Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

συν+έντευξη Σπύρος Παπαδόπουλος


Από το περιοδικό my naxos 
Εδώ και ένα χρόνο και κάτι η εθελοντική ομάδα της συν+Αξίας ήρθε για να ταράξει “γλυκά” τα νερά της Νάξου.. Να γεμίσει ζωντάνια το νησί και να δώσει άλλο αέρα και χρώμα με τις ιδέες και τις εκδηλώσεις της. Ζωντάνεψε το χειμώνα μας, με τα εορταστικά της δρώμενα τα Χριστούγεννα και προετοιμάζει πυρετωδώς το φετινό τριήμερο της Αποκριάς. Στόχος των... γεμάτων με όρεξη και φαντασία συν+Άξιων ένα τριήμερο γιορτής και χαράς γεμάτο με κέφι που θα καθιερωθεί για τη Νάξο και θα προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους χειμερινούς επισκέπτες στο νησί μας.
 Η καρδιά της Αποκριάς και πάλι χτυπά στη Νάξο λοιπόν με τα Μεθυδότεια την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, τις Λαμπαδηφορίες υπό την Κινηματογραφική Λέσχη το Σάββατο 25 και το Καρναβάλι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.
Ο Σπύρος Παπαδόπουλος είναι ένα από τα κομμάτια της ψυχής της συν+Αξίας και παράλληλα εκλεγμένος στην Δημοτική Κοινότητα Χώρας Νάξου. Τον βρήκα χαλαρό και ορεξάτο, ήπιαμε καφέ και μιλήσαμε για όλα..
Μέσα από αυτές τις σελίδες ο Σπύρος, μας μεταδίδει τη θετική του ενέργεια, μιλώντας τόσο για την ομάδα της συν+Αξίας και την αγάπη του κόσμου όσο και για όλα αυτά που ετοιμάζουν οι εθελοντές ενόψει των ημερών που έρχονται..
Σπύρο, θα ήθελα να αρχίσουμε την κουβέντα μας με τη συν+Αξία.. πώς ξεκινήσατε και πώς δημιουργήσατε αυτή την καταπληκτική ομάδα;
Το σκεπτικό ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια, με την ομάδα “Ανάδραση” όταν σε συνεργασία με κάποια παιδιά ξεκινήσαμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες για να στολίσουμε την Χώρα τα Χριστούγεννα η γνωστές πλέον φιγούρες των μάγων στις καμήλες. Η “Ανάδραση” ξεκίνησε με πολλά ιδανικά και είχε μπει και τότε ένας στόχος όπως και τώρα, να συμβαίνουν όλα χαλαρά και παρεΐστικα. Βρέθηκε πολύς κόσμος κοντά μας που είχε την ανάγκη να εκφραστεί, να εκδηλωθεί και να «μιλήσει» με κάποιο τρόπο. Πιστεύω ότι συνήθως το κίνητρο είναι το πιο σημαντικό από όλα. Η σπίθα που στο άναμά της θα σε προσελκύσει να γίνεις και εσύ μέλος αυτής της τεράστιας παρέας. Πιστεύω πως η συν+Αξία είναι μια καλή αφορμή…
 
Πώς “βαφτίστηκε” η συν+Αξία;
Το όνομα σαφώς συνδυάζει τρία βασικά χαρακτηριστικά της ομάδας: η ομαδικότητα, ο τόπος και η αξίες του. Ξεμυτίσε πέρυσι σε ένα υπόγειο, όταν συνεργαζόμασταν στην δημιουργία των αποκριάτικων κατασκευών, πάνω στην κουβέντα.. Πολύς κόσμος νομίζει ότι υπάρχει ένα μυστήριο που κρύβεται πίσω απ’ όλο αυτό, ότι δηλαδή χρηματοδοτούμαστε και άλλα τέτοια. Η αλήθεια είναι ότι πολύ απλά ξεκίνησε.. πολύ απλά συνεχίζει.. Ο κόσμος είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της ομάδας και δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτό! Είναι ό,τι φαίνεται!
Τις περισσότερες φορές τα πιο απλά και χαλαρά πράγματα είναι και τα πιο ωραία.. Όταν μας πλησιάζει κάποιος και θέλει να κάνει κάτι μέσω της συν+Αξίας, εμείς δεν του βάζουμε όρους. Εμείς είμαστε κοντά και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Νομίζω ότι και η εποχή ευνοεί τέτοιες κινήσεις και προσφέρει μια καλή πόρτα, μια μεγάλη παρέα για κάποιον που θέλει να βγει από το σπίτι του, να δημιουργήσει αλλά και να μάθει χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά.
Πριν από λίγες ημέρες, στην έκτακτη συνέλευση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, για το τριήμερο, έγινε σαφές ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια στην μείωση των χρημάτων που θα ξοδευτούν για την αποκριάτικες εκδηλώσεις.  Πιθανότατα όμως είναι ακόμη πιο σημαντικό να υπάρξει μέριμνα στην συντήρηση και επανάχρηση των κατασκευών. Στον τομέα των κατασκευών, ο Γιάννης Φραντζέσκος έχει βοηθήσει σημαντικά στις δράσεις μας. Έχει προσφέρει απλόχερα, τη γνώση και την τέχνη του και είναι πάντα κοντά μας. Μέσω της εθελοντικής ομάδας της συν+Άξιας εκτός από την συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της, υπάρχει και η φιλία που δημιουργείται μέσω των δράσεων. Είναι τρομερό αυτό!
Θα ήθελα να μας μιλήσεις λίγο και για τις δράσεις της συν+Αξίας
Η συν+Αξία είναι μία ζωντανή ομάδα και έχει καταφέρει μέσω των δράσεών της να την αγκαλιάσει ο κόσμος στο νησί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, και μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια.
Προσπάθειά μας ήταν και είναι με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε να κερδίσουμε και να προσελκύσουμε όσο δυνατόν περισσότερους επισκέπτες στο νησί μας, να γίνουν φίλοι… ουσιαστικά συν+Άξιοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Στέλιος Μάινας ο οποίος όταν έμαθε για την δράση μας, ενθουσιάστηκε και θέλησε να ξανάρθει στο νησί με την πρώτη ευκαιρία για να παραδώσει μαθήματα στη θεατρική ομάδα της συν+Αξίας. Επίσης οργανώθηκε νέος κύκλος σεμιναρίων δημιουργικής γραφής με τον Γιώργο Γκουντή. Η Λέσχη βιβλίου συνεχίζει τη δράση της με την παρουσίαση σημαντικών νέων βιβλίων από καταξιωμένους συγγραφείς και φαίνεται να έχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Στους χώρους της πρώην Σχολής Ουρσουλινών, που είναι πραγματικά ένα σημαντικό κτίριο για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας, μπορούν να αναπτυχθούν νέες δράσεις, φρέσκιες ιδέες και σχήματα μέσω των ζυμώσεων διαφορετικών ανθρώπων. Η θεατρική ομάδα, η χορωδία και τα μαθήματα παραδοσιακών χορών βρίσκουν στέγη στις αίθουσες της σχολής. Επιστήμονες, άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων και γενικά κόσμος που αγαπάει τη Νάξο, μπορεί να βοηθήσει να αναδείξουμε τη σχολή και παράλληλα τη Νάξο και τον πολιτισμό της.
Σε ότι αφορά τις δραστηριότητές μας θα ήθελα να προσθέσω ακόμη ότι αυτή τη στιγμή δρομολογούνται δύο θεατρικές παραστάσεις, που επιμελούνται  ο Γιώργος Μεσολογγίτης και η Αντωνία Τούπη.
Η χορωδία της συν+Αξίας με την Κατερίνα Μυλωνά αλλά και τα μαθήματα  παραδοσιακών χορών με τη Λίνα Δεμενεοπούλου συγκεντρώνουν πολλούς Ναξιώτες που με ενθουσιασμό πλαισιώνουν τις δράσεις της ομάδας.
 
Πώς και έχετε επεκταθεί σε τέτοιες δραστηριότητες…
Η ιδέα ξεκίνησε από το γεγονός ότι λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης ο καθένας δεν είχε πρακτικά τη δυνατότητα να πάρει μέρος σε τέτοιες δραστηριότητες. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, έδωσε απλόχερα τη βοήθειά του και η συν+Αξία πλαισίωσε την ανάγκη του για δημιουργία και έκφραση. Η ουσία είναι ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της Νάξου έχουν περισσότερο ανάγκη να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στα δρώμενα του νησιού, κυρίως το χειμώνα που οι ρυθμοί στο νησί πέφτουν.
Είστε ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα πορεία σας και την ανταπόκριση του κόσμου;
Ο κόσμος σιγά-σιγά μας μαθαίνει και ολοένα και περισσότεροι παίρνουν μέρος στις δράσεις και εκδηλώσεις μας. Επίσης σημαντικό για εμάς είναι να προβάλουμε το νησί μας μέσω των εκδηλώσεων όπως το τριήμερο της Αποκριάς. ‘Ηδη πέρυσι η συμμετοχή του κόσμου το τριήμερο της Αποκριάς ήταν πολύ μεγάλη και ελπίζουμε και φέτος να πάει το ίδιο καλά αν όχι και καλύτερα.
Σε αυτό μας βοήθησε πολύ ο συντοπίτης μας διαφημιστής Δημήτρης Καρούσης που μας βοηθάει και φέτος διαφημίζοντας τις εκδηλώσεις. Ο Σύλλογος Μαζικής Εστίασης και ο Σύλλογος των Ξενοδόχων έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στο να προωθήσουν τις εκδηλώσεις της Αποκριάς δημιουργώντας επαφές, διαφημίζοντας το νησί μας στην Αθήνα.
Έχουμε, επίσης, έρθει σε επαφή με διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς και ελπίζουμε να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας. Το θετικό για εμάς, που μας δίνει τη μεγαλύτερη δύναμη, θα μπορούσα να πω, είναι ότι όλοι βοηθούν όπως μπορούν εθελοντικά και είναι κοντά μας. Κι αυτό γίνεται με την καλύτερη διάθεση.. είναι  μια συλλογική προσπάθεια χωρίς ιδιοτέλεια και μπορεί να συμβάλλει στο να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας και να προβάλουμε το νησί μας.
Τριήμερες Αποκριάτικες εκδηλώσεις και εφέτος. Θα ήθελα να πούμε δυο λόγια γι αυτές.. και να ξεκινήσουμε από την πρώτη εκδήλωση της Παρασκευής. Τα Μεθυδότεια
Τα Μεθυδότεια είναι ένα δρώμενο που χαρακτηρίζεται από την θεατρικότητα. Δεν είναι απαραίτητα Αποκριάτικο έθιμο αλλά συνδέεται με τα Διονυσιακά. Σε αυτά παίρνουν μέρος γύρω από 30 άτομα όπου ο καθένας έχει συγκεκριμένο ρόλο. Οι πρόβες ξεκινούν αρκετά πριν το δρώμενο. Ο Δημήτρης Φραντζέσκος επιμελείται της εκδήλωσης και τις χορογραφίες αναλαμβάνει η χορογράφος Μαργαρίτα Τσίγκου, ενώ μικρές πινελιές και άμεση βοήθεια μας δίνει ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου που λόγω υποχρεώσεων δεν θα είναι φέτος μαζί μας αλλά βρισκόμαστε συνεχώς σε επικοινωνία και αντλούμε από την εμπειρία και το ταλέντο του.
Που ακριβώς θα γίνει η παράσταση;
Το δρώμενο δεν είναι μία στατική παράσταση. Λαμβάνει χώρα στο μήκος μίας διαδρομής που προσεκτικά προετοιμάζεται και χορογραφείται, ενώ προσοχή δίνεται και στο φωτισμό της πορείας με έμφαση τις δύο σπονδές στον Πάνα και Διόνυσο αντίστοιχα. Πλαισιώνεται επίσης με μουσική υπόκρουση γραμμένη συγκεκριμένα για το δρώμενο από τον Δ. Φραντζέσκο.
Ο Δήμος, μας στηρίζει πολύ σε κάθε μας κίνηση, είναι αρωγός και συνδιοργανωτής σε ό,τι κάνουμε. Φέτος η Κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να μας στηρίξει. Είναι μέσα στο πλαίσιο των δράσεών της και θα μας βοηθήσει και σε άλλες εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Πραγματικά την είχαμε ανάγκη μια τέτοια υποστήριξη γιατί τελικά δεν αρκεί μόνο ο εθελοντισμός, αφού οτιδήποτε κι αν κάνεις δυστυχώς, χρειάζονται χρήματα.
Οι Λαμπαδηφορίες;
Διοργανώνονται από την Κινηματογραφική Λέσχη. Τα παιδιά κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά και θέλουν στήριξη. Εμείς είμαστε κοντά τους, αλλά και όλος ο κόσμος που έχει αγκαλιάσει αυτό το δρώμενο και αυτό αποδεικνύεται με την τεράστια συμμετοχή που όλο και αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι για πολλά χρόνια η μοναδική Αποκριάτικη εκδήλωση που γινόταν στη Χώρα ήταν οι Λαμπαδηφορίες.
Πώς θα είναι το φετινό καρναβάλι; Μας επιφυλάσσει  εκπλήξεις;
Σχετικά με το καρναβάλι της Κυριακής έχουν δημιουργηθεί δύο αφίσες όπου δίνουμε τηλέφωνα για τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τους συλλόγους χωριστά για να έχουμε καλύτερη οργάνωση. Πέρυσι η συμμετοχή του κόσμου στο καρναβάλι ήταν τεράστια και πρωτοφανής. Ο καλός καιρός βοήθησε στη διεξαγωγή της εκδήλωσης. Ελπίζουμε ότι η συμμετοχή του κόσμου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη φέτος. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ο κόσμος πραγματικά το περιμένει.
Τέτοιες εκδηλώσεις προτρέπουν τον κόσμο να βγει από το σπίτι του, να φέρει μια ιδέα, να βάλει φαντασία, να δουλέψει και να συμμετέχει στα δρώμενα. Την δημιουργία των αποκριάτικων κατασκευών του καρναβαλιού έχει αναλάβει μία παρέα από ανθρώπους με όρεξη και δουλεύει ασταμάτητα στους υπόγειους χώρους του Δημαρχείου.
Το τριήμερο της Αποκριάς είναι μια ευχάριστη νότα στη γκρίζα εποχή που ζούμε τώρα, και είναι μια ευκαιρία έστω και για λίγο να ξεχάσει ο κόσμος τα προβλήματά του.
 
Σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε εκδηλώσεις έξω από τη Χώρα;
Είμαστε ένα νησί που έχει πολλά να δείξει και αυτό εμείς ως Ναξιώτες το γνωρίζουμε πολύ καλά. Στόχος μας είναι να μπορούμε κάθε χρόνο όλο το νησί αν είναι δυνατόν να συμμετέχει στις εκδηλώσεις και γιατί όχι την Κυριακή της Αποκριάς το καρναβάλι να γίνει και εκτός Χώρας.
Με αυτό το σκεπτικό φέτος, ήρθαμε σε επαφές για να το οργανώσουμε στα χωριά όμως δυστυχώς για πρακτικούς λόγους δεν το καταφέραμε.. Ελπίζουμε του χρόνου να είναι τα πράγματα πιο εύκολα.
Η συν+Αξία δεν προωθεί μόνο την Χώρα, έχουμε μιλήσει με πολύ κόσμο και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε παντού, όπου μας ζητηθεί. Να τονίσουμε ότι είμαστε μια ομάδα εθελοντική και προσφέρουμε ανιδιοτελώς χωρίς κανένα συμφέρον. Στην προσπάθειά μας αυτή καθημερινά βρίσκουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση και αυτή τη στιγμή αριθμούμε διαδικτυακά 600 μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου