Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

1 εκατ. Έλληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη


Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει ο σακχαρώδης διαβήτης τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα ο αριθμός των διαβητικών έχει φτάσει το 1 εκατομμύριο εκ των οποίων το 90% πάσχει από διαβήτη τύπου 2 (δηλαδή από διαβήτη ο οποίος μπορεί να προληφθεί)...


Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Δ/ντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Αντώνης Λέπουρας, για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη τάση του σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να εφαρμοστεί μια αποτελεσματική πολιτική δημόσιας υγείας ώστε οι Έλληνες να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες και γενικότερα να αλλάξουν τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «κλειδί» στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη βρίσκεται στο τρίπτυχο «όχι κάπνισμα»- «υγιεινή διατροφή»- «σωματική άσκηση». Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι υποβαλλόμαστε σε διαγνωστικές εξετάσεις ανα τακτά χρονικά διαστήματα ώστε η νόσος να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Πάντως, η διακοπή του καπνίσματος, η σωματική άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτά ημέρα, ακόμα και απλό βάδισμα), η μεσογειακή διατροφή (ψάρι, όσπρια, φρούτα και λαχανικά) «θωρακίζουν» τον οργανισμό μας όχι μόνο από τον σακχαρώδη διαβήτη αλλά και από άλλα νοσήματα όπως το έμφραγμα το μυοκαρδίου, και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου