Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση των σχολικών μονάδων αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό συμβούλιο


Ομόφωνα «όχι» είπε το Δημοτικό συμβούλιο στις μεταβολές των σχολικών μονάδων Α/βάθμιας εκπαίδευσης για σχολεία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων που προτείνει η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Κυκλάδων Ειρήνη Βλαστάρη. Αντιθέτως το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αναβάθμιση των συγκεκριμένων σχολείων...

Στη συνεδρίαση το παρών έδωσαν πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων των υπό μεταβολή σχολείων και εκπρόσωποι των συλλόγων δασκάλων και καθηγητών.



Μ. Μαργαρίτης: «Φέτος είναι πιο σκληρά τα μέτρα»



Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, υπενθύμισε τις κινήσεις που είχαν γίνει από τη δημοτική αρχή τον προηγούμενο χρόνο όταν είχαν ανακοινωθεί συγχωνεύσεις των σχολείων, τονίζοντας ότι τότε «είχαμε πέσει στα μαλακά».
«Φέτος είναι πιο σκληρά τα μέτρα» είπε, και πρόσθεσε ότι «κατάργησαν από τη Νάξο τα εξεταστικά κέντρα για το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούσε και τα γύρω νησιά». Μάλιστα υπογράμμισε ότι έχει κάνει έγγραφη διαμαρτυρία για το γεγονός αυτό προς τις αρμόδιες αρχές.
Ο κ. Μαργαρίτης σημείωσε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει διάφορες επαφές στην Αθήνα για ζητήματα της Νάξου και θα ζητήσει ακρόαση από την υφυπουργό Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου προκειμένου να θέσει τα θέματα των σχολείων.



Οι προτάσεις της κ. Βλαστάρη για μεταβολές σχολικών μονάδων της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων είναι οι εξής:



  1. 1ο Δημοτικό σχολείο Νάξου: Από 8θέσιο σε 7θέσιο
  2. Δημοτικό σχολείο Απειράνθου: Από 4θέσιο σε 3θέσιο
  3. Δημοτικό σχολείο Μελάνων: Από4θέσιο σε 3θέσιο
  4. Δημοτικό σχολείο Φιλωτίου: Από 8θέσιο σε 7θέσιο
  5. Δημοτικό σχολείο Δονούσας: Από 2θέσιο σε 1θέσιο
  6. Δημοτικό σχολείο Σχοινούσας: Από 2θέσιο σε 1θέσιο

*Οι παραπάνω προτάσεις σύμφωνα με την κ. Βλαστάρη, γίνονται με την αιτιολογία της σταδιακής μείωσης του αριθμού των μαθητών την τελευταία πενταετία, και για τα σχολεία Δονούσας και Σχοινούσας λόγω του σταθερά μειωμένου αριθμού του μαθητικού δυναμικού (Δονούσα 7-8 μαθητές, Σχοινούσα 11-12 μαθητές).



Λ. Ελευθερίου: Οι μαθητές δεν μειώνονται, αντιθέτως αυξάνονται



Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Α/βάθμιας εκπαίδευσης Λευτέρης Ελευθερίου είπε ότι οι μαθητές παρουσιάζουν αύξηση τόσο στο σχολείο του Γλινάδου όσο και της Βίβλου, ενώ για το Δημοτικό σχολείο της Απειράνθου είπε ότι ο αριθμός των μαθητών  που είναι 46 είναι και το πλαφόν για 4θέσιο σχολείο.
Στο Δημοτικό σχολείο του Φιλωτιού, πρόσθεσε ο κ. Ελευθερίου, φοιτούν 127 μαθητές που είναι 10 περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά ενώ σε ότι αφορά το Δημοτικό σχολείο των Μελάνων, εκεί τα παιδιά είναι 52 αριθμός που υπερβαίνει τα 46 που δικαιολογεί 4θέσιο σχολείο. Στην Αμοργό, είπε, με 48 μαθητές το σχολείο είναι 6θέσιο.



«Κώδωνας» κινδύνου από τους εκπροσώπους των συλλόγων ΕΛΜΕ και Δασκάλων-Νηπιαγωγών



Α. Παπαδόπουλος μέλος συλ. Δασκάλων-Νηπιαγωγων
Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν τόσο ο κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος εκπρόσωπος του συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών όσο και ο κ. Πέτρος Κουτρούλης εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ για το τοπίο που διαμορφώνεται στη σχολική κοινότητα. Ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε ψήφισμα των δασκάλων στο Δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας από το δήμο να υπερασπιστεί τους δημότες, σημειώνοντας ότι οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Νάξου είναι σε επαφή με τους συναδέλφους τους στα άλλα νησιά για να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Ο κ. Κουτρούλης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι όλα αυτά γίνονται για καθαρά οικονομικούς λόγους με στόχο να μεταφέρουν τα «έξοδα» στους δήμους που επιβαρύνονται με τις μεταφορές των μαθητών.
Π. Κουτρούλης, μέλος ΕΛΜΕ
Το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ είπε ότι κυκλοφορούν φήμες για συγχώνευση του 1ου και  2ου Γυμνασίου Χώρας που σημαίνει συνωστισμός 400-450 μαθητών σε ένα κτήριο, με ένα διευθυντή και 60 καθηγητές που θα έχει τεράστια δυσκολία στην οργάνωσή του, και επίσης να προστεθούν σε αυτό και οι μαθητές του Γυμνασίου της Βίβλου που είναι ένα σύγχρονο σχολείο με πολύ καλές υποδομές. «Οι αποστάσεις είναι ήδη μεγάλες, φανταστείτε ένα παιδί από τον Απόλλωνα που έρχεται στο σχολείο του Σκαδού να χρειάζεται άλλο τόσο δρόμο για να πάει στην Τραγαία.. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι δεν μπορούν να γίνουν εδώ συνενώσεις σχολείων λόγω της ορεινότητας και της νησιωτικότητας» είπε ο κ. Κουτρούλης, και εξέφρασε τον προβληματισμό του εάν οι αποφάσεις για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων έχουν ήδη προαποφασιστεί από τις αρμόδιες αρχές και δεν θα ληφθούν υπόψη οι όποιες απόφασεις δημοτικών συμβουλίων.



Αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση των σχολείων



Όλοι οι ομιλητές στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης είπαν ένα μεγάλο «όχι» στην κατάργηση κάθε θέσης εκπαιδευτικού και σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των σχολείων της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.
Από την πλευρά της μειοψηφίας τόσο ο κ. Στάθης Πιταράς όσο και η κ. Ευδοκία Ψαρρά αλλά και οι πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις προτάσεις της κ. Βλαστάρη και ομόφωνα ψήφισαν να αναβαθμιστούν και όχι να υποβιβαστούν τα σχολεία Α/βάθμιας, Β/βάθμιας εκπαίδευσης και τα Ειδικά σχολεία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου