τους.
Ο κ. Ζούλης μας εξήγησε, ότι δεν έχει καμιά ενημέρωση για τα βαρελόσκυλα, που εξαφανίστηκαν από την παραλία της Πλάκας μετά την παρατήρηση, που έκανε, στον ιδιοκτήτη τους τουρίστρια από την Γερμανία. Δεσμευτήκαμε, ότι θα του στείλουμε το σχετικό υλικό, για να πληροφορηθεί το συμβάν και το κάναμε.
Μάλιστα του εξηγήσαμε, ότι μπορεί, να ζητήσει τη συνδρομή της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, ώστε από τον Σεπτέμβριο να γίνουν και στη Νάξο – όπως έχει γίνει στο παρελθόν στις Μικρές Κυκλάδες, στη Χίο, στην Κρήτη – μαθήματα φιλοζωίας στα σχολεία.
Ο κ. Ζούλης μας άκουσε προσεχτικά μας ευχαρίστησε για τις πληροφορίες και δεσμεύτηκε, ότι πλέον η δημοτική αρχή θα αντιμετωπίζει την κακοποίηση των ζώων με την σοβαρότητα, που αρμόζει στη διαχείριση κάθε εγκληματικής πράξης. Ας ελπίσουμε, ότι όλα αυτά δεν θα μείνουν μόνο ωραία λόγια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου