Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Δύο… Ελλάδες στις ξένες τράπεζες!


Δύο… Ελλάδες στις ξένες τράπεζες!ΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ...
ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ, ΤΩΝ ΗΠΑ, ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΩΝ»
Ποσό μεγαλύτερο, τουλάχιστον διπλάσιο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, δηλαδή περίπου στα 500 δισ. ευρώ, βρίσκεται «παρκαρισμένο» σε λογαριασμούς που τηρούν Έλληνες δικαιούχοι σε τράπεζες του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», τουλάχιστον 200 δισ. «πέταξαν» από την Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι που επέτεινε το πρόβλημα ρευστότητας και βάθυνε την ύφεση.
Σεισμό πολλών Ρίχτερ αναμένεται να προκαλέσει στο πολιτικό σύστημα και στο επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας η αναμενόμενη αποκάλυψη του ποσού και των Ελλήνων δικαιούχων των λογαριασμών σε τράπεζες του εξωτερικού, που «φούσκωσαν» όταν χτύπησαν οι σειρήνες της ελληνικής χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α», τα ποσά δεν φυγαδεύτηκαν μόνο προς την Ελβετία, αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις, όπως η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κύπρος και χώρες που χαρακτηρίζονται ως φορολογικοί παράδεισοι.
Από τα στοιχεία, που βρίσκονται σήμερα στην κατοχή των αρμόδιων αρχών και είναι απολύτως διασταυρωμένα, προκύπτει ότι το ποσό δεν είναι αυτό που αρχικά είχε υπολογιστεί, δηλαδή περίπου 200, αλλά μπορεί να ανέρχεται ακόμα και στα 600 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ για το 2010 διαμορφώθηκε στα 230 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες υπολογίζονται στα 200 δισ. ευρώ.
Όταν ολοκληρώθηκε στα μέσα της εβδομάδας που φεύγει η συλλογή των στοιχείων από τις ξένες τράπεζες, με τη βοήθεια και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι Έλληνες αξιωματούχοι που άρχισαν να τα μελετούν έπαθαν ένα είδος σοκ. Δεν είχαν φανταστεί ούτε την ποσότητα των πολιτών που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ούτε καν πόσο μεγάλο είναι το ποσό. Πάντως, επισημαίνουν ότι κάποιοι από τους δικαιούχους είναι απολύτως δικαιολογημένοι και ότι το σύνολο του ποσού δεν σημαίνει ότι αποτελεί «μαύρο χρήμα».
Τα στοιχεία αυτά είχαν υπόψη τους Γερμανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, όταν «διέρρεαν» ότι «οι Έλληνες δεν μπορούν να ζητούν οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη, όταν οι ίδιοι έχουν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ευρωπαϊκές τράπεζες». Και γύρω από τα στοιχεία αυτά έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες η φημολογία που προκαλεί αναστάτωση στη Βουλή και οργή στο παρασκήνιο για τον ή τη βουλευτή που «φυγάδευσε» 1 εκατ. ευρώ πέρυσι την άνοιξη στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει δημοσιογραφικό γραφείο, στο οποίο να μη φτάνουν ονόματα βουλευτών που εμπλέκονται στη φημολογία αδιακρίτως, αλλά οι αρμόδιες αρχές (Βουλή, υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος) καθυστερούν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία της υπόθεσης, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στον δημόσιο βίο να δηλητηριάζεται ακόμα περισσότερο.
Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται λογαριασμοί με ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ενώ η Υπηρεσία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει εντοπίσει πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους που έστειλαν εμβάσματα άνω του ποσού αυτού το 2011 σε ξένες τράπεζες. Για τον έλεγχο αυτών των λογαριασμών έχει πιάσει δουλειά και το ΣΔΟΕ.
Τα ονόματα είναι χιλιάδες και διασταυρώνονται για να μη γίνει λάθος. Υπολογίζεται ότι κάποια ποσά διακινήθηκαν δικαιολογημένα στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, μπορεί να εστάλησαν για σπουδές παιδιών ή για νοσήλια. Ειδικά για τους πολιτικούς, θα ελεγχθούν και από την επιτροπή ελέγχου «πόθεν έσχες» της Βουλής, προκειμένου να διασταυρωθεί εάν τα χρήματα αυτά είναι καταγεγραμμένα στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τους προηγούμενους μήνες μέσα από διασταυρώσεις που έγιναν από το σύστημα Taxis, εντοπίστηκαν 30.000 φορολογούμενοι που είχαν αποκρύψει εισοδήματα (δηλαδή τόκους) από καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού για να αποφύγουν τη φορολογία. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα υποστούν ελέγχους και, εάν δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα ποσά, θα παραπεμφθούν στο ΣΔΟΕ.
Παράλληλα, υπολογίζεται ότι υπάρχει και ένα ποσό 50 δισ. ευρώ, το οποίο έκανε φτερά από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά δεν κατέληξε σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι το ποσό αυτό βρίσκεται σε θυρίδες ή έχει επενδυθεί ακόμα και σε έργα τέχνης.
Χαμός στη Βουλή
Στα κάγκελα έχουν βγει οι βουλευτές με τον… έξυπνο ή την έξυπνη συνάδελφό τους που έβγαλε 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ζητά από τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους εντός συνόρων διαβεβαιώνοντας πως το τραπεζικό περιβάλλον είναι ασφαλές. Ελίζα Βόζενμπερκ και Σπήλιος Λιβανός, των οποίων τα ονόματα «έπαιξαν» έντονα, διέψευσαν με ανακοινώσεις τους τις φήμες πως είναι οι… «καβάτζες» της Βουλής… Ωστόσο, τα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται είναι ηχηρά, ενώ κάποιοι από αυτούς που φέρονται να είναι «ο βουλευτής» έχουν ήδη βγει δημοσίως να «καταγγείλουν» το γεγονός…
Πάντως, σε περίπτωση που ο ίδιος ο ή η βουλευτής δεν παρουσιαστεί μόνος του, η Βουλή, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και πρόεδρο της επιτροπής για τα «πόθεν έσχες» Ευ. Αργύρη, έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την αποκάλυψή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου